Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki część 1
Re: Czereśnia - choroby i szkodniki
Gleb mam raczej żyzna, pH nie znam ale zbadam. Obok rosnie rhododendron plus pojawilo sie troche mchu co swiadczy pewnie o lekko kwasnym odczynie. Jezeli uda mi sie dostac Asahi to sprobuje tego biostymulatora. Jutro i po jutrze wyreczy mnie wedlug prognoz deszcz.
Zalaczam jeszcze jedno zdjecie na ktorym widac ze nie wszystkie pąki lisciowe otworzyly sie i tylko czesc galazek ma liscie.
Przy zmianie sytuacji będę zamieszczał info oraz fotki.
Zalaczam jeszcze jedno zdjecie na ktorym widac ze nie wszystkie pąki lisciowe otworzyly sie i tylko czesc galazek ma liscie.
Przy zmianie sytuacji będę zamieszczał info oraz fotki.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To ostatnie wskazuje raczej na raka bakteryjnego. Mamy gdzieś wycieki gumy?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Jest na pewno conajmniej jeden gumowiec na pniu glownym juz od zeszlego roku, zlustruje czy niema wiecej.Zapewne wpływ starych jabłonek ktore rosna obok.
Zaczynam jednak sadzic ze to zbieg okolicznosci z tym nawozem a przyczyna moze byc choroba.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=14
W tym poscie sytuacja na fotkach podobna czyli zastosuje oprysk ktory zadziala i na chorobe bakteryjna jak i na brunatna zgnilizne drzew pestkowych
Zaczynam jednak sadzic ze to zbieg okolicznosci z tym nawozem a przyczyna moze byc choroba.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=14
W tym poscie sytuacja na fotkach podobna czyli zastosuje oprysk ktory zadziala i na chorobe bakteryjna jak i na brunatna zgnilizne drzew pestkowych
- maryann
Raczej nie - na ziarnkowych występuje inny szczep bakterii niż na pestkowych: Nectria galligena, Pseudomonas syringae. W tym stadium pozostaje uciąć porażony konar poniżej wycieku gumy, aż do zdrowego i zabezpieczenie rany(Miedzian 350 SC) oraz odkażenie użytych narzędzi.
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Buuu mam dziabnac cala ta czeresnie?? wysięk gumowy jest taki srednicy moze 2-3cm
- maryann
Nie wiem, gdzie ten wysięk... a jeśli masz wyciąć całą teraz, to lepiej teraz ile konieczne(suche) a reszta może jeszcze pożyć. Wyciąć zawsze można.
To może optymistycznie: posadź nową...
To może optymistycznie: posadź nową...
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Wysiek pojawil sie po ucieciu przewodnika przez poprzedniego wlasciciela. Generalnie racja na wyciecie zawsze bedzie pora. Oczyscic miejsce z guma az do drewna czy uciac jeden caly konar ?
Oczywicie potem wymaluje miedzianem. Tak czy siak chyba wsadze druga czeresnie bo niemam w okolicy drugiego zapylacza i slabo owocuje co roku.
Oczywicie potem wymaluje miedzianem. Tak czy siak chyba wsadze druga czeresnie bo niemam w okolicy drugiego zapylacza i slabo owocuje co roku.
Szkoda ze nieda sie edytowac mojego porzedniego posta. Pojawil sie na glownym pniu nowy dodatkowy calkeim spory wysiek gumy.Niestety znajduje sie on jakies 70cm nad ziemia wiec w rachube wchodzi tylko oczyszczenie go do drewna a pozniej miedzian. Jakie szanse sa wyleczenia drzewa??
- maryann
J.w.
Jak masz czas i trochę samozaparcia to możesz poćwiczyć operacje na otwartej korze... o ile powyżej jest ładna, zielona jeszcze gałąź. Wytnij wszystko dookoła wycieku do zielonego podkorza(nie głęboko), zamaluj Miedzianem. Potem popraw jeszcze malowanie parę razy w sezonie i zobaczymy.
Jak masz czas i trochę samozaparcia to możesz poćwiczyć operacje na otwartej korze... o ile powyżej jest ładna, zielona jeszcze gałąź. Wytnij wszystko dookoła wycieku do zielonego podkorza(nie głęboko), zamaluj Miedzianem. Potem popraw jeszcze malowanie parę razy w sezonie i zobaczymy.
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- PiotrPB
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 lut 2014, o 22:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przebarwienia na liściach
Dzień. dobry. Od kilku dni na czereśniach Burlacie ujawniłem, ze niektóre liście posiadają rdzawe przebarwienia. Co to może byc i jak temu zaradzić?
- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Re: Przebarwienia na liściach
Pryskałes miedzianem?nie wiem czy to odpowiednia pora,ale poszukaj ulotki w google i poczytaj
Witajcie,
niestety zapomniałam dzisiaj zrobić fotkę mojej młodej czereśni, ale mimo to i tak zapytam (aby nie przegapić ewentualnego terminu oprysku).
Otóż czereśnia wsadzona w ubiegłym roku na wiosnę, miała kilka kwiatów w tym roku po czym wszystkie liście zrobiły się żółte.... zmarzła? choroba jakaś?
Pewnie jest już taka historia w tym wątku ale naprawdę nie mam możliwości przebić się ze zrozumieniem przez ponad 33 strony.
Będę wdzięczna za podpowiedź czym i kiedy mogę to uratować.
Jeśli będzie niezbędna fotka - jutro uzupełnię
Z góry Wam dziękuję
niestety zapomniałam dzisiaj zrobić fotkę mojej młodej czereśni, ale mimo to i tak zapytam (aby nie przegapić ewentualnego terminu oprysku).
Otóż czereśnia wsadzona w ubiegłym roku na wiosnę, miała kilka kwiatów w tym roku po czym wszystkie liście zrobiły się żółte.... zmarzła? choroba jakaś?
Pewnie jest już taka historia w tym wątku ale naprawdę nie mam możliwości przebić się ze zrozumieniem przez ponad 33 strony.
Będę wdzięczna za podpowiedź czym i kiedy mogę to uratować.
Jeśli będzie niezbędna fotka - jutro uzupełnię
Z góry Wam dziękuję
- maryann
Teraz, to już po ptokach... Może być rak bakteryjny albo brunatna zgnilizna- tylko zapobiegać. Przy młodym drzewku dochodzi jeszcze jakiś błąd przy sadzeniu, choroba ze szkółki albo gryzonie pod korzeniem.
Nie ma na dole zdrowych liści? Jakieś wycieki gumy? Rany?
Nie ma na dole zdrowych liści? Jakieś wycieki gumy? Rany?
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.