Roślinki doniczkowe - cz 2 FIGA
- miluck
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2008, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeśli chodzi o producenta laptopów to mój syn poleca podobnie jak Figa: HP (sam ma tej firmy i jest bardzo zadowolony), Toshiba, Asus. Jeśli chodzi o Lenovo to ma mieszane uczucia, Lenovo wchłonęło IBM jakiś czas temu i od tego czasu nie miał z tą firmą najlepszych doświadczeń). Polecenie tych firm opiera się na 2 letnim stażu pracy w sklepie komputerowym(był kierownikiem serwisu).
To tyle jeśli chodzi o lapki Natomiast ciekawa jestem tego Figowca bengalskiego ,
zaraz go sobie poszukam i popatrzę :P
To tyle jeśli chodzi o lapki Natomiast ciekawa jestem tego Figowca bengalskiego ,
zaraz go sobie poszukam i popatrzę :P
- myszorek
- Od: 5 cze 2007, o 16:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też mam lapka, ASUS - kupowany w sklepie, ale bez problemu można go rozbudować, dołożyć pamięć itp. Po prostu najlepiej zapytać o to w sklepie
Ale najbardziej zaintrygował mnie ten bengalski typ... zaraz go "obczaję" w internecie
Ale najbardziej zaintrygował mnie ten bengalski typ... zaraz go "obczaję" w internecie
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same. Phil Bosmans
Pozdrawiam, Ola
Spis treści; Zielona galeria
Pozdrawiam, Ola
Spis treści; Zielona galeria
- FIGA
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
Gdzieś czytałam że w Indiach uważane jest za święte drzewo cytat z netu
Figowiec bengalski, król drzew indyjskich, jest ozdobą krajobrazu Indii. Pochodzi z Himalajów i sadzony jest powszechnie w Indiach, głównie koło świątyń, co ma znaczenie kultowe. Jego samonośnie rozsiewana odnóżka kiełkuje na konarach innych drzew jako epifit, nieustannie wypuszczając wiele cienkich korzeni w powietrze (korzenie przybyszowe, tzw. kolumnowe). Korzenie te ześlizgując się po pniu drzewa podpory, grubieją potężnie i zrastają się z nim tworząc olbrzymi pień do 500 m średnicy. Hindusi uważają te drzewa za święte i dlatego nie są one usuwane. Sok mleczny tej rośliny służy jako lep kłusownikom ptaków, a liście wykorzystywane są zamiast talerzy. W rozłożystym cieniu pnia figowca bengalskiego może schronić się nawet kilkaset osób. W wielu wsiach starszyzna zbiera się pod rozłożystym benjanem.
Właśnie dowiedziałam się dziś w pracy że w tą sobotę i niedzielę w Skierniewicach jest organizowane " Święto kwiatów " koniecznie muszę wyciągnąć tam M :P
Mam tylko nadzieję że pogoda się poprawi :P
Figowiec bengalski, król drzew indyjskich, jest ozdobą krajobrazu Indii. Pochodzi z Himalajów i sadzony jest powszechnie w Indiach, głównie koło świątyń, co ma znaczenie kultowe. Jego samonośnie rozsiewana odnóżka kiełkuje na konarach innych drzew jako epifit, nieustannie wypuszczając wiele cienkich korzeni w powietrze (korzenie przybyszowe, tzw. kolumnowe). Korzenie te ześlizgując się po pniu drzewa podpory, grubieją potężnie i zrastają się z nim tworząc olbrzymi pień do 500 m średnicy. Hindusi uważają te drzewa za święte i dlatego nie są one usuwane. Sok mleczny tej rośliny służy jako lep kłusownikom ptaków, a liście wykorzystywane są zamiast talerzy. W rozłożystym cieniu pnia figowca bengalskiego może schronić się nawet kilkaset osób. W wielu wsiach starszyzna zbiera się pod rozłożystym benjanem.
Właśnie dowiedziałam się dziś w pracy że w tą sobotę i niedzielę w Skierniewicach jest organizowane " Święto kwiatów " koniecznie muszę wyciągnąć tam M :P
Mam tylko nadzieję że pogoda się poprawi :P
- treissi
- Od: 8 sty 2008, o 16:34
Kasiu dziękuję za informację o laptopku. I teraz coś śmiesznego Wam powiem. Jak wcześniej M. mnie namawiał na lapka, a ja nie chciałam, to teraz kiedy się zdecydowałam to Jemu się odwidziało. Dzisiaj pojechaliśmy do Radomia, myślałam, że może nawet z lapkiem wrócę, a wróciłam z nową klawiaturą Normalnie zwariować można.
- treissi
- Od: 8 sty 2008, o 16:34
Niezły pomysł Basiu M. stwierdził, że niechce już lapka, bo mają zamałe monitory i słabo się filmy oglądać będzie. Powiedziałam mu więc, że się poświęce i będę mu nagrywać na płyty, żeby na kinie domowym mógł oglądać. On wtedy stwiedził, że najlepiej ogłądałoby się w sypialni, z łóżka, a telewizor mamy w drugim pokoju. I dodał, że będzie trzeba kupić drugi telewizor. Teraz mam tylko nadzieję, że jak ja sobie zażyczę lapka na mikołaja to M. nie zażyczy sobie telewizora