Maliny - uprawa, nawożenie cięcie cz.2
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 maja 2014, o 13:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 2
Właśnie a propos nawożenia... Mam na działce troszeczkę polany i polki. Co jakiś czas ich doglądam; dzisiaj przyjrzałem się bliżej. Ich liście są jakieś dziwnie małe (chyba powinny być większe), część tych liści ma kolor zielony przechodzący fragmentami w jasny brąz, inne są w większej części jasnobrązowe. W dodatku kilka sadzonek miało tak jakby ponadgryzane krawędzie (takie półokrągłe wcięcia z czerniejącą krawędzią). Co to może znaczyć? Jak temu zaradzić? Dodam, że niczym nie nawoziłem roślin. Może więc czymś powinienem je poczęstować? Tylko jaki nawóz będzie odpowiedni?
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 maja 2014, o 13:57
Zdjęć nie mam. W porównaniu z tymi malinami które ktoś wrzucił kilka postów wyżej, te moje wyglądają ciut mizerniej (choć może to inna odmiana...).
Ponad tydzień temu posadziłam maliny Polka, Pokusa i Laszka.
Niektóre wypuszczają z tego pędu/patyka młode liście jak na zdj poniżej wraz z pączkami. Czy należy ściąć ten patyk czy dać jej rosnąć? Podsypać nawóz?
Posiadam nawóz ze składem:
AZOT 5%,FOSFOR 5%,POTAS 15%,WAPŃ 2%,MAGNEZ 5%,SIARKA 27%+ mikroelementy
Pokusa (również kolor liści młodych czerwonawy) myślałam, że to normalne ?
Laszka 4szt same patyki
Niektóre wypuszczają z tego pędu/patyka młode liście jak na zdj poniżej wraz z pączkami. Czy należy ściąć ten patyk czy dać jej rosnąć? Podsypać nawóz?
Pokusa (również kolor liści młodych czerwonawy) myślałam, że to normalne ?
Laszka 4szt same patyki
Witajcie.
Po 5 dniach od oprysku nie wytrzymałam i uzbrojona w rękawice i widełki poszłam dłubać w rządkach malin. Na zdjęciu (wygląda to strasznie (( ) widać co napotkałam na swojej drodze... Na moje oko to drutowce i krocionóg czarny (jednego wyciągnęłam przy oględzinach padłej maliny z jej łodygi). Jak się mylę proszę poprawcie!!! Czytałam też że jest taki środek jak Diazinonu 10G chyba granulat do glebowy. Słyszał ktoś? Ile czasu trzeba odczekać o tym Dursbanie 480 Ec aby coś padło?? Oj zmartwiona jestem strasznie tyle pracy, nakladu finansowego i jakieś paskudztwo wcina mi krzewy....Może miał ktoś taki problem??
Ja z czubka wydłubałem takiego robala jak ten najwyżej na zdjęciu. Co to dokładnie jest? Mam się martwić?
- pawelp1320
Jeśli nawiozłaś prawidłowo przed siewem lub dałaś obornik/ kompost to nic nie syp.msk83 pisze:Ponad tydzień temu posadziłam maliny Polka, Pokusa i Laszka.
Tak jak pisaliśmy: jest dość chłodno i fosfor stał się trudno przyswajalny dla roślin stąd ten kolor.Pokusa (również kolor liści młodych czerwonawy) myślałam, że to normalne ?
Rżnij przy samej ziemi .Laszka 4szt same patyki
Ciężko powiedzieć po ilu dniach działa. Ale wykonuj opryski, jak widzisz owada to wybieraj i poleciłbym Ci przekopanie gleby.Witajcie.
Po 5 dniach od oprysku nie wytrzymałam i uzbrojona w rękawice i widełki poszłam dłubać w rządkach malin. Na zdjęciu (wygląda to strasznie (( ) widać co napotkałam na swojej drodze... Na moje oko to drutowce i krocionóg czarny (jednego wyciągnęłam przy oględzinach padłej maliny z jej łodygi). Jak się mylę proszę poprawcie!!! Czytałam też że jest taki środek jak Diazinonu 10G chyba granulat do glebowy. Słyszał ktoś? Ile czasu trzeba odczekać o tym Dursbanie 480 Ec aby coś padło?? Oj zmartwiona jestem strasznie tyle pracy, nakladu finansowego i jakieś paskudztwo wcina mi krzewy....Może miał ktoś taki problem??
-- Pn, 5 maja 2014, 21:07 --
Właśnie ten u góry to drutowiec reszta to krocionogi.
Pozdrawiam Paweł
to drutowiec, lubi wgryzać się w młode roślinki. Wykonałam oprysk z preparatu Dursban 480 Ec (to samo to też Pyrinex 480 EC ) W DAWCE 75ml. na 15l wody (1,5l na 300l wody) U mnie podgryzło młode krzaki, sadziłam jesienią. W tej chwili wypadło mi 8 krzaków ze 150 szt. DLA MNIE TO DUŻO. W czwartek robię powtórkę z oprysku. Dzisiaj ziemie "przekopywałam" i dosłownie zbierałam te paskudztwo Ręce opadają...tkordus pisze:Ja z czubka wydłubałem takiego robala jak ten najwyżej na zdjęciu. Co to dokładnie jest? Mam się martwić?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 maja 2014, o 21:57
- Kontakt:
Witam,
jestem dopiero bardzo, bardzo początkująca...
chciałabym w moim maleńkim ogródku posadzić chociaż jeden krzaczek malin. Kiedy to trzeba zrobić?
jestem dopiero bardzo, bardzo początkująca...
chciałabym w moim maleńkim ogródku posadzić chociaż jeden krzaczek malin. Kiedy to trzeba zrobić?
Witam
Posadziłam w październiku w sumie 1 ha maliny polki i polany, pięknie się rozwija .
Podsypałam nawozem i czekam na pierwsze owoce
Stara plantacja przycięta na jesieni wcześnie w tym roku ruszyła
edit
Witam
Czy ktoś z Was ma większą plantację maliny?
Potrzebuję porady jakie opryski na chwasty można stosować i w jakiej fazie rozwoju maliny
Z góry dzięki
Posadziłam w październiku w sumie 1 ha maliny polki i polany, pięknie się rozwija .
Podsypałam nawozem i czekam na pierwsze owoce
Stara plantacja przycięta na jesieni wcześnie w tym roku ruszyła
edit
Witam
Potrzebuję porady jakie opryski na chwasty można stosować i w jakiej fazie rozwoju maliny
Z góry dzięki
witaj Dzulja jakie nawozy sypałas pod maline polke?ja też mam tę odmianę posadziłam ją na jesieni 10arów niestety nie wiem czym ją nawozić
- pawelp1320
Ja już nie mam dużej ilości malin ale parę ha ma 2 moich wujków. I oni pryskają tak:DZULIA81 pisze:Witam
Z góry dzięki
- na jesieni lub bardzo wczesną wiosną ( nie pamiętam dokładnie ) gdy malina jest w stanie spoczynku pryskają Randapem
- na moje urodziny czyli ok. 15 maja idzie w ruch Basta. I to mogę Ci bardzo polecić, ponieważ nie uszkadza ani starych ani młodych malin. Można ją stosować przez cały okres wegetacyjny co nie oznacza codziennego pryskania, oczywiście należy to robić w odstępach min. 2 miesięcznych i z umiarem. Oczywiście jeśli będzie potrzeba powtórzenia zabiegu.
Pozdrawiam Paweł
Dzięki za odpowiedź
Przetestuję na starej plantacji. Pozdrawiam
Przetestuję na starej plantacji. Pozdrawiam