Zawilec (Anemon) dyskusje ogólne,FOTO
-
- 50p
- Od: 13 mar 2014, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Zawilce
Aniu, tzn. przezimują kiedy? Teraz?
Moje wytrzymały całą zimę. Posadziłam w ub. roku dośc późno, pączki wytrzymały mróz (na szczęście zima była ciepła ;)), tylko kilka zamarzło, ale dosłownie dwa-trzy, reszta rozwinęła pąki jak tylko zrobiło się ciepło.
Młode, które wysadziłam pod koniec marca już mają ładne listki . Uwielbiam je .
A z innej beczki - może ktoś wie, czy zawilce wieńcowe wytwarzają nasiona? Widzę u moich, że po przekwitnięciu utworzyła się chyba taka torebka nasienna, zastanawiam się czy można je też tak rozmnażać, czy tylko z cebul?
Moje wytrzymały całą zimę. Posadziłam w ub. roku dośc późno, pączki wytrzymały mróz (na szczęście zima była ciepła ;)), tylko kilka zamarzło, ale dosłownie dwa-trzy, reszta rozwinęła pąki jak tylko zrobiło się ciepło.
Młode, które wysadziłam pod koniec marca już mają ładne listki . Uwielbiam je .
A z innej beczki - może ktoś wie, czy zawilce wieńcowe wytwarzają nasiona? Widzę u moich, że po przekwitnięciu utworzyła się chyba taka torebka nasienna, zastanawiam się czy można je też tak rozmnażać, czy tylko z cebul?
-
- 50p
W tej chwili tak kwitnie u mnie ten, który przezimował cały zielony, z pąkami .
Mam nadzieję, że w nowych trafią się białe
Mam nadzieję, że w nowych trafią się białe
- Pawel42
- 500p
- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Kontakt:
Witam w wątku.U mnie nie wzeszły jeszcze sadzone dwa tygodnie temu zawilce odmiany de Cean.Mam nadzieje że się pojawią bo nasadziłem ich ze 40.Wiem że długo kiełkują kamykowe cebulki więc trzeba czekać.
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
-
- 50p
Moczyłeś cebulki przed sadzeniem?
- Pawel42
- 500p
- Kontakt:
No właśnie nie,kretyn ze mnie choć doskonale o tym wiedziałem,lenistwo! Ale jestem zaskoczony bo wszędzie jest info że zawilec koroniasty czy inny nie zimuje w gruncie.W zeszłym roku je nasadzałem a w tym pod nowe cebulki zryłem ziemię więc wątpię by coś ocalało ale chciałbym się mylić... Teraz zobaczę czy coś się tam pojawia a listki znam znakomicie więc rozpoznanie jest proste.
Paweł
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Ja nigdy nie moczyłem bulwek zawilca i nigdy nie sprawiały mi one problemów.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Pawel42
- 500p
- Kontakt:
No więc właśnie Locutus twierdzi tak,inni inaczej,jednym słowem są różne szkoły na sadzenie zawilców.Cóż teraz to już mogę tylko okazać cierpliwość kamienia Jednak kamykowych cebulek nasadziłem sporo więc warto poczekać...
Paweł
-
- 50p
Bo to podobno jest tak: można je sadzić na jesień i na wiosnę. Tych sadzonych jesienią nie trzeba moczyć, bo do wiosny natura wykona robotę sama ;). Ale te sadzone na wiosnę trzeba namoczyć. Nie pamiętam dobrze, natknęłam się na wyjaśnienie tylko w jednym artykule, którego nie mogę teraz znaleźć, chodziło o to, że cebulki nasiąknięte wodą pozbywają się hormonów hamujących wzrost - miałoby to sens.
Pierwszy raz posadziłam bez moczenia, wypuściły liście, wyciągnęły się ale nie zakwitły. Siostrze bez namoczenia nie wyszły wcale. Od kiedy moczę cebulki, to nie mam z nimi problemów.
Bardzo je lubię . Mam 4 rodzaje: wieńcowy, st. brigid, pajęczynowaty (piękne są ) i teraz dokupiłam jeszcze już gotową sadzonkę zawilca wielkokwiatowego (sylvestris) .
Pierwszy raz posadziłam bez moczenia, wypuściły liście, wyciągnęły się ale nie zakwitły. Siostrze bez namoczenia nie wyszły wcale. Od kiedy moczę cebulki, to nie mam z nimi problemów.
Bardzo je lubię . Mam 4 rodzaje: wieńcowy, st. brigid, pajęczynowaty (piękne są ) i teraz dokupiłam jeszcze już gotową sadzonkę zawilca wielkokwiatowego (sylvestris) .
- Pawel42
- 500p
- Kontakt:
Kurde a ja jak już wspominałem nie namoczyłem "matołek" choć o tym wiedziałem.Teraz czekam już trzy tygodnie i nadal nic się nie pojawia.Jak się by pojawiło to chyba będzie wiosna cudów parafrazując pewną reklamę. Tu masz sporo o zawilcach zerknij sobie http://budujesz.info/artykul/zawilce-od ... a,336.html
Paweł
Re: Anemon- Zawilec Anemone
Witam,
w ubiegłym roku miałam 5 ślicznych anemonów. Ze względu na długość kwitnienia i przepiękny wygląd wymyśliłam, że w tym roku posadzę bulwy.
zakupiłam anemony - nie wiem jakie, sztuk 13, wsadzone do doniczek 1,5tyg temu. Na razie cisza.
Dokupiłam anemony - zawilce pełne. Sztuk tylko 100 Chciałabym wsadzić je do gruntu po tej dziwnej pogodzie. Może w poniedziałek jeśli gleba na to pozwoli.
Nie posiadam przy nich żadnej etykietki. Stąd szukam w internecie, ale na ich temat jest mało informacji.
O moczeniu wiem, o sadzeniu pod kątem i w każdy inny sposób...
Stanowisko słoneczne, ewentualnie trochę zacienione. Tyle wiem.
Gleba jaka? Gdzieś czytałam o lekkiej, próchnicznej o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym.
U mnie jest klasa IV...
Anemon lubi wilgoć, czy bardziej suszę?
Proszę Was o doświadczoną radę.
Cudowne są niebieskie. Gratuluję właścicielom
w ubiegłym roku miałam 5 ślicznych anemonów. Ze względu na długość kwitnienia i przepiękny wygląd wymyśliłam, że w tym roku posadzę bulwy.
zakupiłam anemony - nie wiem jakie, sztuk 13, wsadzone do doniczek 1,5tyg temu. Na razie cisza.
Dokupiłam anemony - zawilce pełne. Sztuk tylko 100 Chciałabym wsadzić je do gruntu po tej dziwnej pogodzie. Może w poniedziałek jeśli gleba na to pozwoli.
Nie posiadam przy nich żadnej etykietki. Stąd szukam w internecie, ale na ich temat jest mało informacji.
O moczeniu wiem, o sadzeniu pod kątem i w każdy inny sposób...
Stanowisko słoneczne, ewentualnie trochę zacienione. Tyle wiem.
Gleba jaka? Gdzieś czytałam o lekkiej, próchnicznej o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym.
U mnie jest klasa IV...
Anemon lubi wilgoć, czy bardziej suszę?
Proszę Was o doświadczoną radę.
Cudowne są niebieskie. Gratuluję właścicielom
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
Skrzacik3 - storczyki
- DorkaS-66
- 500p
- Od: 27 maja 2011, o 08:51
DorkaS.
"Barbam video, sed philosophum non video."
"Barbam video, sed philosophum non video."
- apus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje anemony pięknie wyszły z ziemi, długo to trwało nim bulwki się obudziły, ale są!!
Jeden już nawet będzie kwitł... kolorek bordowy. Z niecierpliwością czekam aż pokaże pełną buzię
Jeden już nawet będzie kwitł... kolorek bordowy. Z niecierpliwością czekam aż pokaże pełną buzię
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
apus,
w jakiej ziemi są Twoje anemony?
w jakiej ziemi są Twoje anemony?
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
Skrzacik3 - storczyki