Maliny - uprawa, nawożenie cięcie cz.2

Drzewa owocowe
Zablokowany
starywyjadacz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 maja 2014, o 13:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 2

Post »

Właśnie a propos nawożenia... Mam na działce troszeczkę polany i polki. Co jakiś czas ich doglądam; dzisiaj przyjrzałem się bliżej. Ich liście są jakieś dziwnie małe (chyba powinny być większe), część tych liści ma kolor zielony przechodzący fragmentami w jasny brąz, inne są w większej części jasnobrązowe. W dodatku kilka sadzonek miało tak jakby ponadgryzane krawędzie (takie półokrągłe wcięcia z czerniejącą krawędzią). Co to może znaczyć? Jak temu zaradzić? Dodam, że niczym nie nawoziłem roślin. Może więc czymś powinienem je poczęstować? Tylko jaki nawóz będzie odpowiedni?
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wrzuć zdjęcia.
Pozdrawiam Paweł
starywyjadacz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 maja 2014, o 13:57

Post »

Zdjęć nie mam. W porównaniu z tymi malinami które ktoś wrzucił kilka postów wyżej, te moje wyglądają ciut mizerniej (choć może to inna odmiana...).
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

Ponad tydzień temu posadziłam maliny Polka, Pokusa i Laszka.
Niektóre wypuszczają z tego pędu/patyka młode liście jak na zdj poniżej wraz z pączkami. Czy należy ściąć ten patyk czy dać jej rosnąć? Podsypać nawóz?
Posiadam nawóz ze składem:
AZOT 5%,FOSFOR 5%,POTAS 15%,WAPŃ 2%,MAGNEZ 5%,SIARKA 27%+ mikroelementy

Pokusa (również kolor liści młodych czerwonawy) myślałam, że to normalne ? :shock:
Obrazek

Laszka 4szt same patyki :(
Obrazek
asik273
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 wrz 2013, o 21:36

Post »

Obrazek

Witajcie.

Po 5 dniach od oprysku nie wytrzymałam i uzbrojona w rękawice i widełki poszłam dłubać w rządkach malin. Na zdjęciu (wygląda to strasznie :((( ) widać co napotkałam na swojej drodze... Na moje oko to drutowce i krocionóg czarny (jednego wyciągnęłam przy oględzinach padłej maliny z jej łodygi). Jak się mylę proszę poprawcie!!! Czytałam też że jest taki środek jak Diazinonu 10G chyba granulat do glebowy. Słyszał ktoś? Ile czasu trzeba odczekać o tym Dursbanie 480 Ec aby coś padło?? Oj zmartwiona jestem strasznie tyle pracy, nakladu finansowego i jakieś paskudztwo wcina mi krzewy....Może miał ktoś taki problem??
Awatar użytkownika
tkordus
200p
200p
Od: 17 mar 2010, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja z czubka wydłubałem takiego robala jak ten najwyżej na zdjęciu. Co to dokładnie jest? Mam się martwić?
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

msk83 pisze:Ponad tydzień temu posadziłam maliny Polka, Pokusa i Laszka.
Niektóre wypuszczają z tego pędu/patyka młode liście jak na zdj poniżej wraz z pączkami. Czy należy ściąć ten patyk czy dać jej rosnąć? Podsypać nawóz?
Posiadam nawóz ze składem:
AZOT 5%,FOSFOR 5%,POTAS 15%,WAPŃ 2%,MAGNEZ 5%,SIARKA 27%+ mikroelementy
Jeśli nawiozłaś prawidłowo przed siewem lub dałaś obornik/ kompost to nic nie syp.
Pokusa (również kolor liści młodych czerwonawy) myślałam, że to normalne ? :shock:
Tak jak pisaliśmy: jest dość chłodno i fosfor stał się trudno przyswajalny dla roślin stąd ten kolor.
Laszka 4szt same patyki :(
Rżnij przy samej ziemi :wink: .
Witajcie.

Po 5 dniach od oprysku nie wytrzymałam i uzbrojona w rękawice i widełki poszłam dłubać w rządkach malin. Na zdjęciu (wygląda to strasznie :((( ) widać co napotkałam na swojej drodze... Na moje oko to drutowce i krocionóg czarny (jednego wyciągnęłam przy oględzinach padłej maliny z jej łodygi). Jak się mylę proszę poprawcie!!! Czytałam też że jest taki środek jak Diazinonu 10G chyba granulat do glebowy. Słyszał ktoś? Ile czasu trzeba odczekać o tym Dursbanie 480 Ec aby coś padło?? Oj zmartwiona jestem strasznie tyle pracy, nakladu finansowego i jakieś paskudztwo wcina mi krzewy....Może miał ktoś taki problem??
Ciężko powiedzieć po ilu dniach działa. Ale wykonuj opryski, jak widzisz owada to wybieraj i poleciłbym Ci przekopanie gleby.

-- Pn, 5 maja 2014, 21:07 --

Właśnie ten u góry to drutowiec reszta to krocionogi.
Pozdrawiam Paweł
asik273
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 wrz 2013, o 21:36

Post »

tkordus pisze:Ja z czubka wydłubałem takiego robala jak ten najwyżej na zdjęciu. Co to dokładnie jest? Mam się martwić?
to drutowiec, lubi wgryzać się w młode roślinki. Wykonałam oprysk z preparatu Dursban 480 Ec (to samo to też Pyrinex 480 EC ) W DAWCE 75ml. na 15l wody (1,5l na 300l wody) U mnie podgryzło młode krzaki, sadziłam jesienią. W tej chwili wypadło mi 8 krzaków ze 150 szt. DLA MNIE TO DUŻO. W czwartek robię powtórkę z oprysku. Dzisiaj ziemie "przekopywałam" i dosłownie zbierałam te paskudztwo :? Ręce opadają...
wanilia39
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 maja 2014, o 21:57
Kontakt:

Post »

Witam,
jestem dopiero bardzo, bardzo początkująca...
chciałabym w moim maleńkim ogródku posadzić chociaż jeden krzaczek malin. Kiedy to trzeba zrobić?
DZULIA81
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 mar 2014, o 12:17

Post »

Witam
Posadziłam w październiku w sumie 1 ha maliny polki i polany, pięknie się rozwija .
Podsypałam nawozem i czekam na pierwsze owoce :D
Stara plantacja przycięta na jesieni wcześnie w tym roku ruszyła

edit

Witam
Czy ktoś z Was ma większą plantację maliny?
Potrzebuję porady jakie opryski na chwasty można stosować i w jakiej fazie rozwoju maliny
Z góry dzięki :)
ninka8511
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 maja 2014, o 17:15

Post »

witaj Dzulja jakie nawozy sypałas pod maline polke?ja też mam tę odmianę posadziłam ją na jesieni 10arów niestety nie wiem czym ją nawozić
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DZULIA81 pisze:Witam
Czy ktoś z Was ma większą plantację maliny?
Potrzebuję porady jakie opryski na chwasty można stosować i w jakiej fazie rozwoju maliny
Z góry dzięki :)
Ja już nie mam dużej ilości malin ale parę ha ma 2 moich wujków. I oni pryskają tak:
- na jesieni lub bardzo wczesną wiosną ( nie pamiętam dokładnie ) gdy malina jest w stanie spoczynku pryskają Randapem
- na moje urodziny czyli ok. 15 maja idzie w ruch Basta. I to mogę Ci bardzo polecić, ponieważ nie uszkadza ani starych ani młodych malin. Można ją stosować przez cały okres wegetacyjny co nie oznacza codziennego pryskania, oczywiście należy to robić w odstępach min. 2 miesięcznych i z umiarem. Oczywiście jeśli będzie potrzeba powtórzenia zabiegu.
Pozdrawiam Paweł
DZULIA81
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 mar 2014, o 12:17

Post »

Dzięki za odpowiedź
Przetestuję na starej plantacji. Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”