Tulipany cz.2
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tulipany cz.2
Nie no ja jestem pewna, że wszystkie cebulki przeszły okres suszenia w wysokiej temperaturze a potem okres schłodzenia, tyle, że wcześniej. A to oznacza, że one po prostu wcześniej zakwitną. Holendrzy zbyt kochają te swoje 'buble' aby schły przez zime w jakims magazynie. Na pewno nie puścili do obrotu o tej porze nie preparowanych cebulek. Tak, że postępuj z nimi jednakowo czy z lodówki, czy z półki.
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ależ piękne kompozycje tulipanowe.
Mam pytanie, czy mogę już powoli wykopywać cebule tulipanów, czy może z miesiąc jeszcze poczekać?
Rabata, na której były posadzone kilka lat temu (i co roku dosadzane kilka cebul) obrosła totalnie konwaliami i roślinami zadarniającymi. A w śród nich jest też niestety dużo chwastów i ciężko się je wyrywa z takiego gąszczu.
Dlatego wymyśliłam sobie, że wszystko wykopię do gołej ziemi i na nowo na jesień posadzę cebulowe.
Mam pytanie, czy mogę już powoli wykopywać cebule tulipanów, czy może z miesiąc jeszcze poczekać?
Rabata, na której były posadzone kilka lat temu (i co roku dosadzane kilka cebul) obrosła totalnie konwaliami i roślinami zadarniającymi. A w śród nich jest też niestety dużo chwastów i ciężko się je wyrywa z takiego gąszczu.
Dlatego wymyśliłam sobie, że wszystko wykopię do gołej ziemi i na nowo na jesień posadzę cebulowe.
Pozdrawiam Kaśka
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
minia821 myślę, że warto dać im trochę nawozu i pozwolić nowym cebulkom nabrać ,,siły" inaczej będą ,,liliputki" Wykop je jak liście już żółkną.
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Dobrze, w takim razie jeszcze poczekam.
A nawóz może być w granulkach Floreo - do roślin kwitnących?
Ewentualnie mam jeszcze Florowit do pelargonii.
A nawóz może być w granulkach Floreo - do roślin kwitnących?
Ewentualnie mam jeszcze Florowit do pelargonii.
Pozdrawiam Kaśka
-
- 500p
- Od: 14 lip 2012, o 23:09
W moim ogrodzie wyrósł tulipan o kolorze biało fioletowym . Ciekawostką jest to , że takiego koloru nie miałam . W związku z tym mam pytanie skąd sie tam wziął o takim kolorze ?
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
- Agusiia
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 11 kwie 2014, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich forumowiczów. Moje tulipany zakupione jako czerwone pełne bez nazwy (w Biedronce jeśli dobrze pamiętam)okazały się żółtym mutantem, również bardzo pięknym ale nie mam wytłumaczenia na jego zachowanie. Część jest żółta a obrzeża płatków (na zdjęciu nie do uchwycenia) są czerwone, część ma jakby maznięcia piórkiem czerwonym gdzieś w płatkach, jeden ma większą połowę czerwoną, a ze 2 podpadają pod pomarańcz. Czy to jakaś choroba? Popatrzcie na zdjęcia
To moje pierwsze tulipany na nowej działce które zakwitły, aż sąsiedzi przychodzą oglądać te dziwolągi
To moje pierwsze tulipany na nowej działce które zakwitły, aż sąsiedzi przychodzą oglądać te dziwolągi
- Mariusz DLW
- 200p
- Od: 10 mar 2013, o 12:41
- Kontakt:
Agusiiu, to najprawdopodobniej odmiana Creme Upstar, sprzedawana w biedronce zeszłej jesieni. Piękno tej odmiany polega również na tym, ze właściwie nie ma dwóch identycznych kwiatów, różnią się trochę kształtem i wielkością, a najbardziej rozmiarem i formą tych czerwonych maźnięć. To nie choroba, to ich niezwykłość i uroda.
No i kwitną teraz, dość późno, to także zaleta, kiedy więszkość tulipanów już gubi płatki .
No i kwitną teraz, dość późno, to także zaleta, kiedy więszkość tulipanów już gubi płatki .
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
- Agusiia
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 11 kwie 2014, o 10:40
Dziękuję Mariuszu za rozpoznanie , rzeczywiście różnią się trochę wielkością, te z większą ilością czerwonego są jakby ciut mniejsze, natomiast kilka żółtych zrobiło się bardziej pomarańczowych, zmieniają się w trakcie kwitnienia.Cieszę się ze to nie choroba.
- Teresa6868
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 maja 2014, o 13:36
Arku przepiękna ta alejka i ładna kolorystycznie
Agusiu piękna te dziwolągi a sąsiedzi niech oglądają i podziwiają bo jest czego .
Żabeczko powiedz mi jak dbasz o tulipany ,że są takie śliczne .Proste ,grube niby gęsto posadzone ale cudnie wyglądają .Musi być jakiś sekret chyba że odpowiednie odżywki dajesz przeznaczone typowo do tulipanów bo wiem że i takie są .
Ibizaa te tulipany przy ogrodzeniu wyglądają naprawdę bajecznie a w całym ogrodzie jest ich setki chyba że się mylę ?
Tomku warto widzę się kusić na te tulipany z Biedronki są w większości zgodne z opisem i fotkami ,
Pozdrawiam TERESA
Połączyłam posty. /Iwona
Agusiu piękna te dziwolągi a sąsiedzi niech oglądają i podziwiają bo jest czego .
Żabeczko powiedz mi jak dbasz o tulipany ,że są takie śliczne .Proste ,grube niby gęsto posadzone ale cudnie wyglądają .Musi być jakiś sekret chyba że odpowiednie odżywki dajesz przeznaczone typowo do tulipanów bo wiem że i takie są .
Ibizaa te tulipany przy ogrodzeniu wyglądają naprawdę bajecznie a w całym ogrodzie jest ich setki chyba że się mylę ?
Tomku warto widzę się kusić na te tulipany z Biedronki są w większości zgodne z opisem i fotkami ,
Pozdrawiam TERESA
Połączyłam posty. /Iwona
Zielono mi ;)
- Perek11
- 100p
- Od: 10 mar 2013, o 12:41
Faktycznie super te tulipany z Zarzecza:-D a co z krokusami ktore rosly tam
Chyba?:-)
Chyba?:-)
Marcin?
-
- 100p
- Od: 5 lut 2012, o 11:15
U mnie tak wyglądały biedronkowe tulipany 'Sun lover'Mariusz DLW pisze:Agusiiu, to najprawdopodobniej odmiana Creme Upstar, sprzedawana w biedronce zeszłej jesieni. Piękno tej odmiany polega również na tym, ze właściwie nie ma dwóch identycznych kwiatów, różnią się trochę kształtem i wielkością, a najbardziej rozmiarem i formą tych czerwonych maźnięć.
Pozdrawiam, Jakub.
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!