Fasolnik chiński
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 sie 2010, o 15:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Fasola szparagowa - fasolnik?
Mój fasolnik też ładnie rośnie,tylko robią się brązowe liście
co robić doradżcie.
co robić doradżcie.
Re: Fasola szparagowa - fasolnik?
to jaks choroba, moj fasolnik ma około 20 cm i koniec strajjkuje :/ chyba w tym roku pojem sobie fasolki ze sklepu
Re: Fasolnik chiński.
witam:)
potrzebuje informacji jakiego koloru moga być nasiona fasolnika. widzialam na jakims zdjeciu czarne nasiona , ale czy biale też moga być? bardzo prosze o odpowiedz:) pilna sprawa- kolokwium z botaniki;)
potrzebuje informacji jakiego koloru moga być nasiona fasolnika. widzialam na jakims zdjeciu czarne nasiona , ale czy biale też moga być? bardzo prosze o odpowiedz:) pilna sprawa- kolokwium z botaniki;)
Re: Fasolnik chiński.
Po pierwsze nasiona fasolnika ktore zakupiłem były brązowo-zółte a kwiaty fioletowe(?) a po drugie zrezygnowałem z uprawy pod osłoną i fasolnik ma dzis 40 cm wys maksymalnie i pewnie nic z niego nie bedzie tak jak z oberżyny ktorej nie postawiłem namiocika a była bliska sukcesu bo było około 20 rozwinietych kiatów - cóz za rok zrobie tunel to poprubojemy
Fasolnik Chiński
Fasolnik Chiński. Czy ktoś uprawiał tą roślinę? Jak sprawdza się w naszych warunkach klimatycznych? Czy można ją sadzić do gruntu? Czy jest smaczna? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
wodnik
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Fasolnik Chiński
Ja uprawiałam Czy smaczny Ja wolę zwykłą fasolkę, chociaż z niej nie bardzo wychodzi spagetti warzywne a z fasolnika owszem - i to jest fajne W smaku podobny do szparagówki, tylko delikatniejszy, taka wersja light. Ja uprawiałam go w tunelu dwa lata temu. W naszym klimacie to trudno powiedzieć czy będzie rósł w gruncie. Może w osłoniętych miejscach tak, ale i tak zależy na jakie lato trafisz. Zeszły sezon i nasze tropiki były idealne. Dla specjalny doznań smakowych to może nie, ale dla efektu długich strąków i popisania się nietypowym daniem polecam raz spróbować
Pozdrawiam, Monika
Dzięki Smonika. Zrezygnuję z sadzenia bo pod folią nie mam miejsca, a na gruncie to nie wyjdzie. Szkoda "zachodu".
wodnik
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
Chyba, że masz miejsce osłonięte i nasłonecznione - coś typu "za stodołą" . Możesz tak spróbować. Coś na pewno wyjdzie, tylko nie siej go za szybko. Koniec maja wystarczy.
Pozdrawiam, Monika
-
- 100p
- Od: 5 lis 2010, o 10:02
Dobrze, że trafiłam na ten wątek - już wiem, że nie będę wysiewać fasolnika w przyszłym roku.
Pozdrawiam
Magdalenka
Magdalenka
- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
Ja miałam w tym roku fasolnika w szklarni. Pięknie rósł, piękne miał strąki, ale nie jadłam ich, ponieważ dwa razy musiałam je pryskać chemią, bo tyle mszyc na tym było. Odechciało mi się z tego powodu jeść tego. :x
Już siać tego nie będę.
Już siać tego nie będę.
Dzięki za opisanie smaków - czyli w jedzeniu nie zachwyca
W uprawie, z tego co piszecie, też niekoniecznie fajna
Dobrze, że się nie skusiłam wiosną, a i nadal się nie skuszę.
Oj, jak dobrze na forum być i wiedzę innych "pić"
W uprawie, z tego co piszecie, też niekoniecznie fajna
Dobrze, że się nie skusiłam wiosną, a i nadal się nie skuszę.
Oj, jak dobrze na forum być i wiedzę innych "pić"
- TomekD
- 200p
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
Odkopuję temat sprzed 3 lat, pomimo niezbyt entuzjastycznych recenzji tutaj postanowiłem jednak zaryzykować.
Z braku miejsca nie mogę pozwolić sobie na uprawę mojego ulubionego szabelku (? Pyrlandia) znanego też pod inną, dziwną , nazwą fasolką szparagowa.
Mocno pionowy fasolnik się zmieścił na styk, ma rosnąć w gruncie w pojedynczym rzędzie.
Na opakowaniu nasion nie ma nic o tym w jakim rozstawie siać.
W sieci znalazłem propozycję 60x40cm, za to ze zdjęć tamże wydaje się że i co 15cm w rzędzie byłoby ok.
Może ktoś ostatnio uprawiał i podpowie jak to rośnie i w jakim rozstawie siać ?
Z braku miejsca nie mogę pozwolić sobie na uprawę mojego ulubionego szabelku (? Pyrlandia) znanego też pod inną, dziwną , nazwą fasolką szparagowa.
Mocno pionowy fasolnik się zmieścił na styk, ma rosnąć w gruncie w pojedynczym rzędzie.
Na opakowaniu nasion nie ma nic o tym w jakim rozstawie siać.
W sieci znalazłem propozycję 60x40cm, za to ze zdjęć tamże wydaje się że i co 15cm w rzędzie byłoby ok.
Może ktoś ostatnio uprawiał i podpowie jak to rośnie i w jakim rozstawie siać ?
pozdrawiam, Tomek
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Jak w jednym rzędzie to co 20cm po 2 rośliny będzie ok, tyczki po 2m wysokości.