Schlumbergera, Grudnik . Kaktus Bożonarodzeniowy- uprawa,problemy cz.1
- niewielkazelka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 mar 2014, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Grudnik, kaktus bożonarodzeniowy - Schlumbergera
Dziękuję za odpowiedzi! Długo zastanawiałam się czy napisać, napisałam, i wczoraj zaczął wypuszczać nowe liście Wg Twojej wskazówki ściągnę go z parapetu bo u mnie mocno świeci słońce.. Chyba muszę namówić faceta, żeby zrobił mi półkę na kwiaty na ścianę. ;)
- basiaamatorka
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:09
Dobry wieczór, to popatrzcie proszę na moje - maluchy posadzone w lutym, na zewnętrznym parapecie loggi już ze 2 tygodnie, stary od kilku dnie tez na zewnętrznym, okiennym - już widać przyrosty:
Basia
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mała uwaga w kwestii formalnej. Te roślinki nie mają typowych liści - to co po nich pozostało to czasem pojawiające się szczątkowe ciernie. Funkcję liści przejęły tutaj pędy=łodygi i to właśnie one wyglądają jakby tymi liśćmi były. Zatem w przypadku tych roślin możemy pisać o pędach, członach, łodygach, nowych przyrostach itp. ale nigdy o liściach.niewielkazelka pisze:Długo zastanawiałam się czy napisać, napisałam, i wczoraj zaczął wypuszczać nowe liście
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
DziękiMeir pisze:Lucynko, śliczne! Czy to wielkanocnik ten bardziej koralowy ?
I wiesz co, że ja już sama nie wiem Pączki pojawiały się na nim już od listopada kilkakrotnie, ale tylko raz zakwitł, teraz po raz drugi.
Na zdjęciu widać, jak bardzo różnią się oba kwiaty. Gdzieś tutaj, dużo wcześniej, Tomek bodajże, szczegółowo opisywał, na czym polega różnica w kwiatach i członach grudników/wielkanocników, ale przyznam szczerze, że nie zapamiętałam wszystkiego, więc się nie wypowiadam, bo nie chcę nikogo wprowadzać w błąd.
W sumie fajnie, że w ogóle im się chciało zakwitnąć
Mają rok od ukorzenienia, a ukorzeniały się strasznie długo, bo "stały" dosłownie kilka miesięcy - od końca listopada przez calutką zimę nic się nie działo, ruszyły z wiosną zeszłego roku.
Na żółtego i białego przyjdzie pewnie czekać do następnej jesieni/zimy...
- Meir
- 100p
- Od: 17 maja 2013, o 14:42
- Kontakt:
Ja rozpoznaję oba gatunki, ale po członach bardziej, a tu same kwiatuszki pokazałaś Dla mnie właśnie z kwiatu to wielkanocnik, temu pytam.
Jeżeli to Rhipsalidopsis to mam właśnie w bardzo podobnym kolorze. Ale w tym roku mi nie kwitnie, bo ma złe warunki i czeka na przesadzenie i odmłodzenie - jest bardzo stary i samo drewno z niego prawie.
Mój grudnik kwitł w grudniu i kwietniu @.@ Teraz poszedł spać dopiero. Mam jeszcze trzy człony nowe takiego biało-różowego jak ma Marta Ale to chyba minie długo zanim zakwitnie. Dopiero się ukorzenia.
Jeżeli to Rhipsalidopsis to mam właśnie w bardzo podobnym kolorze. Ale w tym roku mi nie kwitnie, bo ma złe warunki i czeka na przesadzenie i odmłodzenie - jest bardzo stary i samo drewno z niego prawie.
Mój grudnik kwitł w grudniu i kwietniu @.@ Teraz poszedł spać dopiero. Mam jeszcze trzy człony nowe takiego biało-różowego jak ma Marta Ale to chyba minie długo zanim zakwitnie. Dopiero się ukorzenia.
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To na pewno kaktus Bożenarodzeniowy a wielkanocnik ma np takie kwiat:onectica pisze:Tu powinno być widać:
Niestety to nie mój ale zdjęcie moje, mój jest podobnej wielkości ale niestety nie chce kwitnąć
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
Zapyliłem moje grudniki 1 grudnia a dopiero od tygodnia, jedna z kilku torebek nasiennych jest lekko bordowa Nie mogę sie doczekać wysiewu. Obstawiam, że gdzieś tak jeszcze z 2 miesiące posiedzi na liściu. To pewnie gdziesz w sierpniu wysieje..
,,Wiem, że nic nie wiem"
Radosław
Radosław
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
Ja wszystkie moje grudniki wystawiłam na podwórko, na razie na północną stronę a później stopniowo będę przyzwyczajać do południowej strony domu
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- sylwik
- 500p
- Od: 22 lip 2006, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje też już stoją na balkonie. Poprzedniego lata też trzymałam je na dworze i bardzo dobrze im to zrobiło. Zaczęły bardzo dobrze rosnąć.
- meluzyna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
Mój też, ale nigdy nie trzymam go na słońcu.
Próbowaliście krzyżować wielkanocnika z grudnikiem ?
,,Wiem, że nic nie wiem"
Radosław
Radosław
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Są zbyt odległe genetycznie by było to możliwe.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek