Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie
Re: Strelicja - tajniki uprawy
Ja nie jestem dumna, tylko zdziwiona, że stoi w domu i tak rośnie.
Doświetlanie 10h bo mamy zimę stąd taki czas sobie wybrałam. Jednorazowo wystawiłam gdyż na tarasie w pełnym słońcu termometr wskazywał 27 stopni. Jak się ochłodziło to zabrałam do domu, dotlenienie się było napisane z przymrużeniem oka. Stała na dworze może ze 3 godziny.
W lecie oczywiście zostaną wyniesione na dwór. Nie mam wpływu na to co rośliny robią w zimie. Jedyna moja ingerencja w nie to były pałeczki z z insektycydem. ( z nawozem to fakt ale w proporcjach 2:1 ale nawóz jako dodatek a nie główny składnik) i podlewanie/ zraszanie raz na jakiś czas.
Doświetlane są w zimie tylko i wyłącznie dlatego, że właśnie w miejscach w których "normalnie" rosną w zimie również jest więcej światła.
A co do przesadzania wyciągnęłam taki wniosek po lekturze wątku, wyraźnie zostało powiedziane, że roślina potrzebuje dużej doniczki, stąd moje przypuszczenie/ pytanie.
Doświetlanie 10h bo mamy zimę stąd taki czas sobie wybrałam. Jednorazowo wystawiłam gdyż na tarasie w pełnym słońcu termometr wskazywał 27 stopni. Jak się ochłodziło to zabrałam do domu, dotlenienie się było napisane z przymrużeniem oka. Stała na dworze może ze 3 godziny.
W lecie oczywiście zostaną wyniesione na dwór. Nie mam wpływu na to co rośliny robią w zimie. Jedyna moja ingerencja w nie to były pałeczki z z insektycydem. ( z nawozem to fakt ale w proporcjach 2:1 ale nawóz jako dodatek a nie główny składnik) i podlewanie/ zraszanie raz na jakiś czas.
Doświetlane są w zimie tylko i wyłącznie dlatego, że właśnie w miejscach w których "normalnie" rosną w zimie również jest więcej światła.
A co do przesadzania wyciągnęłam taki wniosek po lekturze wątku, wyraźnie zostało powiedziane, że roślina potrzebuje dużej doniczki, stąd moje przypuszczenie/ pytanie.
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja swoje strelicje wyniosłem na zewnątrz w lecie, choć gdzieś widziałem, że nie znoszą one bezpośredniego słońca i efekt był taki, że liście im spaliło...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Strelicja lubi słońce!
Widocznie nie przyzwyczaiłeś jej odpowiednio.
Widocznie nie przyzwyczaiłeś jej odpowiednio.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Hej piękna strelicja, tylko pogratulować!
Mam pytanko: czy można 2 roślinki trzymać w 1 doniczce?
Mam pytanko: czy można 2 roślinki trzymać w 1 doniczce?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Można rysko.
Wszystko zależy od wielkości roślin i wielkości donicy w jakiej im przyjdzie rosnąć.
One same również się dzielą więc i tak z czasem będziesz mieć ich w donicy raczej kilka...
Wszystko zależy od wielkości roślin i wielkości donicy w jakiej im przyjdzie rosnąć.
One same również się dzielą więc i tak z czasem będziesz mieć ich w donicy raczej kilka...
to super! dziękuję bardzo za odpowiedź. Moje 2 roślinki jeszcze małe, ale jedna zaczęła się oddalać (przechylać) od drugiej stąd moje pytanie:)
Powiedzcie mi proszę bo wkopałem strelicje do ziemi już kilka dni temu, niestety nie było mnie w domu nadszedł przymrozek dziś rano i roślina zaczęła brązowieć tzn liście. Czy ktoś miał może jakiś podobny przypadek? zaczynam się zastanawiać czy roślina przeżyje.
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wiemy co zostało uszkodzone. Czy cała roślina, czy liście, czy może tylko końcówki i to najstarszych liści. Ja stawiam że przeżyje choć swoje odchoruje ;-)
Mam nadzieję że wkopałeś do ziemi w doniczce. Inaczej możesz jej nie wytargać jesienią.
Mam nadzieję że wkopałeś do ziemi w doniczce. Inaczej możesz jej nie wytargać jesienią.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 19 mar 2013, o 23:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hmmm... Przymrozek faktycznie mały był. A jakie jest to stanowisko w które wkopałaś roślinę? Jest mała nadzieja, że roślina nie zmarzła tylko przypaliła sobie liście zbyt długim przebywaniem w pomieszczeniu i brakiem aklimatyzacji na takie mocne już choć mrożne słońce. Liście jednak stają się wówczas brązowe nie zaś czarne. "Przypalenie" zaś dzieje się gdzieś w środku liścia, nie zaś na jego końcówce. Jeśli więc końcówki liści są zdrowe, zielone, to pomoże biała agrowłóknina chroniąca przed słońcem. Hmmm trudno ocenić dokładnie jaka była przyczyna nie widząc zdjęć, mróz czy zbyt mocne słońce. Hmmm... Trzymam za nią kciuki.
Ewelina
Jak na razie brązowieją (miedziany kolor bardziej niż brąz) tylko liście, niestety dosyć szybko. Wszystko dzieje się od końcówki liścia do środka. Trochę mnie martwi że łodygi od liści są dość miękkie i dość wątłe Na dworze była około tygodnia jak nie więcej. Wczoraj jeszcze zbadałem jej stan więc nie ma mowy o aklimatyzacji. Niestety nie mam jak dodać w tej chwili jej zdjęcia. Nie wiem czy taki mały bo ogólnie z rana szron był, a na jutro zapowiadają u mnie przymrozki -5. Paprykę zupełnie ścieło w ogródku;/ Dodam że spod Poznania jestem:)
Nie bardzo się znam, ale może to być choroba grzybowa spowodowana nadmierną wilgotnością, ostatnio dużo opadów było.