Trzmielina pospolita - zwyczajna ( Euonymus europaeus ) i Jarząb szwedzki ( Sorbus intermedia )

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
Ritta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 maja 2014, o 15:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Trzmielina pospolita - zwyczajna ( Euonymus europaeus ) i Jarząb szwedzki ( Sorbus intermedia )

Post »

Dzień dobry.
Jestem tutaj nowa, ale porady z tego forum czytam często i zapalczywie wcielam w życie, jako ta początkująca ogrodniczka. ;:204
Miałabym prośbę o identyfikację dwóch roślin, które już dość dawno wyrosły w ogródku mojej mamy, ale jakoś nie przeszkadzały swoją obecnością, więc nikt nie spieszył się, żeby je wyrwać - rosną sobie, jeść nie wołają, to niech będą. Ale teraz przerabiamy trochę ogród i nieco zawadzają, więc pojawił się dylemat, czy je przesadzić, czy wykarczować. Tylko nie wiemy, co to. :roll:
Czy ktoś z forumowiczów rozpozna? Będę bardzo zobowiązana. :)
Oba mają pokrój drzewek. Ale kształt i barwa liści niczego mi nie przywodzi na myśl.
Ta na trzecim zdjęciu liście od spodu ma jakby omszone i dużo jaśniejsze - telefonem nie zostało to zbyt wyraźnie uchwycone.

Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Anna N
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 30 cze 2011, o 00:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

1 i 2.Trzmielina pospolita - zwyczajna (Euonymus europaeus)
3. Jarząb szwedzki (Sorbus intermedia)
Pozdrawiam Anna
Ritta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 maja 2014, o 15:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Prośba o rozpoznanie

Post »

Dziękuję za odpowiedzi. Tak, to na pewno trzmielina - mamie się przypomniało, że kiedyś tam coś takiego sadziła. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”