Ogród Piotra-
- Piotr-Sz
- 200p
- Od: 28 gru 2010, o 12:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Piotra-
Więc metamorfozy tak, ale delikatne. jutro porobię trochę zdjęć jak pogoda pozwoli:) Parę nowych roślin, kilka małych zmian. Generalnie trochę porobiłem. Sezon w tym roku szybszy niż zwykle
- Piotr-Sz
- 200p
Udało mi się kupić kłącza pięciu odmian płomyka wiechowatego - zobaczymy czy coś wyrośnie. Zależało mi na tej bylinie, bo nigdy nie miałem, a bardzo mi się podoba. Doszły też 2 hortensje drzewiaste 'Anabelle' i bukietowa 'Wim's red'. No i teraz zaczynam zabawę z rozsadnikiem bylinowym- próbuję zgłębić temat. nigdy nie wysiewałem bylin, a chcę małym kosztem poszerzyć kolekcje i odtworzyć to co mi przez lata "wyszło" - jeżówkę, nachyłka, pysznogłówkę. Generalnie kilka rabat do remontu, no i nowy śmiały plan, ale o tym później.
andrzej- już generalnie wszystko dobrze- ciężki rok to był, ale wszystko się ułożyło. Tylko, że nie miałem ani czasu ani specjalnej ochoty na wpadanie na forum. A później zima i sami wiecie jak to jest. Teraz wraz z wiosną... Brakowało mi forum.
andrzej- już generalnie wszystko dobrze- ciężki rok to był, ale wszystko się ułożyło. Tylko, że nie miałem ani czasu ani specjalnej ochoty na wpadanie na forum. A później zima i sami wiecie jak to jest. Teraz wraz z wiosną... Brakowało mi forum.
- Georginia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piotrze ,czekamy na fotki z Twojego ogrodu. Ja też uzupełniam byliny siejąc nasionka.W ubiegłym roku tak pozyskałam dzwonki ogrodowe,goździki i inne.W tym roku też już posiałam pierwiosnki,kuklika ,trytomę ,ostróżki jednoroczne ,lewkonie,dzwonki karpackie.
- Piotr-Sz
- 200p
- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No to zostało nam czekać na nowe fotki i podziwiać
Tylko nie zniknij znów na pół roku!!!
Tylko nie zniknij znów na pół roku!!!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
- Piotr-Sz
- 200p
Postaram się nie zniknąć
Zaskoczyły mnie w tym roku funkie. Większość rośnie imponująco, poza odmianami z białym obrzeżem np. 'Patriot'
'June' w końcu nadaje się do podziału
"własna sadzonka derenia- kiedyś gałąź spotkała się z ziemią, tydzień temu posadziłem samodzielnie. ma ok 170 cm - po przycięciu!
Sadzona w zeszłym roku 'Mary Rose' i dalej 'Abraham Derby' i 'Graham Thomas'. ładnie przezimowały
Zakupione kłącza pięciu odmian płomyka wiechowatego. Zobaczymy co z tego będzie- 'Starfire', 'Bright Eyes', 'Eva Cullum', 'Uspech', 'Blue Boy'. Później będę bawić się w krzyżówki nasienne ;-)
No i wyszperane na śmietniku- dosłownie, jakoś mi wpadły w oko jak przechodziłem donice ceramiczne- spodobały mi się, są rustykalne, lekko podniszczone.
Zaskoczyły mnie w tym roku funkie. Większość rośnie imponująco, poza odmianami z białym obrzeżem np. 'Patriot'
'June' w końcu nadaje się do podziału
"własna sadzonka derenia- kiedyś gałąź spotkała się z ziemią, tydzień temu posadziłem samodzielnie. ma ok 170 cm - po przycięciu!
Sadzona w zeszłym roku 'Mary Rose' i dalej 'Abraham Derby' i 'Graham Thomas'. ładnie przezimowały
Zakupione kłącza pięciu odmian płomyka wiechowatego. Zobaczymy co z tego będzie- 'Starfire', 'Bright Eyes', 'Eva Cullum', 'Uspech', 'Blue Boy'. Później będę bawić się w krzyżówki nasienne ;-)
No i wyszperane na śmietniku- dosłownie, jakoś mi wpadły w oko jak przechodziłem donice ceramiczne- spodobały mi się, są rustykalne, lekko podniszczone.
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
No ja myślę ,że nie znikniesz
- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Jak miło móc znowu gościć w twoim ogrodzie
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
A dlaczego chcesz June dzielić?nie podoba Ci się taka duża?
- Piotr-Sz
- 200p
aage- dzięki, to miłe
dorcia7- jasne że 'June' mi się podoba. Właśnie dlatego chce ją przez podział rozmnożyć U siebie jeszcze jedno- dwa miejsca, u bratowej i klientki. Więc podział nieunikniony. Poza tym muszę trochę uporządkować rabatę z funkiami.
Dzisiaj małe zakupu, przy okazji - Płomyk wiechowaty 'Orange Perfection', Krwawnik pospolity i Pysznogłówka- oba mi kiedyś "wyszły" z ogrodu, a che je odtworzyć. To samo z ostróżką różową i białą. No i nachyłki okółkowy i wielkokwiatowy. Też jeżówka purpurowa prawie zanikła, ale to akurat bardzo nietrwała bylina.
dorcia7- jasne że 'June' mi się podoba. Właśnie dlatego chce ją przez podział rozmnożyć U siebie jeszcze jedno- dwa miejsca, u bratowej i klientki. Więc podział nieunikniony. Poza tym muszę trochę uporządkować rabatę z funkiami.
Dzisiaj małe zakupu, przy okazji - Płomyk wiechowaty 'Orange Perfection', Krwawnik pospolity i Pysznogłówka- oba mi kiedyś "wyszły" z ogrodu, a che je odtworzyć. To samo z ostróżką różową i białą. No i nachyłki okółkowy i wielkokwiatowy. Też jeżówka purpurowa prawie zanikła, ale to akurat bardzo nietrwała bylina.
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piotrze, na zdjęciu nie zbyt dobrze widać odległość,ale Mary Rosa to duża róża i Abraham Darby też.Jak podrosną może być im za ciasno.
- Piotr-Sz
- 200p
Georginio- zdjęcie trochę myli- bo z boku. Odległość między nimi to jakieś 70-80 cm. Chyba wystarczy?
- Piotr-Sz
- 200p
Dzisiaj dzień w miarę wolny, więc zabrałem się za praca niecierpiące zwłoki. Odświeżenie rabaty z rudbekiami- co prawda bylina długowieczna, ale po paru latach wymaga pomocy. Barwinek rozrósł się za bardzo, gleba stała się za ciężka. Poza tym i tak należało wykopać w tym roku tulipany. więc po kolei:
-fotka przed pracami
- wykopanie i zabezpieczanie rudbekii (na folii)
- wykopanie cebul tulipanów
- ograniczenie barwinka
- rozluźnienie gleby piaskiem i dodanie kompostu
- dla odmiany posadzenie obwódki - przywrotnik, żurawka i bodziszek
- posadzenie rudbekii
-analogicznie górna część rabaty
Cebule po obsuszeniu do magazynku. Jesienią na rabaty
-fotka przed pracami
- wykopanie i zabezpieczanie rudbekii (na folii)
- wykopanie cebul tulipanów
- ograniczenie barwinka
- rozluźnienie gleby piaskiem i dodanie kompostu
- dla odmiany posadzenie obwódki - przywrotnik, żurawka i bodziszek
- posadzenie rudbekii
-analogicznie górna część rabaty
Cebule po obsuszeniu do magazynku. Jesienią na rabaty