Drzewa i krzewy owocowe wiosną.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wiosenne przymrozki
U mnie dzisiaj ponownie minus 3. Na razie nie mam ochoty oglądać strat, nawet pies mnie zrozumiał i na spacer nie ciągnął na ogród.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O 5h miałem -2,6C na 2m nad gruntem. Kwiaty poziomek czarne mimo okrycia białą włókniną.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Już trzecia noc z przymrozkami - wygląda na to , że jeszcze tylko "Zośka"...
Wierzę/chciałbym żeby to byli ogrodnicy i koniec ujemnych temperatur, to jeszcze nie byłoby tragedii w winnicy; brzoskwinie przepadły
Wierzę/chciałbym żeby to byli ogrodnicy i koniec ujemnych temperatur, to jeszcze nie byłoby tragedii w winnicy; brzoskwinie przepadły
Dla mnie to jakaś apokalipsa te przymrozki oglądanie strat jest strasznie przykre aż płakać się chcę Śliwek na pewno nie będzie a tak pięknie kwitły, kwiaty jabłoni bure dobrze że nie wszystkie ale tyle przemrożonych. Orzechy to tragedia jakaś co się z nimi stało, nawet przyrosty na jodłach poszły, paprocie to jakieś flaki się z nich zrobiły Nie mam już siły tego wszystkiego oglądać.
- Violunia
- 200p
- Od: 30 sie 2012, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też już po inspekcji w ogrodzie i ze wszystkiego tylko dalie mi scięło (ponoć mają odbić nowe) i w to chcę wierzyć, truskawki, poziomki ok z drzew też bo czereśnia już ma małe owocki więc nic jej nie ma, nawet dwa megagrony miałam w gruncie i też nic ale tych dalii mi bardzo szkoda bo dwie noce okrywałam a dzisiaj sobie pozwoliłam i ...ech. Trza płacić za głupote
pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Violka
-
- 200p
- Od: 14 paź 2010, o 19:41
U mnie temp. podczas dwóch ostatnich nocek delikatnie na plusie,choć sąsiad widział u siebie nad ranem lekko oszronioną trawę.aktinidia,winorośle nawet nie tknięte. Nawet papryka,pomidory(nadmiar z rozsady) i fasolka szparagowa(która już wzeszła) nie ucierpiały ani trochę,choć niczym nie były okryte. Widzę jednak że północ Polski została mocno doświadczona,rozumiem ból niektórych osób,też nie raz przeżywałem podobne chwile.
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja dziś odwinąłem roślinki i odkryłem truskawki.
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
U nas przymrozku nie było ani wczoraj ani dziś, no jakoś nas ominął zupełnie, bo na dziś w nocy to +7 stopni zapowiadają, dwutygodniowa prognoza nie wskazuje mniej niż + 5 czyli WIOSNA
pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Ale macie szczęście u mnie to apokalipsa ja tak te ostatnie dni nazywam w moim 24 letnim życiu nie zarejestrowałam jeszcze takiej anomalii pogodowej że mróz tyle roślin zniszczył. Wy tam na południu macie cieplej ja to już prawie w warmińsko mazurskim mieszkam i dlatego tak zimno. Jeszcze chociaż jakby człowiek przy lesie mieszkał to cieplej by było.
whitedame pisze:U mnie dzisiaj ponownie minus 3. Na razie nie mam ochoty oglądać strat, nawet pies mnie zrozumiał i na spacer nie ciągnął na ogród.
no niestety ostatnia taka zimna noc i był jednak przymrozek (Katowice ) Co prawda liczę, że kilka podmarzniętych roślin ozdobnych odbije, ale z owocowych to orzecha włoskiego jednak znowu nie będzie. (częściej ich nie ma jak są)
Ale i tak mieliśmy szczęście w porównaniu z innymi rejonami kraju.
A u mnie zmarzło 8 krzaczków winogron,liście i łodygi tegoroczne przyrosty.A były już zalążki kwiatów,wszystko zmarzło,jedynie 3 krzaczki które są wsadzone niedaleko domu przeżyły.Orzech włoski też liście zmarznięte i trochę owoce czarnej porzeczki.No to winogron już pojadłam
cyt. "(...) .No to winogron już pojadłam "
Głowa do góry! tu akurat mam duuuże doświadczenie winiarskie i....
najlepsze wina w życiu zrobiłem w latach, w których winorośl obmarzała na początku maja - jakoś tak się składa,(nie chcę się wdawać w pseudonaukowe dywagacje) ostatnio w 2011 było jeszcze "gorzej"
po bardzo ciepłym kwietniu (po 26 *C) wyrosły już 30 cm latorośle i po 4-majowym -4 wisiały takie brązowe farfocle...
ale później winorośl odbija i rodzi jakoś lepiej/ dowody rzeczowe z takich lat przechowuję w piwnicy
o winogronka proszę być optymistą
Głowa do góry! tu akurat mam duuuże doświadczenie winiarskie i....
najlepsze wina w życiu zrobiłem w latach, w których winorośl obmarzała na początku maja - jakoś tak się składa,(nie chcę się wdawać w pseudonaukowe dywagacje) ostatnio w 2011 było jeszcze "gorzej"
po bardzo ciepłym kwietniu (po 26 *C) wyrosły już 30 cm latorośle i po 4-majowym -4 wisiały takie brązowe farfocle...
ale później winorośl odbija i rodzi jakoś lepiej/ dowody rzeczowe z takich lat przechowuję w piwnicy
o winogronka proszę być optymistą
To może coś nowego wypuszczą bo to co zostało to tak jak piszesz wiszą brązowe farfocle.Może z jakichś zapasowych pąków wybiją nowe łodygi.