Fuksja - kształtowanie drzewka

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kirunia
200p
200p
Od: 25 sie 2013, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Fuksja - kształtowanie drzewka

Post »

Janku Dbaj o swoją fuksję jak o wszystkie inne tylko dodaj jej tyczkę do której będziesz ją przywiązywał w miarę jak będzie rosła w górę. Nie obrywaj listków z pędu głównego, a wszystkie boczne odrosty usuwaj szybko żeby roślina nie marnowała sił na próżno. Dalej to już dużo cierpliwości potrzebujesz czekając aż osiągnie pożądaną przez ciebie wysokość. Powodzenia!
Moje rosną jak na drożdżach. Pierwsze trzy od lewej już kształtują koronki, pozostałe pną się w jeszcze w górę.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kirunia
200p
200p

Post »

Nowa kandydatka na drzewko fuksja Ariel. Stoi dla porównania przy standardowym kubku. Wiem, wiem, muszę się uzbroić w cierpliwość. Duuużo cierpliwości...

Obrazek
Awatar użytkownika
szy---
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2013, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To są moje wytypowane na drzewka. :D
Obrazek
Balkon u Szymka Zapraszam :D
Szymon
Skrzacik3
100p
100p
Od: 7 mar 2014, o 15:51

Post »

Hej. Widzę, że teraz produkcja u każdego idzie na całego! Ho ho, ile drzewek teraz będzie ;))))))

Od ostatniego czasu moje maleństwa podrosły. A z ułamanego przyrostu zrobiła się nowa sadzonka na drzewko innego typu.
Ułamane drzewko rozkrzewia się już samo (po stronie LEWEJ). Ale należało by je przyciąć. Chyba. I tu mam problem.
Zdjęcia fuksji stojących bokiem:
[img]http://aniolek_3.fm.interii.pl/kwiatki/fuksje/drzewkaproba1.png[/img]

Nie wiem jak przyciąć fuksję lewą. Jej odrosty boczne. Czy już? Czy jeszcze nie? Wyhodować w miarę prosto do góry jest łatwo. Ale co dalej?
Pomóżcie proszę ;:162
[img]http://aniolek_3.fm.interii.pl/kwiatki/fuksje/fuksja%20do%20ciecia.png[/img]
Lewa strona -zdjęcie przodem. Prawa strona -zdjęcie boku.
Z dolnego odrostu będzie nowa sadzonka, dlatego wcześniej nie ucinałam jej. Teraz zostanie ciachnięta (niebieska linia).
Brązową linią zaznaczyłam obszar przybliżony. Widoczny na prawym ujęciu. Boczne odnogi sięgają około 18cm. Czy podciąć je? Same czubki? Więcej? Czy jeszcze zostawić?
To drzewko ma około ~90cm licząc od doniczki.
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
Awatar użytkownika
Kirunia
200p
200p

Post »

Skrzacik3 Twoje "maleństwa" są ogromne! Nie wiem tylko czy uzyskasz pokrój drzewka zostawiając boczne odrosty tak nisko. Myślę, że te wyrastające pędy skutecznie zakryją pień i roślina bardziej będzie wyglądała jak krzew. Nie wiem jaki chcesz uzyskać efekt końcowy. Ja swoje ciągnę do samej góry i dopiero po obcięciu pozwalam na tej wysokości wyrastać bocznym pędom, które ucinam za pierwszą parą liści. Czynność tę powtarzam z następnymi wyrastającymi pędami i tak do uzyskania pożądanego efektu.
Skrzacik3
100p
100p
Od: 7 mar 2014, o 15:51

Post »

Kirunia - to niższe maleństwo się złamało o 40cm. Nie doczekało się wyższego patyczka. Bo już wyżej chyba nie będę drugiej prowadzić. Byłby problem z wnoszeniem przez drzwi. Bo czasem zapominam o nich przy wyjściu z czymś i ciach :;230 Zawsze sądzę że są wyższe :D
Fuksje na drzewka hoduje od końca lata ;) a były takimi maleństwami jak Szymon teraz ma. Stoją cały czas w domu. Póki co. Na razie za słabe patyczki mają aby wyjść na dwór :wink:
Do krzewu to im daleko. Mam taki jeden z którego robię sadzonki... W

Dlatego fuksja LEWA sama już się rozkrzewia. Ucinasz za pierwsza parą liści... Hmmm... To już dużo mi mówi. Ale dwie odnogi już się same rozdzieliły (na czerwono zaznaczone). Więc utnę tak (na czarno).
[img]http://aniolek_3.fm.interii.pl/kwiatki/fuksje/fuksja%20do%20ciecia2.png[/img]
I uciełam. Ale one gołe :D Nie obrywałam ze wszystkich listków, aby się na mnie nie po obrażały :wink:
[img]http://aniolek_3.dlf.interia.pl/kwiatki/fuksje/fuksja%20do%20ciecia3.png[/img]
I będą nowe sadzonki ;:138

A po pierwszej parze liści następne odrosty ucinam po pierwszej parze liści. Tak? Czyli te w kółkach czerwonych jak ciut podrosną tnę.
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
michal4823
100p
100p
Od: 30 wrz 2013, o 17:39

Post »

Moje sadzonki, po oberwaniu wszystkich odrostów bocznych, zrobiły się strasznie łyse. Nie zaszkodzi im, tak drastyczne, ograniczenie masy zielonej?
Po obcięciu wyglądają tak, jak na zdjęciu.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kirunia
200p
200p

Post »

Michał4823 Twoje sadzonki wyglądają doskonale i nic im na pewno nie będzie po oberwaniu odrostów. Pozostaw listki. dalej usuwaj odrosty i podwiązuj do patyczka.

Skrzacik3 I oto właśnie chodziło. Twoje drzewka będą imponujących rozmiarów. Ja się bałam tak wysoko ciągnąć swoje ze względu na dużą wywrotność. Ale jak tobie się uda to może i ja zaryzykuję.

Wszystkim rozpoczynającym swoją przygodę z kształtowaniem fuksjowego drzewka polecam powrót na pierwsze strony tego wątku gdzie założycielka tematu alenaa bardzo dokładnie i obrazowo, krok po kroku wyjaśnia jak to zrobić. A ma w tym na pewno niemałe doświadczenie.
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

Moja kształtowana na drzewo wygląda tak.miała od dołu duże listki więc je poobcinałem by nie traciła tyle Energi i rosła do góry
Obrazek
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
MagdaB2701
200p
200p
Od: 26 cze 2013, o 16:34

Post »

Moja fuksja prowadzona na drzewko,odmiana Sofie Michels(forma wzniosła) osiągnęła wysokość ok 63 cm i ma pączka i przez to zastanawiam się czy już kształtować jej koronę czy jeszcze dać rosnąć w górę,będzie wyglądała jak drzewko z taką wysokością?co radzicie?dodam że od korzenia wypuściła dwie odnozki są już spore,ładnie rosną chcę je później razem zaplesc.
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

Magdo nie pamiętam nazwy mojej fuksji, jeszcze nie kwitnie ale widać że ma jasno zielone pąki i duże listki ;:3
a oto moja Fuksja
Obrazek
Obrazek
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
amster
500p
500p
Od: 21 lip 2011, o 22:05

Post »

Mam wyprowadzone Sophie Michiels na 100cm. Dopiero wówczas przyciąłem, ale pozostawiając dwa węzły z odnóżkami dzięki czemu korona rozwija się w dwóch poziomach. Do momentu wyrośnięcia na wysokość palika podtrzymującego obrywałem wszystkie odrosty. Pąki mi się jeszcze nie pojawiły. Niestety zaatakował mi je mączniak, więc liście wyglądają nieco kiepsko.
guru302
500p
500p
Od: 14 lip 2012, o 23:09

Post »

Moja fuksja w ciągu nocy zwiędła . Co może być tego przyczyną ?
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”