Zakładamy ogród warzywny Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zakładamy ogród warzywny...

Post »

Ja swoje pomalowałam farbą przeciwrdzewną - zieloną ;:108 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Właśnie o takiej myślałem :D To już mam zadanie na jeden weekend :)
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Czesc pretow zebrowanych mam jeszcze z II-giej polowy lat 80-tych - te byly pomalowane ale farba dawno zlazla, lekko pordzewiale sluza do dzis. Sukcesywnie dokupywalismy co roku po pare sztuk w skladzie zelaznym albo na zlomowisku. Do fasoli mam 3- metrowe, mocno wbite nie powali zadna wichura, za to drewniane tyczki polamie jak zapalki.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
JustyNA 11
50p
50p
Od: 22 mar 2010, o 00:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Paliki, tyczki podpory...

Post »

Kropek pisze:Jest tańsza , prostsza opcja :)

Obrazek

Sierpień 2013
W ubiegłym roku miałam też taki stelaż, może nie taki ładny.Fasola pięła się po cieniutkim drucie.
Awatar użytkownika
jerrysia26
50p
50p
Od: 2 kwie 2014, o 18:03

Post »

Witam forumowiczow.

Gienia co u ciebie? Jak twoj warzywnik? Moj jest juz powoli na ukonczeniu (zdjecia podesle wieczorkiem). Zrobilam tak jak mi radzilas, nie mieszalalm nowej ziemi ze stara. W sumie moj "nasyp" ma ok 15 cm. Gienia czy oprocz groszku sadzilas do gruntu cos jeszcze? Pogoda u nas nie za bardzo... Prosze daj znac. Mysle ze ja poczekam z sianiem do polowy maja. Gienia mam jeszcze do ciebie pytanie. Kiedy oberwac te pierwsze male listeczki z pomidorow? A moze ich sie w ogole nie obrywa.

Dzięki za info i bardzo wszystkich pozdrawiam.

PS. a robaki - to walka z wiatrakami
M
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Magdo, nic pomidorom nie obrywaj, liścienie same uschną i odpadną. W ogródku u mnie rośnie groszek cukrowy, 4 papryki- każda innego koloru, cebula dymka (bulbs onion) tu kupione na necie bo z Polski przesyłka nie dotarła. Wsadziłam też kupione sadzonki pietruszki naciowej i rozmarynu. Ładnie opuszcza się jeżyna (z Polski) i rabarbar. Ogórki stoją na jedynym parapecie w całym domu- w sypialni syna i synowej, puszczają już liście właściwe. Niestety, jestem teraz u drugiego syna i bawię kolejnego 5-cio miesięcznego wnuka. Ogródek będę odwiedzać w weekendy. Posiałam tez do 15 doniczek 0.5 litrowych fasolkę szparagową, wzeszły tylko 4 sztuki- reszta zgniła, wszystko wywaliłam.
W czwartek będę tam, miałam nadzieję, że posieję buraczki i szparagówkę, i wysadzę ogórki na grządkę. Ale chyba tak się nie stanie bo , niestety pogoda pod psem. Noce zdecydowanie za zimne na te warzywa.
Pozdrawiam! Gienia.
msz Lodz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 mar 2014, o 11:23

Post »

Witam wszystkich, jestem bardzo początkujący jeżeli chodzi o uprawy warzywnicze. Mam pewien problem a mianowicie w moim ogródku od dwóch lat nic nie chce rosnąć, tzn marchewka, sałata, rzodkiewka wschodzą, osiągają około 5 cm ponad ziemię i dalej nie chcą rosnąć. Na jesień nawoziłem ogródek kompostem i na wiosnę przed przekopaniem także ale już widzę, że w tym roku też nie uda się nic zebrać tak samo jak rok temu. Co może być problemem? Ziemia jest gliniasta ( około 40-50cm a potem piaszczysta).
Awatar użytkownika
Kropek
200p
200p
Od: 12 lip 2012, o 20:15

Post »

Najprościej było by oddać ziemię do badania w okręgowej stacji chemiczno rolniczej. Wyniki odbierzesz już po kilku dniach.
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

A może ma zbyt niskie pH?
To można zmierzyć samemu.
msz Lodz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 mar 2014, o 11:23

Post »

Gleba sprawdzona i wyszło, że ma odczyn lekko zasadowy, praktycznie neutralny. Wiec chyba to nie jest powodem moich marnych plonów:)
Awatar użytkownika
anabelka23
200p
200p
Od: 7 maja 2013, o 22:03
Kontakt:

Post »

Przychodzę z pytaniem. Prawdopodobnie w przyszłym roku będę u siebie, na nowej działce zakładała ogródek. Musieliśmy w tym roku nawieźć ziemię, żeby podnieść teren wokół nowego domu około 20-30 cm z racji tego, że to dość mokre tereny. Nie wiem dokładnie co to za ziemia, ale nic specjalnego, taki raczej piasek szaro- żółty. W miejsce ogródka chciałabym nawieźć coś "lepszego". Możecie coś poradzić? Dodam tylko, że nie mam skąd wziąć ziemi( pole, łąka itp.), muszę ją kupić :roll:
Mam na imię Ilona...
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Przechodziłam ten etap trzy lata temu. Parę kilometrów od mojej działki zaczęto prace przy budowie drogi. Była wytyczona przez pola uprawne więc zdejmowano humus. Pojechałam, poszukałam kierownika budowy i po dwóch dniach miałam dwie piętnastotonowe wywrotki ziemi. Nie jest to jakiś czarnoziem, ale dosypując do dołków przed sadzeniem własny kompost lub kupioną ziemię w workach radzę sobie.
Awatar użytkownika
anabelka23
200p
200p
Od: 7 maja 2013, o 22:03
Kontakt:

Post »

U nas też mają remontować S17, ale podejrzewam, że wcześniej ogródek zrobię, niż się doczekam. Ten znajomy, który przywoził nam tą zwykłą ziemię nie ma niczego "lepszego". A nie chciałabym sobie narozrabiać w ogródku...
Mam na imię Ilona...
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”