Rzodkiewka (Raphanus sativus)Rzodkiew zwyczajna.cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
linnenn
50p
50p
Od: 2 mar 2014, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rzodkiewka - jak uprawiać?

Post »

Mati - mam na balkonie od początku :). Niczym nie okrywam, chociaż na dzisiejszą noc wyniosłam do domu pomidory i inne ciepłoluby.
BalkonowyOgrodek.pl - mój blog o próbach ogrodnictwa w mieście na balkonie :)
Moje storczyki!
Pozdrawiam, Monika! :)
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ja się podzieliłam rzodkiewką ze ślimakami, niestety one nie były równie łaskawe i nie podzieliły się ze mną sałatą. ;:306
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja rzodkiewka wybija już w kwiat :? ma wielkie liście i małe kulki i wybija w kwiat :evil:
Pozdrawiam,
Kasia
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Do kiedy dosiewacie rzodkiewki?
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48

Post »

Ja wczoraj wysiałam i na tym na razie zakończę.
Później dopiero jakiś na koniec sierpnia.
Pozdrawiam Kaśka
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Ja już chyba też sobie dam spokój. Myślę ,że z miesiąc pojem te wysiane do teraz, a potem posieję na jesienny zbiór :)
Awatar użytkownika
Kropek
200p
200p
Od: 12 lip 2012, o 20:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie kumam dlaczego u mnie odmiany podłużne wychodzą w miarę normalne (sopel lodu , flamboyant) , a odmiany kuliste uprawiane na tej samej ziemi obok siebie są wielkości 2 groszówki :/
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Ja w tym roku miałem sobie dać spokój z rzodkiewką, bo później tylko Ja ją jem i nasion nie kupowałem :) Jednak ostatnio dostałem nasionka, więc w weekend wysieje sobie rządek :D
Awatar użytkownika
Mlody_Ogrodnik
100p
100p
Od: 17 wrz 2011, o 19:19

Post »

Zajadamy ;:138
biała i żółta - łagodne w smaku
czerwona - troszkę ostra
bordowa - bardzo ostra
Obrazek
"Każdy ma prawo kochać, każdy ma prawo do miłości. Nieważne czy jesteś homo czy hetero - kochaj, bo tylko dzięki miłości świat staje się piękniejszy i lepszy."
Awatar użytkownika
Orsini
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 kwie 2008, o 22:49

Post »

Witam,

będę siać rzodkiewkę po raz pierwszy w życiu (nie siałam/nie sadziłam też nigdy innych warzyw). :oops:
Mam na to przeznaczoną niewielką skrzynkę na balkonie. Będzie mieszkać razem z rukolą, którą też zamierzam posiać jakoś w ten weekend.

Zastanawiam się nad ziemią. Rzodkiewkę i rukolę sieję dla 1,5 rocznego synka alergika więc zależy mi na warzywkach w miarę możliwości bez tzw chemii. Zakupiłam ziemię uniwersalną ale widzę, że jest z dodatkiem nawozu. Napisałam więc do producenta i powiedział, że ma ziemię ogrodniczą: "podłoże na bazie kompostu i torfu wysokiego, bez dodatków sztucznych nawozów.". Czy to podłoże nadaje się pod warzywka a szczególnie pod rzodkiewkę i rukolę na balkonie?

A może jakieś możecie polecić? Czy takie podłoże trzeba dodatkowo czymś zasilać (mam w domu obornik bydlęcy w granulkach oraz biohumus) i czy robić to od razu po zasianiu czy dopiero po jakimś czasie?

Dziękuję z góry za odpowiedź :)
Pozdrawiam,
Orsini :)
spoon
50p
50p
Od: 2 lut 2013, o 21:27

Post »

Ziemia jest odpowiednia, rukola urośnie w dowolnym rodzaju podłoża, jest prawie jak chwast. Rzodkiewka też ma małe wymagania, ale czy utworzy zgrubienia zależy od pogody, odmiany i odrobiny szczęścia :)
Awatar użytkownika
offca11
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 07:47

Post »

Jak będzie miała za ciepło (co na balkonie jest wielce prawdopodobne) a dzień coraz dłuższy to pójdzie w kwiat a nie w korzeń. Rzodkiewke na balkonie to trzeba było siać miesiąc, 1,5 miesiąca temu. Oczywiście spróbuj, może będzie dobrze ale weź pod uwagę, że możesz się doczekać nasion na wysiew i zbiór jesienny a nie korzeni ;:108 Ja 2 dni temu wysiałem w grunt ostatnią partię i sam się zastanawiam czy jeszcze pojem :uszy
Pozdrawiam Mateusz
Awatar użytkownika
Orsini
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 kwie 2008, o 22:49

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. ;:180 Wygląda na to, że się spóźniłam ale 1,5 miesiąca temu jeszcze nie wpadłam na ten pomysł niestety ;) Zaryzykuję z rzodkiewką. Teraz jest chłodno i pochmurno więc może jeszcze się coś uda. A jak nie, nacieszę się rukolą i liśćmi rzodkiewek (zupa z liści rzodkiewek jest bardzo smaczna) oraz nasionkami. :wink:

A czy nawozić dodatkowo taką ziemię? Mam obornik suszony i biohumus. Tylko czy dać od razu czy po jakimś czasie no i czy jest to w ogóle potrzebne skoro ziemia ma kompost w składzie?

Co siejecie po rzodkiewce aby zdążyć z wysiewem kolejnej partii na jesień i żeby dobrze wpłynęło na glebę?
Pozdrawiam,
Orsini :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”