Drzewa i krzewy owocowe wiosną.

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiosenne przymrozki

Post »

U mnie dzisiaj ponownie minus 3. Na razie nie mam ochoty oglądać strat, nawet pies mnie zrozumiał i na spacer nie ciągnął na ogród.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O 5h miałem -2,6C na 2m nad gruntem. Kwiaty poziomek czarne mimo okrycia białą włókniną.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Giaur
50p
50p
Od: 27 kwie 2013, o 07:27

Post »

Już trzecia noc z przymrozkami - wygląda na to , że jeszcze tylko "Zośka"...
Wierzę/chciałbym żeby to byli ogrodnicy i koniec ujemnych temperatur, to jeszcze nie byłoby tragedii w winnicy; brzoskwinie przepadły ;:145
x-sz-i
---
Od: 24 lut 2014, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dla mnie to jakaś apokalipsa te przymrozki oglądanie strat jest strasznie przykre aż płakać się chcę ;:98 Śliwek na pewno nie będzie a tak pięknie kwitły, kwiaty jabłoni bure dobrze że nie wszystkie ale tyle ;:145 przemrożonych. Orzechy to tragedia jakaś co się z nimi stało, nawet przyrosty na jodłach poszły, paprocie to jakieś flaki się z nich zrobiły ;:174 Nie mam już siły tego wszystkiego oglądać.
Awatar użytkownika
Violunia
200p
200p
Od: 30 sie 2012, o 12:38

Post »

Ja też już po inspekcji w ogrodzie i ze wszystkiego tylko dalie mi scięło ;:145 (ponoć mają odbić nowe) i w to chcę wierzyć, truskawki, poziomki ok z drzew też bo czereśnia już ma małe owocki więc nic jej nie ma, nawet dwa megagrony miałam w gruncie i też nic ale tych dalii mi bardzo szkoda bo dwie noce okrywałam a dzisiaj sobie pozwoliłam i ...ech. Trza płacić za głupote
pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
aalal29
200p
200p
Od: 14 paź 2010, o 19:41

Post »

U mnie temp. podczas dwóch ostatnich nocek delikatnie na plusie,choć sąsiad widział u siebie nad ranem lekko oszronioną trawę.aktinidia,winorośle nawet nie tknięte. Nawet papryka,pomidory(nadmiar z rozsady) i fasolka szparagowa(która już wzeszła) nie ucierpiały ani trochę,choć niczym nie były okryte. Widzę jednak że północ Polski została mocno doświadczona,rozumiem ból niektórych osób,też nie raz przeżywałem podobne chwile.
darnok
200p
200p
Od: 13 kwie 2012, o 08:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja dziś odwinąłem roślinki i odkryłem truskawki.
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09

Post »

U nas przymrozku nie było ani wczoraj ani dziś, no jakoś nas ominął zupełnie, bo na dziś w nocy to +7 stopni zapowiadają, dwutygodniowa prognoza nie wskazuje mniej niż + 5 czyli WIOSNA ;:138
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
x-sz-i
---
Od: 24 lut 2014, o 10:20

Post »

Ale macie szczęście u mnie to apokalipsa ja tak te ostatnie dni nazywam w moim 24 letnim życiu nie zarejestrowałam jeszcze takiej anomalii pogodowej że mróz tyle roślin zniszczył. Wy tam na południu macie cieplej ja to już prawie w warmińsko mazurskim mieszkam i dlatego tak zimno. Jeszcze chociaż jakby człowiek przy lesie mieszkał to cieplej by było.
Darkat
200p
200p
Od: 21 lip 2012, o 12:20

Post »

whitedame pisze:U mnie dzisiaj ponownie minus 3. Na razie nie mam ochoty oglądać strat, nawet pies mnie zrozumiał i na spacer nie ciągnął na ogród.

no niestety ostatnia taka zimna noc i był jednak przymrozek (Katowice ) Co prawda liczę, że kilka podmarzniętych roślin ozdobnych odbije, ale z owocowych to orzecha włoskiego jednak znowu nie będzie. (częściej ich nie ma jak są)
Ale i tak mieliśmy szczęście w porównaniu z innymi rejonami kraju.
lulu1
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 kwie 2013, o 15:53

Post »

A u mnie zmarzło 8 krzaczków winogron,liście i łodygi tegoroczne przyrosty.A były już zalążki kwiatów,wszystko zmarzło,jedynie 3 krzaczki które są wsadzone niedaleko domu przeżyły.Orzech włoski też liście zmarznięte i trochę owoce czarnej porzeczki.No to winogron już pojadłam :cry:
Giaur
50p
50p
Od: 27 kwie 2013, o 07:27

Post »

cyt. "(...) .No to winogron już pojadłam :cry:"

Głowa do góry! tu akurat mam duuuże doświadczenie winiarskie i....
najlepsze wina w życiu zrobiłem w latach, w których winorośl obmarzała na początku maja - jakoś tak się składa,(nie chcę się wdawać w pseudonaukowe dywagacje) ostatnio w 2011 było jeszcze "gorzej"
po bardzo ciepłym kwietniu (po 26 *C) wyrosły już 30 cm latorośle i po 4-majowym -4 wisiały takie brązowe farfocle...
ale później winorośl odbija i rodzi jakoś lepiej/ dowody rzeczowe z takich lat przechowuję w piwnicy :)
o winogronka proszę być optymistą :uszy
lulu1
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 kwie 2013, o 15:53

Post »

To może coś nowego wypuszczą bo to co zostało to tak jak piszesz wiszą brązowe farfocle.Może z jakichś zapasowych pąków wybiją nowe łodygi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”