Bodziszek (Geranium) - wymagania, problemy, choroby, szkodniki
Re: Bodziszek Geranium
Mi się marzą bodziszki w ogródeczku przed blokiem i chyba co s w tym kierunku zrobię
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 cze 2011, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szukam bodziszków nie dużych o zwartym pokroju i długo kwitnących. Przeczytałam cały wątek i aż mi się w głowie kręci tyle tu tego. Może coś z własnych doświadczeń polecicie. Mają stworzyć kilka ładnych kęp pod klonem "Globosum". Nie muszą zaczynać kwitnienia wiosną, byle by kwitły do jesieni. Bardzo lubię mojego korzeniastego, ale tak szybko przekwita.
U mnie rośnie " jako tako" a u sąsiadki na kompostowniku stoi jak żołnierz na warcie ,wielki,prężny i mnie " wkurza"
- mar33
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 mar 2012, o 16:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
kejtrin każda roślina ma swoją porę kwitnienia i bodziszki też, owszem są odmiany które powtarzają kwitnienie ale to pojedyncze kwiatuszki. Jeśli chcesz stworzyć kolorową plamę z bodziszków z kwiatami to najlepiej dodać sztuczne i wtedy kwitnienie trwa cały rok
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
- lelumpolelum
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie przez okrągły sezon kwitną Wagrave Pink i G.endressi, rosną w słońcu i na mokrym- żyć, nie umierać Ale nazwać te kępy zwartymi byłoby grubym nadużyciem, bo ich ciągłe kwitnienie opiera się na nieustannym wzroście- nie do ogarnięcia są
A tak off-topicznie: jedyna bylina, która przychodzi mi do głowy jako ciągle kwitnąca i w miarę zgrabna to Corydalis lutea, ale ta się za to sieje bez opamiętania.
A tak off-topicznie: jedyna bylina, która przychodzi mi do głowy jako ciągle kwitnąca i w miarę zgrabna to Corydalis lutea, ale ta się za to sieje bez opamiętania.
-
Heh no sztuszne to raczej odpadają mam jeszcze 2 bodziszki, tylko nie pamiętam jakie. Jeden to chyba himalajski Plenum, ale strasznie marnie rośnie. Kolejny to chyba czerwony. Może wstawie zdjęcia jak zakwitną. Ten drugi kwitnie całe lato i tworzy zwartą kempę tylko rośnie spory... Ale jest śliczny. Dlatego pytam, bo wiem, że są odmiany kwitnące 2-3 miesiące. Chciała bym kolekcję powiększyć
No i właśnie o oksfordzkim myślałam.
No i właśnie o oksfordzkim myślałam.
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niskie , zwarte, długo kwitnące - to znam tylko b.czerwony. Mam taki karminowy i Lancastriense, oba kwitną długo. Innych długo kwitnących niskich i zwartych nie znam. Do końca września u mnie kwitły Sweet Heidi i Crystal Lake, ale nie są niskie, ani zwarte.
Pozdrawiam Eugenia
- Menysek
- 200p
- Od: 24 paź 2007, o 11:56
Podziwiam was szczerze jak wy te bodziszki rozpoznajecie - tego jest taka masa
"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
Monika - "Przy malowniczej drodze"
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
Monika - "Przy malowniczej drodze"
-
No to kupiłam oksfordzki i versicolor. Ciekawe co z nich wyrośnie.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Czy ucięte końcówki pędów BODZISZKA CZERWONEGO , bez kłączy, da się ukorzenić ? Czy ktoś może próbował ?
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Piękny, a wygląda, jak Sweet Heidi - foto wyżej, która u mnie nie przezimowała
Pozdrawiam Eugenia
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Dziękuję. To akurat jest odmiana Rozanne.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI