Truskawki - cz.3

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Truskawki - cz.3

Post »

lala551
Widać, że były sadzone jesienią i to dość późną:( ( gdzieś na forum nie pamiętam w której części wstawiłem zdjęcia sadzonek sadzonych wiosną i jesienią, widać tam dokładnie różnice )
Krzaki nie zdążyły dobrze się rozrosnąć i ukorzenić, dlatego też ich wielkość w tym roku nie jest imponująca. Wielkich zbiorów raczej bym się nie spodziewał, dużych owoców też, widać to już po kwiatostanie.
Ilość owoców zależy od odmiany i kondycji sadzonek. Truskawki wypuszczają od około 5 do 30 kwiatków.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
lala551
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 maja 2014, o 11:47

Post »

rozumem ale akurat na tych zdjęciach za bardzo nie widać ale ta odmiana ma dość sporo pąków kwiatowych na jednym krzaczku naliczyłam średnio 17 szt a to jeszcze nie wszystkie bo jeszcze wychodzą ze środka łodygi z pąkami i jak sądzicie ile truskawka w tym roku będzie kosztowała ? :)
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

[blala551][/b]
Jak rozumiesz to czemu prosisz o opinie?
To, że mają tyle kwiatów na tak małych sadzonkach to nie powód do zadowolenia, wręcz przeciwnie
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit
Jak krzak słabo rozrośnięty to lepiej oberwać kwiatki zostawić najwyżej kilka , zyskasz w następnym roku ;:108
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też wyznaję tą zasadę :wit .
Pozdrawiam Paweł
lala551
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 maja 2014, o 11:47

jak to :)

Post »

tak ale troszkę szkoda :( a co do owocowania to zależy od odmiany ale i też od gleby dokładniej to od składników a składniki to teraz można podawać w różny sposób to nie są już te czasy że kiedyś dawali tylko obornik lub nic prawda ????? posadziłam pierwszy rok na jesień to był błąd bo nie przetrzymały i obumarły następnie pomogłam im odżyć prawię od zera miały na odbudowę i tak zbyt mało czasu zobaczę jak będzie dam foto z owoców jak by co ? :)
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: jak to :)

Post »

Do tej pory truskawki, bardzo dobrze rosną na oborniku.
A składników możesz podawać ile dusza zapragnie :) :wink: Najwyżej nadwagę złapią :wink:
brak polskich znaków
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Re: jak to :)

Post »

lala551 pisze:tak ale troszkę szkoda :( a co do owocowania to zależy od odmiany ale i też od gleby dokładniej to od składników a składniki to teraz można podawać w różny sposób to nie są już te czasy że kiedyś dawali tylko obornik lub nic prawda ????? posadziłam pierwszy rok na jesień to był błąd bo nie przetrzymały i obumarły następnie pomogłam im odżyć prawię od zera miały na odbudowę i tak zbyt mało czasu zobaczę jak będzie dam foto z owoców jak by co ? :)
pytasz a nie słuchasz dobrych rad ... Twój wybór w każdym razie mam dostep do obornika i pole jest mocno nawiezione przed sadzeniem a potem wg potrzeb nad kwiatkami sie nie rozczulam słaby krzak to kwiatki oberwane
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
ufolka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 lis 2010, o 10:49

Post »

Witam :)
Chciałabym dożywić swoje truskawki ale czy jeszcze teraz mogę? Jeśli tak to jaki preparat dolistny polecacie?
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12

Post »

Moje truskawki posadzone wiosną. Obrazek
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Tak , ale dobrze ,że fotka wyraźna , bo widać czerwienienia obrzeży starszych liści i lekką chlorozę młodszych .
To objawy niedoboru potasu , trzeba zasilić siarczanem potasu lub lepiej fosforanem monopotasowym , magnez też się przyda .
laudanka
50p
50p
Od: 27 lut 2014, o 14:11

Post »

baxiowa pisze:No nareszcie ktoś coś mądrego poradził a nie tylko o aparacie i dacie rozprawia. ;:333
No i godzina zła, chyba, że macie białe noce;)
Piękne truskawki, u mnie mniej kwiatków, sadziłam je późną jesienią, raz nawiozłam wiosną nawozem do truskawek, myślicie, że mogę je jeszcze raz podsypać, czy dopiero po owocowaniu? Już zaczynają kwitnąć (Majs, nie mogę odp. na priv, bo jestem za młoda (na forum))
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2012, o 16:50

Post »

Macie w truskawkach larwy chrabąszcza majowego,pędraki?
Jak sobie z tym radzicie?Moze stosujecie opryski w jakiś odstępach,poradzcie mi.Proszę.

Pryskaliśmy opryskiem na jesien i wczesna wiosna.Ale może niewystarczajaco?
Wczoraj na polu po wyglądzie truskawek widac ,że w dalszym ciągu rąbią korzenie.Na polu są miejsca ,koła na kilka rzedów,gdzie gołym okiem widac marniejace od nich sadzonki.Czy można jeszcze je opryskać?
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”