Moje wędrówki po kraju i świecie...

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje wędrówki po kraju i świecie...

Post »

TerDob pisze: Gdzie kolejny wyjazd ??? co będziemy zwiedzać i podziwiać ??
no właśnie!
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Doceniam to że pokazujesz także piekne miejsca w Polsce,większość forumowiczów wstawia zdjęcia z wojaży zagranicznych ,nie żebym zazdrościła ale z większą przyjemnością ogladam zdjęcia z kraju ,roslinność i zabytki lokalne ,znam wiele osób które pokazują zdjęcia z podróży zagranicznych bo to jest w dobrym tonie , szkoda bo w Polsce jest tyle pieknych miejsc,które warto zobaczyć- a propos tego co pokazałeś w Parku Miniatur w Kowarach byłam-widziałam-świetne miejsce,natomiast w Inwałdzie zatrzymałam się wracając w ubiegłym roku z wakacji,ale mielismy zbyt mało czasu żeby wejść do środka ,zwiedzanie zostało przesunięte na inny termin .Paryż -byłam,widziałam ,ale o wiele chętniej skorzystam z Twoich relacji po podróżach w naszym kraju
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Majkamati - Kahim - Krysiu - Borg50 - Wolusiu - Tereniu - Any57 - Dorotko

Bardzo ucieszyły mnie Wasze odwiedziny jak i pozostawione po nich w postaci postów ślady za co bardzo Wam dziękuję ;:180 ;:180 ;:180
Serdecznie zapraszam do kolejnych odwiedzin i pozdrawiam Wszystkich :wit

Borg50 - Tereniu - Any57 - Zazwyczaj nie lubię chwalić się wcześniej z zaplanowanych podróży a tylko dlatego by nie zapeszyć.Tym razem stało się tak,że mimo dokonanej jeszcze jesienią ub.r.zaliczki dzięki której impreza jest tańsza a konto tegorocznej wędrówki do.....i tu mogę zdradzić gdzie a mianowicie do Grecji,niestety nie zawiązała się grupa ;:145 Z zaproponowanej zamiany również na Grecję ale tylko na wypoczynek zrezygnowałem,ponieważ bardzo lubię zwiedzać ;:108
Skorzystałem zatem z innej oferty może nawet nie mniej atrakcyjnej ale pozwólcie,że pochwalę się tym gdzie byłem i co zwiedziłem dopiero w trakcie albo już po moich wojażach.

Dorotko - Podzielam Twoje zdanie co do pięknych miejsc w naszym kraju,Polska jest naprawdę pięknym krajem,bogatym w zabytki i różnorodną roślinność i naprawdę mamy się czym szczycić.Będę się starał zamieszczać w ramach moich możliwości i odbytych wojaży po Polsce pokazywać ją i jej wspaniałe wartości w miarę często ale mam nadzieję,że zawitasz do mojego wątku by oglądać relacje z wojaży zagranicznych do czego serdecznie i Ciebie i Forumowiczów i Gości serdecznie zapraszam ;:180 Pozwól,że na koniec dokonam małego sprostowania Twego postu-otóż Park Miniatur Zamków Jurajskich znajduje się nie w Kowarach a w Ogrodzieńcu a dokładniej w miejscowości Podzamcze w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej,Kowary zaś to Dolny Śląsk.

Następnym etapem mojej wędrówki to Bośnia i Hercegowina a dokładniej miasto Mostar i Medjugorje/Medziugorje do której serdecznie zapraszam ;:180

Mostar - stolica (nieformalna) Hercegowiny, leżąca nad Neretwą; 105 tys. mieszkańców (2003).Głównym zabytkiem miasta jest XVI-wieczny kamienny Stary Most, wybudowany w 1566. W wyniku wojny w byłej Jugosławii został zburzony przez Chorwatów w listopadzie 1993 roku. Ponownie odbudowany w lipcu 2004 roku. 23 lipca 2004 roku uroczyście otwarto pieczołowicie odtworzony Stary Most.W lipcu 2005 Stary Most i jego najbliższe otoczenie zostały wpisane na listę światowego dziedzictwa kulturowego UNESCO.

,Mostar położony jest w południowo-zachodniej części Bośni i Hercegowiny, przy drodze wiodącej z Dubrownika do Sarajewa. Miasto leży na wysokości ok. 60 m n.p.m., na równinie Mostarsko polje, na obu brzegach rzeki Neretwy
Według spisu z 2003 roku: 48% Chorwaci, 47% Boszniacy, 4% Serbowie.
.Po raz pierwszy nazwa Mostar pojawia się w tureckim spisie z lat 1468-1469. W XVI wieku Turcy założyli tu twierdzę.

W 1875 roku wybuchło tu powstanie antytureckie. Po jego upadku miasto przeszło pod panowanie Austro-Węgier (do 1918). W tym czasie rozwijała się kultura serbska i serbski ruch narodowy. Od marca 1992 roku Mostar znajdował się w granicach niepodległej Bośni i Hercegowiny. Jednak w maju 1992 roku rozpętały się bratobójcze walki. Zburzono większość zabytków architektury, w tym wszystkie meczety z XVII-XVIII wieku. Zawieszenie broni pomiędzy Chorwatami i Bośniakami podpisano 25 lutego 1994 roku.
Nazwa Mostar pochodzi od słowa-mostari-strażnicy/mostu/.Mat.Wikipedia i inne net./

Dom turecki w tutejszym muzeum.

Obrazek

Obrazek

Wnętrze meczetu.

Obrazek

Obrazek

Wejście do magazynu tureckiego z dywanami.

Obrazek

Widok na miasto po stronie bośniackiej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wejście do jednej z tureckich kawiarni.

Obrazek

Zniszczony doszczętnie w trakcie wojny w byłej Jugosławii most na Neretwie i na nowo zbudowany.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Medziugorie (bośn./chorw. Međugorje, ? miejscowość w Bośni i Hercegowinie położona w południowej części Hercegowiny na południowy zachód od Mostaru. Znana głównie dzięki mającymi się tutaj wydarzyć od 1981 roku objawieniami Matki Bożej z Medziugorie, cały czas badanymi przez Kościół katolicki, do tej pory nie odrzuconymi ani nie potwierdzonymi.

Do lat 80. parafia Medziugorje stanowiła typową wiejską parafię. Wtedy w związku z mającymi się tutaj wydarzyć objawieniami Matki Bożej oraz w konsekwencji z napływem wielu pielgrzymów i turystów Medziugorie, do tej pory całkowicie zamieszkane przez Chorwatów, zmieniło swój charakter. Z małej wioski, składającej się pierwotnie z trzech osad, stało się miejscem kultu religijnego dla przybywających tam licznie pielgrzymów.Mat.Wikipedia i Medjugorie Web Site.

Kamieniste i bardzo strome wejście na Wzgórze Objawień.

Obrazek

Kościół św. Jakuba jest dzisiaj centrum życia sakramentalnego i modlitewnego nie tylko dla parafian, ale i dla pielgrzymów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ołtarz polowy został wybudowany w 1989 roku, a wokół niego powstało miejsce (około 5000 miejsc siedzących), gdzie latem i w czasie wielkich świąt gromadzą się pielgrzymi, kiedy to do Medziugorja przybywa nawet kilkadziesiąt tysięcy ludzi.

Obrazek

Obrazek

Za kościołem znajduje się kilkumetrowa figura Jezusa, gdzie wg. wielu osób dochodzi do "cudu".
Z kolana owej figurki wyplywają krople płynu które uznawane są za niezwykly, nadnaturalny fenomen.
Masy ludzi nieustannie podchodzą (stojac nawet w kolejce), do posągu Jezusa z wcześniej już zakupionymi specjalnie do tego przystosowanymi chusteczkami, aby zebrać w nie "cudowny płyn", który poźniej zostaje np. wcierany w cialo (wierząc że uzdrawia).
Mat.źródłowe Medjugorie Web Site i inne.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Wszystkich i życzę miłych wrażeń :wit
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Możliwe,ale w Kowarach też jest http://www.park-miniatur.com/pl/
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Dorotko zgadza się o czym napisała w swoim poście Wolusia ale w Kowarach jeszcze nie byłem ;:185
Pozdrawiam :wit
P.S.Dzięki za przesłany link ;:180
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

witaj Arku!
piękne zdjęcia - zaliczyłem kawałek Bośni i Hercegowiny jadąc przez Chorwację do Dubrownika - mają tylko kilkanaście kilometrów brzegu morskiego, wrzynając się w Chorwację

byłem też w Kowarach w parku miniatur - są tam miniatury budowli tylko Dolnego Śląska
a np Pobiedziskach (połowa drogi między Gnieznem a Poznaniem) znajdują się miniatury zabytków Wielkopolski i szlaku piastowskiego
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
hanna133
500p
500p
Od: 23 sty 2013, o 16:22

Post »

Super miejsca zwiedziłeś Areczku tylko pozazdrościć.
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Podczas pobytu w Bieszczadach trafiłem do Centrum Kultury Ekumenicznej w Myczkowcach.
Można tam zobaczyć ok 14o miniatur cerkwi z tych okolic, a także Ukrainy i Słowacji.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko - Any - Haniu - Jurku

Bardzo się cieszę i tym razem z Waszych odwiedzin i bardzo dziękuję za miłe w treści posty zawierające równocześnie sugestie i ciekawe propozycje z których będę się starał skorzystać w miarę swoich możliwości ;:180
Pozdrawiam Was,Forumowiczów i Gości i zapraszam do kolejnych odwiedzin :wit
any57 pisze:
TerDob pisze: Gdzie kolejny wyjazd ??? co będziemy zwiedzać i podziwiać ??
no właśnie![/quote
Arkadius121 pisze:
Borg50 - Tereniu - Any57 - Zazwyczaj nie lubię chwalić się wcześniej z zaplanowanych podróży a tylko dlatego by nie zapeszyć.Tym razem stało się tak,że mimo dokonanej jeszcze jesienią ub.r.zaliczki dzięki której impreza jest tańsza a konto tegorocznej wędrówki do.....i tu mogę zdradzić gdzie a mianowicie do Grecji,niestety nie zawiązała się grupa ;:145 Z zaproponowanej zamiany również na Grecję ale tylko na wypoczynek zrezygnowałem,ponieważ bardzo lubię zwiedzać ;:108
Skorzystałem zatem z innej oferty może nawet nie mniej atrakcyjnej ale pozwólcie,że pochwalę się tym gdzie byłem i co zwiedziłem dopiero w trakcie albo już po moich wojażach.

A jednak marzenia się spełniają!Wyjazd do Grecji doszedł do skutku dzięki wymianie między biurami turystycznymi.Odpadł co prawda wylot i przylot samolotem do Grecji ale warto było pomęczyć się w autokarze przez 24 godziny w jedną i drugą stronę.Wrażeń moc a zdjęć jeszcze więcej dlatego proponuję pobyt w Grecji podzielić na przynajmniej dwie części,ponieważ poza wypoczynkiem odbyliśmy trzy bardzo atrakcyjne wycieczki a to do Meteorów do Aten i statkiem na Wyspę Skiathos.Pragnę nadmienić,że mimo starań z mojej strony zdjęcia nie oddają piękna i uroku oglądanych cudów natury jakie są one w rzeczywistości,aż trudno uwierzyć w ich istnienie.

Zapraszam do zwiedzania Grecji od wycieczki do Meteorów.

Meteory (gr. ??????? (Meteora) z gr. metéoros ? wzniesiony w górę, będący wysoko w powietrzu) ? masyw skał z piaskowca w środkowej Grecji na północno-zachodnim krańcu równiny tesalskiej w okolicy miasta Kalampaka. Skały osiągają wysokość do 540 m n.p.m.

Na szczytach skał umiejscowiony jest zespół prawosławnych klasztorów (monastyrów). Początkowo wszelkie materiały potrzebne do budowy i życia mnichów wciągane były na linach, również odwiedzający mogli dostać się do monastyrów jedynie w taki sposób. Obecnie część z monastyrów udostępniona jest dla zwiedzających i dla ich wygody wybudowano schody i pomosty.
Pierwsze wspólnoty religijne pojawiły się w Meteorach pod koniec X w., mieszkając w jaskiniach i pustelniach.
Legenda głosi, że św. Atanazy, założyciel Wielkiego Meteora (Megalo Meteoro), najstarszego monastyru, wzniósł się na szczyt na skrzydłach orła. Tak czy inaczej, założył on pierwszy klasztor w 1336 r. Było to podczas wojen Bizancjum z Serbią i klasztory były dobrym, bo niedostępnym, schronieniem. Ukrywał się tu m.in. Jan Paleolog ? następca tronu serbskiego. Okres świetności klasztory przeżywały za panowania osmańskiego sułtana Sulejmana Wspaniałego (1520?1566).

Monastyry gromadziły wtedy ogromne skarby, czerpiąc zyski z posiadłości ziemskich w Tesalii, Wołoszczyźnie i Mołdawii.

Od XVIII w. klasztory zaczęły podupadać (głównie na skutek kłótni opatów oraz erozji nieumiejętnie budowanych i konserwowanych budynków). W sumie wybudowano 24 klasztory (każdy na innej skale). Współcześnie tylko sześć klasztorów jest zamieszkanych i toczy się w nich normalne życie monastyczne. Są to cztery klasztory męskie i dwa żeńskie:
Ajos Nikolaos (Świętego Mikołaja Odpoczywającego),Ajos Stefanos (Świętego Stefana),Ajias Triados (Świętej Trójcy),Megalo Meteoro (Wielki Meteor, Przemienienia Pańskiego),Rusanu (Rusanu, Świętej Barbary),Warlaam (Warłama)/źródło Wikipedia/

Nam przypadło w udziale zwiedzanie klasztoru (Warłama)-zdjęć wewnątrz klasztoru robić nie można!
Po drodze do Meteorów zwiedziliśmy wykuty w skale koścółek pod wezwaniem Św.Praskewii-zabytek klasy światowej zakaz robienia zdjęć wewnątrz!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Poniżej cudowne źródełko posiadające moc uzdrawiania chorych oczu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Taras widokowy i punkt wyjścia w kierunku klasztoru(Warłama)

Obrazek

Obrazek

Skały widok z góry.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widok klasztoru ze szlaku do niego prowadzącego.
Napis na tablicy głosi:"Aby zwiedzić klasztory, należy mieć odpowiedni strój: długie spodnie dla mężczyzn, spódnica zakrywająca kolana i zakryte ramiona dla kobiet".

Obrazek

Czaszki żyjących tu niegdyś mnichów i nie tylko.

Obrazek

Robiące duże wrażenie ikony ścienne w jednym z muzealnych pomieszczeń.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wagoniki zawieszone na linach,którymi dostarczany jest prowiant i inne materiały do klasztorów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widok na sąsiednie klasztory na skałach z klasztoru (Warłam).

Obrazek

Charakterystyczna kapliczka-jedna z wielu na tego typu szlakach.

Obrazek

Most łączący dwie skały prowadzący do klasztoru żeńskiego pod wezw.Św.Barbary-wejście tylko na taras widokowy,zakaz zwiedzania klasztoru.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Punkt widokowy żeńskiego klasztoru-dziedziniec.

Pozdrawiam Wszystkich i życzę miłych wrażeń :wit
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Wspaniały miałeś urlop:). Z przyjemnością obejrzałam zdjecia z Grecji , ponieważ za 3 tygodnie ponownie w te rejony się wybieram i zapewne wiele tych miejsc i innych odwiedzę :wit
Opryskiwacze-Marolex
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pati - Swoją wizytą i miłym postem sprawiłaś mi dużo radości za co bardzo Ci dziękuję ;:180 ,pozdrawiam i zapraszam Cię wraz z Forumowiczami i Gośćmi do kolejnych odwiedzin mego wątku i obejrzenia zdjęć z drugiej części pobytu w Grecji a to z wycieczki do Aten i na Akropol oraz kilku innych miejsc.Ze względu na sporą ilość materiału zdjęciowego - a było co oglądać i podziwiać - pobyt w Grecji musiałem podzielić na trzy części.W części trzeciej,którą postaram się zaprezentować niebawem zamieszczę zdjęcia z kolejnej wycieczki,tym razem na Wyspę Skiathos.

Kolejną atrakcją w czasie pobytu w Grecji w miejscowości Paralia-co po grecku znaczy plaża,gdyż położona jest nad samym Morzem Egejskim/300m od hotelu do plaży/,była wycieczka autokarowa do Aten a główną jej atrakcją było wejście na Akropol i zwiedzanie jego zabytków.Temperatura tego dnia sięgała do 41°C ale nie była ona w stanie przeszkodzić nam w zdobywaniu wzniesienia a sama myśl,że za chwilę ujrzymy na własne oczy i mieć będziemy na wyciągnięcie ręki Partenon,Erechtejon i ocalałe fragmenty tamtejszych starożytnych budowli dodawała nam sił i pozwalała znosić niemiłosierny upał.
Zatrzymaliśmy się na krótko w Pireusie by zwiedzić tamtejszy port a potem już udaliśmy się w kierunku Aten.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Port w Pireusie-w tle kościół w stylu Bizancjum.

Obrazek

Stadion w Atenach na którym odbyły się pierwsze igrzyska olimpijskie ery nowożytnej.

Obrazek

Widok na Akropol z okolic stadionu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Odeon- Heroda Attyka, corocznie odbywają się tutaj spektakle i koncerty w ramach Festiwalu Ateńskiego, przyciągającego artystów z całego świata. Występowali tu m.in.: Montserrat Caballé, Luciano Pavarotti, Plácido Domingo, Maria Callas, a z polskich artystów ? Zbigniew Preisner z prapremierą Requiem dla mojego przyjaciela oraz Jan Garbarek z zespołem. Poza koncertami odeon jest zamknięty ? można obejrzeć go tylko z lotu ptaka.

Obrazek

Obrazek

Obserwatorium astronomiczne w Atenach.

Obrazek

Areopag-- "wzgórze Aresa") ? w starożytnych Atenach najwyższa rada złożona z byłych archontów. Nazwa rady pochodzi od miejsca obrad ? wzgórza Aresa, które poświęcone było bogu wojny i Eryniom,w skład Areopagu do czasów reform demokratycznych wchodzili wyłącznie przedstawiciele arystokracji. Areopagici mieli najwyższą władzę sądowniczą i polityczną w starożytnej Grecji.
Ze wzgórza Areopagu przemawiał również do wiernych Św.Paweł.

Obrazek

Jeden z wielu kościołów w stylu bizantyjskim.

Obrazek

Wyłaniające się w trakcie wchodzenia na Akropol elementy Partenonu.

Obrazek

Obrazek

Brama przez którą przechodzi się na Akropol.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Partenon-nazwa Partenon nawiązuje do Ateny Partenos (Ateny Dziewicy), której świątynia była poświęcona.
Jego budowę rozpoczęto w 447 p.n.e., a zakończono w roku 432 p.n.e.,przy wykonywaniu elementów rzeźbiarskich pracować miał sam Fidiasz.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Erechtejon ? czteropoziomowa świątynia zbudowana na ateńskim Akropolu, poświęcona Posejdonowi i Atenie.
Zadaszenie mniejszego, południowego portyku (Ganek Kor) oparto na sześciu kariatydach.
Kariatyda ? podpora architektoniczna w formie postaci kobiecej, dźwigającej na głowie (podtrzymującej) element architektoniczny budowli: belkowanie, gzyms, balkon lub nadwieszoną kondygnację budynku, spełniająca funkcję kolumny.

Obrazek

Jedna z tablic informująca o odbywających się aktualnie pracach rekonstrukcyjnych Partenonu,Erechtejonu i innych zabytków finansowanych z funduszy unijnych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wzgórze Akropolu od strony południowo-zachodniej-widok z Areopagu.

https://www.youtube.com/watch?v=fyksnlntLJ0

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Narodowe Muzeum Archeologiczne w Atenach u podnóża Akropolu i niektóre wykopaliskowe eksponaty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kościółek w stylu bizantyjskim pod wezwaniem Św.Mikołaja tuż obok Narodowego Muzeum Archeologicznego-zachowane freski,witraż,kolumna z ozdobnym zwięczeniem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Parlament Grecji-zmiana warty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Termopile-pomnik poświęcony trzystu poległym Spartan-na cokole przywódca Spartan Leonidas.

Życząc miłych wrażeń pozdrawiam Wszystkich :wit
x-F-7
---

Post »

I znów me wspomnienia się obudziły, z tych miejsc:). Oj już niecałe 3 tygodnie do urlopu w Grecji ;:138

A udało ci się zwiedzić podczas urlopu zamek Platamonas, Dion,Vrondou i Edessę? :wit
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej Pati :wit
Miło,że znowu jesteś ;:168
Dzięki za kolejne odwiedziny,sympatyczny pościk i zawarte w nim sugestie ;:180 ;:180 ;:180
Jak już nadmieniłem w poprzednim poście w czasie pobytu w Grecji zwiedziłem Meteory,Pireus-Ateny-Akropol-Termopile i Wyspę Skiathos.
W programie biura turystycznego,które organizowało pobyt w Grecji był Półwysep Peloponez ale ku naszemu niezadowoleniu impreza ta nie była w programie miejscowego biura Paralia-Katherini ze względu na stosunkowo duży koszt i byliśmy bardzo zawiedzeni.Swoją drogą te trzy zaliczone przez nas wycieczki niemało już nas kosztowały i chętnych na nie było zaledwie z nami kilka osób z turnusu,toteż aby był komplet,organizowano grupy łączone-międzynarodowe:Polacy,Rumuni,Czesi,Rosjanie i Serbowie.
Wypada zatem wybrać się co najmniej raz jeszcze do Grecji aby zwiedzić Peloponez oraz wymienione przez Ciebie zamek Platamonas, Dion,Vrondou i Edessę?
Jeżeli nie zdążysz już odwiedzić mego wątku poraz trzeci przed wyjazdem do Grecji życzę Ci spędzenia tam kolejnych wspaniałych wakacji i jeszcze więcej wrażeń.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wspaniale pokazałeś nam Grecję!
tam mnie jeszcze nie było, ale po obejrzeniu zdjęć ... kiedyś będę :wink:
na razie z powodów rodzinnych dłuższe i dalsze wycieczki wykluczone :(
będę zwiedzał wirtualnie - głównie przy Twojej pomocy :)
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
x-F-7
---

Post »

Dziękuję Arku, czy po powrocie pozwolisz wstawić parę zdjęć w twym wątku z Grecji? :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”