Lilie - choroby i szkodniki
Re: Lilie lilia - choroby
Witam!
Dopiero znalazłam ten temat, to przyjdę tutaj z pytaniem. Umieściłam zdjęcie zdychającej lilii i zapytanie tutaj: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 4#p4034304
Odpowiedzi udzielił (ła?) mi Mirzam, bardzo dziękuję. Dopiero dizisiaj byłam na działce, pociągnełam lilię, wyszarpałam z ziemi, cebulka chyba ok, wetknęłam ją z powrotem. I co dalej? Wyrwać, spalic?
Dopiero znalazłam ten temat, to przyjdę tutaj z pytaniem. Umieściłam zdjęcie zdychającej lilii i zapytanie tutaj: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 4#p4034304
Odpowiedzi udzielił (ła?) mi Mirzam, bardzo dziękuję. Dopiero dizisiaj byłam na działce, pociągnełam lilię, wyszarpałam z ziemi, cebulka chyba ok, wetknęłam ją z powrotem. I co dalej? Wyrwać, spalic?
- diesymphonie
- 50p
- Od: 22 maja 2013, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lilie - choroby
diesymphonie pisze:Witajcie!
mam zmartwienie
Wszystko zaczęło się, kiedy kupiłam pod koniec maja kilka lilii. Wsadziliśmy je od razu i szybko ruszyły do góry. Część już miała rozwiniętą rozetę liści, a część tylko kiełki. Niby nie powinno się, ale promocje kuszą. Nie wiem za dużo o tych liliach, oprócz tego, że pochodzą z bazarku i pewnie odmiany się nie zgadzają Wszystkie pięknie rosły, ale po długim okresie deszczów czubek jednej ugiął się. Przestała rosnąć i była taka garbata. Nie martwiłam się tym za bardzo, pomyślałam, że przygiął ją deszcz. I tak lilia wyglądała przez ponad 2 tygodnie, była zielona, liście jędrne, trochę urosła. Ale w tej chwili (zauważyłam to 2dni temu) zrobiła się widocznie chora. Oglądam te lilie regularnie, więc ten postęp musiał być gwałtowny, skoro wcześniej nie widziałam problemów....
A oto inna, która chyba zaczyna się "uginać"...
Lilię podciągałam, ma bardzo grubą łodygę (ma to być OT) i mocno trzyma się ziemi. Chyba jednak pójdzie na stos
PS. Dziękuję moderatorce Iwona1968 za edycję zdjęć i przepraszam za kłopot
Pozdrawiam
~Justyna
~Justyna
- Kajra
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 12 kwie 2010, o 17:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich. Jestem załamana stanem swoich lilii. Kilka dni temu były piękniutkie, ale coś je zaatakowało, dosłownie w przeciągu trzech dni zostały doprowadzone do katastrofalnego stanu. Nie wiem czy przyczynił się do tego robal, bo dostrzegłam na nich poskrzypkę liliową, czy to efekt jakiegoś wirusa. Nie wiem co robić, czym to opryskać? i czy w ogóle linie da się uratować? W tamtym roku pięknie kwitły, to ich drugi sezon, są to Lilie Świętego Józefa. Dodam jeszcze, że lilie rosną z tulipanami, przeczytana informacja w tym temacie, że jest to nieodpowiednie towarzystwo załamała mnie. Proszę doradźcie jak uratować lilie, bo bardzo nie chciałabym ich likwidować.
Róże pachną zawodowo
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
Kajra to porażenie liści lilii wygląda na szarą plamistość - oberwij liście, spal, a rośliny popryskaj środkiem grzybobójczym np. Bravo.
Powodzenia
Powodzenia
Szara pleśń.Rovral i inne grzybobójcze,na zmianę.
- Kajra
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 12 kwie 2010, o 17:59
amarylis384, mirzan bardzo dziękuję za podpowiedź i radę. Bogiem a prawdą liczyłam na to, że nie jest szara pleśń, ale nic to, uzbrajam się w broń i walczę, mam nadzieję, że się uda. Jeszcze raz bardzo dziękuję
Róże pachną zawodowo
- julcia03
- 100p
- Od: 17 mar 2014, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Coś zaatakowało moje lilie jakieś larwy i pełno czarnych jakby odchodów nie wiem co to jest .Liście zżerają.Pryskałam dzisiaj Decisem.Zobaczymy jaki będzie efekt.Mieliście coś takiego,to larwy poskrzypki czy coś innego?
Mój ogród,moja duma.
Ogród Julii http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 49&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Ogród Julii http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 49&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Hania
Mój ogródek
Mój ogródek
U mnie też niektóre lilie są tak zaatakowane. A nawet mam jedną której opadły wszystkie liście.Wiosna była zimna i deszczowa , i takie tego efekty. Pryskałam Rovralem, Topsinem, trochę się zatrzymało. Mam nadzieję że przyszły rok bedzie lepszy.