Cytryna skierniewicka - uprawa,wymagania,problemy
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cytryna skierniewicka - uprawa w domu
Sahe ja podlewam moje cytruski biohumusem i ładnie rosną i kwitną, więc polecam ale do cytrusów jest też specjalny nawóz w płynie "dla cytrusów".
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
Ja używam tylko SUBSTRAL(rośline podlewam co tydzien roztworem 14ml na 1l wody tego nawozu). Roslina ładnie rośnie.Czy ktoś stosował do cytryny tzw. biohumus ?? Kupiłam go jako uzupełnienie substralu do cytrusów, jednak nie wiem jak często powinnam go dawać na zmianę.
Co do Twojego wcześniejszego pytania:
Ja zapyliłem moją cytrynke patyczkiem do czyszczenia uszu:D wysmarowałem słupek pyłkiem z pręcików pobrany z innej cytrynki. Duzo o tym czytalem i podobno daje to lepsze efekty w postaci większych owoców. Ale można również przenieść pyłek z pręcików do słupka tej samej rośliny(w tym samym kwiecie). Efektem mojego działania było to, że po około 5 dniach opadły kwiaty i ukazał mi się bardzo mały zielony owoc widoczny na końcu zapylonego słupka. Więc zapylenie mi sie udało i czekam teraz na rozwój owocu.Witam, mam pytanie dotyczące zapylania skierniewickiej czy należy pędzelkiem zapylać pomiędzy różnymi jej kwiatami, tzn. dowolnie losowo przenosić pyłek z kwiatka na kwiatek, czy może powinnam z danych pręcików zapylać środek tego samego kwiatuszka ?? Póki co moje cytryny kwitły raz (dopiero je zakupiłam), spośród wielu kwiatów tylko jeden na każdym drzewku zawiązał owoc z jednoczesnym takim pręcikiem dużym zielonym. Czy ktoś może mi wyjaśnić to zjawisko ?? Proszę o pomoc
Cytryna jest samopylna, ale jeżeli się jej pomoże to nic sie nie stanie:) jak będzie czuła się na siłach to wytworzy owoc, jeżeli nie to pozostaje czekać do następnego kwitnienia:)
Witajcie, ja posiadam skierniewickie od 2 miesięcy (kupione jako sadzonki 35-40 cm), podlewam od początku SUBSTRALEM do cytrusów, ostatnio czasami biohumusem, póki co roślinki rosną jak na drożdżach, liście są koloru ciemnozielonego, bez przebarwień i tego typu historii, w tej chwili obie zawiązały juz owoce - dokładnie po jednym - jedna ma owocka około 3 cm, druga dopiero co przekwitła, ale owocek się związał, a dodam jeszcze że wypuściły mi te drzewka mnóstwo nowych pąków, całe mnóstwo ...
Także polecam ten sposób nawożenia. SUBSTRAL + BIOHUMUS na zmiane ;)
Także polecam ten sposób nawożenia. SUBSTRAL + BIOHUMUS na zmiane ;)
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
- Kasienkar
- 500p
Moje cytruski też masowo kwitną, są całe białe , zastanawiam się jak to zrobić żeby te kwiatuszki się utrzymały i miały owocki
może będę więcej nawozić, macie jakiś wypróbowany sposób, żeby utrzymać kwiatki na drzewku?
może będę więcej nawozić, macie jakiś wypróbowany sposób, żeby utrzymać kwiatki na drzewku?
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
Ja nic nie robię aby utrzymać kwiatki na drzewku, z tego co dowiedziałam się na forum te, które mają się utrzymać same to zrobią. Zaraz po kupieniu tych cytryn w markecie zakwity mi raz, miały po 2-3 kwiatki. Pielęgnację zaczęłam od nawożenia, w ciągu 3-4 tygodni doczekałam się całego mnóstwa kwiatów, spośród nich kilka zawiązało owoce teraz czekam co będzie się działo dalej ... bo oczywiście owoce także nie wszystkie się utrzymują. Natura sama weryfikuje ;)
Moje od rana do popołudnia na parapecie na balkonie, na wieczór jeszcze wracają ... od maja całodobowo chyba zacznę je werandować
Zajrzyjcie po świętach do Kauflandu - kalamondyny w przecenie za 16,99 !!!
Zajrzyjcie po świętach do Kauflandu - kalamondyny w przecenie za 16,99 !!!
Sahe wystawiasz cytrynę skierniewicką na balkon? Ja mam w domu jedną (od 2 miesięcy) i też się zastanawiam, czy mogę ją latem wystawić na słoneczko na balkon?
Na razie podlewam humusem i radzi sobie dobrze
Na razie podlewam humusem i radzi sobie dobrze
NIKKA83 posiadam kilka cytryn skierniewickich, kalamondynki, pomarańczę, oraz cytrus limon, zakupiłam je także 3 miesiące temu, w ciągu dnia kiedy świeci słońce wystawiam je na balkon w najmniej wietrznym miejscu, a na noc chowam do mieszkania. Kiedy niebezpieczeństwo przymrozków minie będę werandowała je całą dobę, aż do jesieni, podobno wówczas rośną najlepiej
oczywiście mocno je nawożę, odżywką dla cytrusów firmy substral, a także biohumus na zmianę
oczywiście mocno je nawożę, odżywką dla cytrusów firmy substral, a także biohumus na zmianę
Sahe dobrze wiedzieć, też swoją zacznę wystawiać na balkon
Teraz planuję dokupić jakieś cytrusy małe i będę hodować
Teraz planuję dokupić jakieś cytrusy małe i będę hodować
NIKKA83 zajrzyj do wątku "co, gdzie, za ile w sprzedaży roślin doniczkowych" , znajdziesz tam różne oferty ostatnio także te związane z planami poszerzenia Twojej uprawy ;)
Sahe dziękuję za podpowiedź, na pewno skorzystam
- Kasienkar
- 500p
Z moich cytrusów opadły wszystkie kwiatki, zastanawiam się czy to możliwe, że przedawkowałam biohumus
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia