Pierwszy storczyk

ODPOWIEDZ
marta83
100p
100p
Od: 23 kwie 2008, o 10:41

Post »

witaj. mam takiego mam takiego samego cytrynowego phal. tylko ja mam brązowe kropki w środku który jest bardziej jasny w ogóle ładna gromadka.... i mamy takie same oncidium sweet sugar pozdrawiam
martuś
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oncidium już mi po trochu przekwita, ale Nelly Isler otwiera właśnie pąki - bardzo piękne. Cieszę się z niego bardzo, bo to była niespodzianka. Ostatni zakup "Cytrynek" bardzo mi się podoba, ładnie się zaaklimatyzował z towarzystwem. Czekam na twoje fotki Marto.
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cytrynek śliczny, ale innym też nic nie brakuje :D a włożone w koszyczki tworzą piękne i kolorowe kępki - gratuluję pomysłu i życzę dłuuugiego kwitnienia ;:12

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Taaaak...
To się zwykle tak zaczyna : kupujemy lub dostajemy w prezencie pierwszego storczyka, a potem to już z górki, samo się jakoś tak toczy...mamy drugiego, piątego , piętnastego... :) :) :) To choroba...ale w sumie miła , prawda?
Ja mam już 18 sztuk ...I nadal choruję :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie 10 sztuk i na razie starczy, bo nie ma gdzie stawiać. A poza tym jeszcze miesiąc temu zarzekałam się, że następny będzie za rok. :lol: :lol: :lol: - a tu 9 przybyło w ciągu miesiąca. :lol: A do tego na Wystawę zabrałam koleżankę, która miała mi pomóc w wyborze, a tam sprawiła sobie pierwszego storczyka. Ciekawe, czy się zarazi.

Przy moim Byczku Fernando to jednak kaktusy są najbardziej bezpieczne.
Na razie 10 doniczek do oglądania ich stanu, stanu korzonków wystarczy. :lol:
Teraz najbardziej mnie rajcuje zajmowanie się nimi, a nie powiększanie kolekcji.

A włochaty czterołapy "kwiatuszek" patrzy na mnie jakoś z zazdrością, bo czuje się ostatnio niedopieszczony.
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

DAK, coś nie bardzo wierzę, że mówisz dość ;:109
Zanim tu trafiłam udało mi się wysłać około 20 storczyków w byt niepamięci :( , oczywiście z niemałym udziałem znajomych, którzy opiekowali się nimi podczas mojej nieobecności ... ale, ale ... o pozostałe postanowiłam walczyć i wiesz co :?: :?: :?: wczoraj naliczyłam 38 doniczek ;:111 ...

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Danusiu, odwiedziłam dziś Twój wątek, a tu tyle niespodzianek !
Nie będę oryginalna w zachwytach nad nowymi nabytkami, ale szczerze mi się podobają :)
Szkoda, że my możemy na nie patrzeć tylko na zdjęciach, bo tak "na żywo" to jeszcze przyjemniejsza sprawa ;:226 !!!
Pięknie się prezentują w koszyczkach. Myślę, że ładniej niż w osłonkach i mają w nich większy dostęp światła.
Fajnie, że cieszy Cię opiekowanie się nimi. Nie dziwię się, że kociak zazdrosny :)

Pozdrawiam, Joanna
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś nowa Cambria-niespodzianka otworzyła pierwszy kwiatek i już mogę sobie wyobrazić ja będzie wyglądać, gdy rozwiną się te 32 pąki. Bardzo się cieszę, że tak właśnie te kwiatki wyglądają:

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Nelly Isler też otworzyła więcej kwiatków i jest śliczna. Na razie kwitnie na jednym pędzie, ale widoczne jest spore odgałęzienie i dwa chyba jeszcze wyjdą. Więc mam nadzieję na dłuższe kwitnienie:

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ostatnio kupiona Cambria też rozwija spore kwiaty i wygląda bardzo ciekawie:

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Oko cieszy też Białasek z ogromnymi kwiatami i nowy Cytrynek:

Obrazek Obrazek Obrazek

Pozostałe nie czują się najlepiej. Zaczynają zrzucać kwiaty, a nawet pąki. Zdaje mi się, że gdy było upalne lato, na półce była wystarczająca ilość światła. Ale teraz przy tak pochmurnej pogodzie chyba im za ciemno. Mam tylko południowe okna i latem natychmiast słońce by je spaliło. Ale teraz gdy pochmurno przestawiłam je dziś na parapet. Zobaczę, czy to coś pomoże. Poza tym te, którym korzenie nie szarzeją i już ponad 2 tygodnie są zielone, przestawiłam do koszyczka na suchym keramzycie. Powinny chyba już wysychać, a one nadal są zielone jak łodygi :(

Fachowców poproszę o uwagi co do mojego toku myślenia i jeśli trzeba zmycie mi głowy. :roll:
Awatar użytkownika
marta c
200p
200p
Od: 7 cze 2008, o 01:37

Post »

Sliczne te cambrie , Nelly Isler mam ale na razie nie kwitnie wytrwale czekam az zauroczy mnie swoimi kwiatami.Cambria-niespodzianka to po prostu pieknosc takiej szukam ale jakos znalesc nie moge :(
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Na wystawie zastanawiałam się nad kupnem tej Cambrii o jasnych kwiatach. Patrząc na twoją teraz żałuję, ze nie kupiłam. Powstrzymało mnie tylko to, że ta którą mam kupiona została po kwitnieniu i nie wiem, jakie będzie miała kwiaty. Nie chciała bym mieć dwóch identycznych.
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

Cudowne okazy :)
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Danusiu piękne te cambrie :shock: :shock: :shock: byłam bardzo ciekawa jakie będzie miała kwiaty ta z wystawy - jest świetna :P może uda mi się wybrać na wystawę do Krakowa 8) Robisz mi coraz większa chętkę na zakup cambrii :lol: :lol: :lol: Zwłaszcza Nelly Isler bardzo przypadła mi do gustu :twisted:
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Witaj Dak - ta Cambria niespodzianka jest bardzo podobna do mojej, jest w moim wątku i strasznie mocno pachnie - według mnie - bzem, podoba mi się ta druga, ostatnio kupiona, ma śliczne połączenie barw.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”