Sojusz starego z nowym cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Sojusz starego z nowym cz.2

Post »

A W. gdzie umieścił konika ;:224 Miałam nie pytać, bo może mu się zwyczajnie nie podoba, ale ciekawość mnie zżera.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Nie ogarniam wszystkiego z komentowaniem, ale robiąc zdjęcia zapewne zauważyłaś pod tą kaliną małego krasnoludka z rozdziawioną paszcżą...to byłam ja i podziwiałam :)

Świetnie salon wygląda! Bardzo dobrze mu zmiana ściany na przepierzenie zrobiła, a białego pieca kaflowego to Ci do śmierci zazdrościć będę :)

Czy Ty jeszcze grudników potrzebujesz? Bo w końcu ostatni mi się zbiera do kwitnienia i dzielić bedę, miks głównie fuksjowy, czerwony i pomarańczowy.
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Beatko tomaszkowa ostatnio jakoś "nowe" przeważa i jak tak dalej pójdzie to tylko my będziemy reprezentować "stare" ;:306 A ten portret moja droga, to obraz namalowany z 15 lat temu przez babcię moich uczniów (dorabiałam sobie ucząc angielskiego okoliczne dzieciaki). Żadna wielka twórczość, ale chciała mnie namalować a ja, nie ze względu na wielkopańskie maniery i chęć posiadania galerii obrazów z własnym wizerunkiem, ale z sympatii do emerytowanej pani doktor, zgodziłam się. Ale malowała ze zdjęć a w zasadzie z głowy :) I wyszła matrona w brabanckich koronkach ze sznurem pereł ;:306 Mój ówczesny fatygant dal obraz do oprawy i tak sobie wisi :)
Iwonko dzięki :) na razie usunęliśmy to, co zbędne. Zobaczymy jak wyjdzie na koniec, chcemy żeby było wygodnie. W. szoruje płyty CD i DVD właśnie w tej chwili. A kolory leśne takie dziwne, zupełnie nie widać różnic w odcieniach młodej zieleni... no zwariował aparacik!
Ewo właśnie deszcz zamienił się w mżawkę i wyszłam popatrzeć. Za chwilę relacja :)
Aniu konik wisi u W. w gabinecie czyli w Izbie Sinobrodego, ale na razie nie robię tam zdjęć, bo pi...nik tam koncertowy :oops: Jak to "nie podoba"! Latał z nim z pół godziny i przymierzał :D
Pat krasnoludku, nie moknij na deszczu :) Twoja kalina też obdarzy cię białymi kulkami już na dniach, jak widziałam! No i róże gotowe go oszałamiającego rozkwitu!
Wyszło chyba nieźle z tym regałem jako przepierzeniem, choć nam ścian do ustawiani/wieszania mebli zabrakło ale i tak narożnik, na którym drzewiej stała porcelana na razie nie nadaje się do użytku, bardzo zniszczył się fornir . Tak samo szafka wisząca, gdzie były kieliszki. Kiedyś może zarobię na renowację.
Pomarańczowego grudnika bardzo poproooszę :)

Jako rzekłam, wylazłam do ogrodu przewietrzyć mózg i popatrzeć na zmiętolone deszczem rośliny. Fotki nierewelacyjne, w takim świetle i padającej mżawce trudno mi popełnić coś dobrej jakości, ale pokażę co nieco. Najpierw te opisane. Zacznę od liliowca, być może pierwszego kwiatka na FO w tym sezonie?

Obrazek

Poza tym dobre wieści z różanki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nowe nabytki - prezenty od posiadaczy niesamowitego ogrodu w Izabelinie oraz zakupy w Kwiaciarskim Instytucie Doświadczalnym w Nowym Dworze, nad którym unosi się duch prof. Szczepana Pieniążka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Te już zadomowione, choć co roku albo czekam z zapartym tchem, czy wylezą albo jestem zaskoczona, że takie coś mam :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I polecę jeszcze serią tulipanową:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to nie ma pojęcia co to. Macie pomysł?

Obrazek

Obrazek

I na koniec takietamy (pojecie znane i przyjęte do użytku na FO) Czy to nie czasem Ania sweety je wymyśliła?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Jo37
500p
500p
Od: 20 sty 2009, o 10:32

Post »

Zuzia - piękne kwiaty. Pisałaś wcześniej ,że jedna hosta wypuszcza
pęd kwiatowy zamiast liści. Trzeba go usunąć bo hosty marnieją
i mają słabe przyrosty.
Jak już będziesz miała gdzie postawić kieliszki to u mnie
czekają na Was . Jakie - to niespodzianka ! Kocyk też czeka i książki.
Pozdrawiam , Joanna
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Zuziu znowu się załamałam ;:145
To o co pytasz to Arisaema amurense i chociaż to mam :oops:
Salonik ślicznie wygląda regał po prostu tam powinien być! , bo gdzie spałby kot? tam już Kredka się nie wtarabani ;:306
Czyj portret wisi w saloniku?
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Joasiu skasowałam kwiaty na tej hoście, jak radziłaś. Oj, kocyk to wczoraj byłby, jak znalazł :) W takim razie coś wymyślimy do kieliszków :wink: Dzięki! ;:196
Marysiu dzięki za rozszyfrowanie roślinki! Coś mi kołatało, że to coś z obrazków, ale nazwa wyleciała z głowy. To już chyba tak będzie, że mi opada a Tobie załamuje po wizytach w ogrodach u vice versa :D
Ten czarno biały portret ze zdjęcia to moja mama.

Jeszcze kilka zdjęć, najpierw z lasu, gdzie spędziłyśmy z Kredką 3 godziny. Trochę błota i stojącej wody uczyniło psa szczęśliwym :) Dziś robiłam zdjęcia inną komórką, jakoś zieloność wyszła bardziej naturalnie. Poza kukułką, która wystąpiła i dziś, słyszałam również...wilgę :)

Obrazek

Obrazek

Na modrzewiu czarcia miotła, którą fotografuję co roku

Obrazek

Kępa kokoryczki
Obrazek

I krzew lub niewielkie drzewo o pięknie wybarwionych liściach, ale nie wiem co to.

Obrazek

W ogrodzie szaleje W., tnie na potegę, co mu w ręce wpadnie, więc , nie chcąc protestować co chwilę ze skutkiem zerowym, cyknełam tylko to i owo i usunełam się z drogi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W rosie porannej

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cienista, skalniak i kwasolubna

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zuziu, piękne obrazki nam tu pokazujesz :) Ten wybarwiony krzew w lesie wygląda mi na grab, ale pewna w 100% nie jestem. Zainteresował mnie bardzo ten modrzew - co to jest "czarcia miotła"?
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Aniu wsianiu no właśnie W. też podejrzewa, że to grab, ale pewności nie ma. Pójdziemy razem i zbadamy na żywo :) A czarcia miotła to ciekawe zjawisko, kiedy to na roślinie "matecznej" uruchamiają się wszystkie pączki śpiące na kilku pędach i tworzy się nienaturalne skupisko, bardzo gęste, młodych przyrostów. Taki kołtun z gałęzi w jednym miejscu. Przyczyn tego zjawiska w zasadzie nie poznano, mogą to być infekcje albo mutacje. Szkółkarze czasem wykorzystują niektóre z tych mioteł do zaszczepiania tych form i tworzenia nowych ciekawych roślin ozdobnych.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ślicznie wszystko wygląda w kroplach rosy ;:167 No i robi się u Ciebie powoli busz ;:138 Dereń kousa u Ciebie już kwitł?
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Aniu sweety dziś W. busz próbował nieco zredukować, jaśminowiec wyłazi na Arlington, sosnę trzeba znów podkrzesać. Jałowce trzeba prześwietlić a te, co już potężnie zarażone rdzą pójdą niestety do kasacji ;:145 Dereń kousa kwitnie od niedawna, teraz chyba będzie jego 4 kwitnienie a jest u mnie ohohoho i jeszcze trochę...

No to klonik jeszcze.

Obrazek
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Tu jeszcze perukowiec dla Ciebie Aniu sweety

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to mój to chyba trup. Ma tylko gałęzie. Nawet pączków njet ;:223
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Śliczny las masz .....stale to powtarzam ale nic innego mi nie przychodzi na myśl :wink:
A w ogrodzie ...no ładnie i zdjęcia ładne! hosty jakieś nowe pewnie? te ogólne zdjęcia bardzo ładne. Czy tam żółta azalia kwitnie? bo moja dopiero pierwszy pączek otwiera ;:224
Perukowiec podobnie wygląda. Klonik pierwszy (no oprócz tego wielkiego co się sieje) mam tatarski wykiełkowany w doniczce. A czy Twój miewa nasiona, bo jak tak to zamawiam ;:180
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”