Cytrusy - uprawa i rozmnażanie
- Piotrek_85
- 50p
- Od: 24 sty 2014, o 16:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cytrusy w doniczce.
Najlepiej kwitną w temp. 15 - 18 stopni C, nie zawsze dobrze powyżej 25, chłodniejsza temp. w jesieni sprzyja dojrzewaniu i wybarwianiu się owoców.
Pozdrawiam, Piotrek
Zimą kupiłam w Kauflandzie limonkę, liście ma i nic poza tym się nie dzieje
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 lut 2014, o 16:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
@Czereśnia, pokaż nam ją :)jeśli jest młoda to może od razu nie kwitnąć, może idzie w wielkość, na pewno jak o nią dobrze zadbasz to zakwitnie
-
- 200p
- Od: 13 cze 2012, o 18:22
Ja mam rękę buddy juz ma z 30cm wysokości cały czas wypuszcza listeczki na razie brak kwiatków
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie kwitły mandarynki i cytryny skierniewickie a po podlaniu biohumusem opadły wszystkie kwiatki ze wszystkich cytrusów
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
Ja też podlewam biohumusem, ale nie zauważyłam żeby akurat po nim opadały mi kwiatki lub zawiązki owoców, moje cytrusy kwitną tak obficie, że wcale się nie dziwię, że same zrzucają część kwiatów, tak jak zresztą np. drzewa owocujące w przyrodzie ...
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
-
- 200p
doromichu gratuluje kwitnienia buddy pierwszy raz czy juz miałeś kwiatuszki
- doromichu
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiu reke buddy mam od tygodnia-roslinka przyszla z paczkami
i mam na imie Dorota
i mam na imie Dorota
-
- 200p
Ups sorki , nick mnie zmylił no ja swoją mam od lutego gdzieś i nadal bez kwiatków
-
- 20p - Rozkręcam się...
U mnie jedna skierniewicka miała masę kwiatów, jednak tylko jeden z pręcikiem. Owoc jest już wielkości paznokcia i rośnie w oczach
Druga skierniewicka ma 8 sporych pączków ale teraz oszalała i wypuściła mi 3 gałązki oblepione malutkimi pączuszkami. Zobaczymy co z tego będzie
Natomiast mandarynka kwitnie cały czas i zawiązuje owocki, natomiast druga mandarynka walczy o życie. To tyle z moich cytrusów Szukam jakiś pomarańczy w przystępnej cenie, ostatnio 'pożyczyłem' z obi szczepkę pomarańczy ale się nie ukorzeniła. Następnym razem będe próbował szczepić na moich starych grejfrutach.
Druga skierniewicka ma 8 sporych pączków ale teraz oszalała i wypuściła mi 3 gałązki oblepione malutkimi pączuszkami. Zobaczymy co z tego będzie
Natomiast mandarynka kwitnie cały czas i zawiązuje owocki, natomiast druga mandarynka walczy o życie. To tyle z moich cytrusów Szukam jakiś pomarańczy w przystępnej cenie, ostatnio 'pożyczyłem' z obi szczepkę pomarańczy ale się nie ukorzeniła. Następnym razem będe próbował szczepić na moich starych grejfrutach.
U mnie skierniewickie też "oszalały" z kwitnieniem. Wydaje mi się, że przez fakt zawiązania sporej ilości owocków ten jeden największy zdecydowanie zwolnił ze wzrostem. Obawiam się jednak, że usuwając zawiązki zmotywuję roślinę do ponownego kwitnięcia i tak w koło. Wraz z obfitym kwitnieniem, praktycznie zatrzymał się także wzrost rośliny "w górę".
I tu pojawia się pytanie: ile średnio przyrastają w ciągu roku Wasze cytryny ?? moje w ciągu 2 miesięcy podrosły o 15-20 cm nawet, a teraz stoją ...
I tu pojawia się pytanie: ile średnio przyrastają w ciągu roku Wasze cytryny ?? moje w ciągu 2 miesięcy podrosły o 15-20 cm nawet, a teraz stoją ...
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
-
- 20p - Rozkręcam się...
U mnie jedna skierniewicka nie rośnie na razie, całość 'mocy' idzie w owoc. Natomiast druga obudziła się dosyć wcześnie i od połowy lutego urosła ponad 30 cm, a teraz mimo wielu pączków dalej pnie się w górę