Dzień dobry.
Jestem tutaj nowa, ale porady z tego forum czytam często i zapalczywie wcielam w życie, jako ta początkująca ogrodniczka.
Miałabym prośbę o identyfikację dwóch roślin, które już dość dawno wyrosły w ogródku mojej mamy, ale jakoś nie przeszkadzały swoją obecnością, więc nikt nie spieszył się, żeby je wyrwać - rosną sobie, jeść nie wołają, to niech będą. Ale teraz przerabiamy trochę ogród i nieco zawadzają, więc pojawił się dylemat, czy je przesadzić, czy wykarczować. Tylko nie wiemy, co to.
Czy ktoś z forumowiczów rozpozna? Będę bardzo zobowiązana.
Oba mają pokrój drzewek. Ale kształt i barwa liści niczego mi nie przywodzi na myśl.
Ta na trzecim zdjęciu liście od spodu ma jakby omszone i dużo jaśniejsze - telefonem nie zostało to zbyt wyraźnie uchwycone.
Trzmielina pospolita - zwyczajna ( Euonymus europaeus ) i Jarząb szwedzki ( Sorbus intermedia )
- Anna N
- -Moderator Forum-.
- Od: 30 cze 2011, o 00:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trzmielina pospolita - zwyczajna ( Euonymus europaeus ) i Jarząb szwedzki ( Sorbus intermedia )
1 i 2.Trzmielina pospolita - zwyczajna (Euonymus europaeus)
3. Jarząb szwedzki (Sorbus intermedia)
3. Jarząb szwedzki (Sorbus intermedia)
Pozdrawiam Anna
Re: Prośba o rozpoznanie
Dziękuję za odpowiedzi. Tak, to na pewno trzmielina - mamie się przypomniało, że kiedyś tam coś takiego sadziła.