Dziwaczek - Mirabilis jalapa cz.1
- zeberka4
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dziwaczek Mirabilis jalapa
Ja będę wkopywała, najwyżej jak przyjdzie jakiś chłód to okryje na noc włókniną. Zmrozić może raczej to co wyjdzie ponad powierzchnie ziemi,a korzeniowi nic nie powinno się stać.
Yoannak , możesz nasiona dziwaczka wysiać do gruntu , ciepła ziemia jest już i będą ładnie wschodzić , a przymrozki im nie zaszkodzą na pewno , rośliny jak idzie chłód to z ziemi się nie wychylają
Część nasion wysiałam do pojemniczków i dość szybko wykiełkowały a część wysiałam wczoraj do gruntu. Ciekawa jestem kiedy wykiełkują. Trochę nasion zostawiłam do wysiania po 15 maja gdyby mi te wysiane wczoraj przemarzły.
- zeberka4
Ja już wkopałam nasiona i korzenie ...rosną
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2011, o 22:23
Zeberka, piszesz, że wkopałaś nasiona, czy to znaczy, że mam je głęboko posiać?
Póki co u nas pogoda nie sprzyja do pobytów na działce więc chyba jednak dam je do pojemników na balkonie. Ale mogę je tylko lekko przykryć ziemią, czy jakoś głębiej dać nasiona????
Póki co u nas pogoda nie sprzyja do pobytów na działce więc chyba jednak dam je do pojemników na balkonie. Ale mogę je tylko lekko przykryć ziemią, czy jakoś głębiej dać nasiona????
Joasia
- zeberka4
Ja wciskam palcem nasiona, nie rzucam bezpośrednio na ziemie bo kiepsko wtedy kiełkują. O wiele lepiej wcisnąć je palcem w ziemie, wtedy roślina lepiej się ukorzeni i nie będzie się przechylała gdy urośnie duża.
-
- 100p
- Od: 24 cze 2012, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja w tym roku posiałem nasiona wprost do gruntu i jeszcze nie kiełkują , czy wie ktos ile nasiona potzrebuja na skiełkowanie ??
W pojemniku wykiełkowały po niecałym tygodniu.
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
W gruncie jak będzie chłodno to dłużej będą kiełkować ponad tydzień
Bożena
- lunaria
- 50p
- Od: 5 sie 2013, o 12:41
Moje dziwaczki siałam do gruntu 1 maja....i na razie nie wyłażą, a to już prawie 2 tygodnie. Udało mi się zakupić karpy w biedronce w baaardzo niskiej cenie. Ładne kiełki i dużo korzonków, dzisiaj je wsadzę do gruntu.
?Be the type person that when your feet touch the floor in the morning, the - says, ?Aww shit..they`re up??.
pozdrawiam Ania
pozdrawiam Ania
- Pawrzes
- 200p
- Od: 21 kwie 2013, o 00:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie wykiełkowały samosiejki. W gruncie na zimę zostały korzenie które bardzo się rozrosły ale nic nie zgniły więc może też coś z nich wykiełkuje?
Pozdrawiam
Paweł
Paweł