Poziomki - uprawa cz. 2
- czarna_inez
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 maja 2011, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Poziomki - uprawa cz. 2
No to ja tez się pochwale swoimi dzieciorami
Trzy lata temu skubnęłam u mamy z grządki dwa świeże owoce i wysuszyłam po czym wysiałam je do doniczki. Na pierwszym zdjęciu są własnie po rozsadzeniu ze wspólnej donicy do pojedynczych siedzonek. Tak się nad nimi modliłam, że jak podrosły, ale były nadal zbyt maleńkie aby je wysadzić do gruntu, to te małe papierowe kubeczki wsadziłam w większe i dalej je grzałam na parapecie
A tutaj już są duże - zdjęcie sprzed chwilki - w ubiegłe lato owocowały jak szalone i gdyby szpaki się nie częstowały miałabym masę owoców z tych kilku krzaczynek
Trzy lata temu skubnęłam u mamy z grządki dwa świeże owoce i wysuszyłam po czym wysiałam je do doniczki. Na pierwszym zdjęciu są własnie po rozsadzeniu ze wspólnej donicy do pojedynczych siedzonek. Tak się nad nimi modliłam, że jak podrosły, ale były nadal zbyt maleńkie aby je wysadzić do gruntu, to te małe papierowe kubeczki wsadziłam w większe i dalej je grzałam na parapecie
A tutaj już są duże - zdjęcie sprzed chwilki - w ubiegłe lato owocowały jak szalone i gdyby szpaki się nie częstowały miałabym masę owoców z tych kilku krzaczynek
- Ruda2011
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
logitech55 , ja sądzę, że za tydzień to w miejsce docelowe możesz wysadzać (pikować) , chce Ci się szarpać podwójnie ?logitech55 pisze:Jaki poziomki mają system korzeniowy bo za tydzień chcę popikować i nie wiem jakiej wielodoniczki użyć. Czy mogą rosną w takiej o 160 otworach czy lepiej w 56 ?
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
Jutro pstryknę zdjęcie ale one na prawdę są malutkie żeby dać je do gruntu
połowa moich już od tygodnia w gruncie , trzymają się dzielnie
- Ruda2011
Dobry pomysł - pokaż zdjęcie to pomyślimy. Może rzeczywiście trzeba je "podchuchać"logitech55 pisze:Jutro pstryknę zdjęcie ale one na prawdę są malutkie żeby dać je do gruntu
Moje kwitną na potęgę
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
- Ruda2011
Są śliczne i wyglądają zdrowiutko
Ja bym odczekała i sadziła w miejsce docelowe. Nie jest to żadna rada - zrobisz jak zachcesz.
Ja bym odczekała i sadziła w miejsce docelowe. Nie jest to żadna rada - zrobisz jak zachcesz.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 cze 2013, o 01:22
Witam, ok 30 marca posiałam poziomki. Na dzień dzisiejszy zaczyna w niektórych wyrastać drugi listek właściwy. Niestety moje poziomki zaczęły padać, niektóre kładą się na ziemi i są jakby zwiędnięte. Nie wiem co jest tego przyczyną. Być może za mało podlewam - codziennie je zraszam, ale pomimo to ziemia odeszła od ścianek i w niektórych doniczkach jakby pęka na środku.Boję się podlewać za dużo, bo jak raz podlałam troszkę więcej to mi zapleśniały ;) Boję się że niedługo padną wszystkie po kolei, co może być tego przyczyną ? Poziomki stoją na parapecie, po stronie południowej.
Zraszanie to za mało. Ja bym je podlała po odrobinie i następnie nalała więcej wody do podstawki.Podciągną ile będą chciały.
Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
- majs
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Co masz w tych donicach? dziwnie wygląda ta ziemia.
Grunt powinien być przepuszczalny, sprawdź czy donice mają otwory na spodzie.
Przeczytaj mój ostatni post w tym wątku, przyda się poziomką.
Grunt powinien być przepuszczalny, sprawdź czy donice mają otwory na spodzie.
Przeczytaj mój ostatni post w tym wątku, przyda się poziomką.
brak polskich znaków
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 maja 2014, o 10:03
Witam serdecznie, to mój pierwszy post tutaj więc witam serdecznie
Oto moja mała plantacja poziomek. Gatunek Rugia, wysiane w połowie marca. Zakiełkowały po dwóch tygodniach, przepikowane w połowie kwietnia. Obecnie łapią światło przy południowym oknie oraz przy dobrej pogodzie hartują się na dworze.
Teraz pytanie do forumowiczów. Mam plan posadzić je do gruntu w drugiej połowie maja. Czy nie będą za małe na taki zabieg oraz czy w tym roku można liczyć na owoce? Pozdrawiam serdecznie.
Oto moja mała plantacja poziomek. Gatunek Rugia, wysiane w połowie marca. Zakiełkowały po dwóch tygodniach, przepikowane w połowie kwietnia. Obecnie łapią światło przy południowym oknie oraz przy dobrej pogodzie hartują się na dworze.
Teraz pytanie do forumowiczów. Mam plan posadzić je do gruntu w drugiej połowie maja. Czy nie będą za małe na taki zabieg oraz czy w tym roku można liczyć na owoce? Pozdrawiam serdecznie.
Ja wysadziłabym je do gruntu w połowie czerwca, ale pod koniec maje też może być. Niech jeszcze trochę podrosną to będzie ja łatwiej sadzić .Pamiętaj o odstępach. To będą spore krzaki. W tym sezonie możesz liczyć na owoce. Masz piękne sadzoneczki.
Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 maja 2014, o 10:03
Dziękuję za radę i może faktycznie na troszkę później zaplanuje wysadzenie do gruntu. Tylko nie mogę uwierzyć, że takie maleństwa jeszcze w tym roku zaowocują