Lobelia cz.3

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lobelia cz.3

Post »

Jak nie zapominam to nieraz przez cały tydzień podlewałam je tym nawozem dawałam 1-1,2 łyżeczki proszku na 1l wody jeszcze mi się nie zdarzyło żeby zaszkodził rośliną.
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
mmoncia
50p
50p
Od: 13 mar 2014, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, jaki nawóz? Cofnęłam się trochę w wątku, ale nie doczytałam. Może też moje trochę wzmocnię :)
Awatar użytkownika
Julka-11
100p
100p
Od: 24 sie 2010, o 15:05

Post »

baxiowa pisze:Jak nie zapominam to nieraz przez cały tydzień podlewałam je tym nawozem dawałam 1-1,2 łyżeczki proszku na 1l wody jeszcze mi się nie zdarzyło żeby zaszkodził rośliną.
Aniu, to wszystko jasne. Ja dodawałam pół łyżeczki na konewkę 10 l ;:14 Wyczytałam gdzieś w necie, że roztwór ma być 0,1% i tak mi wyszło. Ale skoro nie szkodzi im większa dawka to zastosuję Twoje proporcje :) Dzięki.
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

Cały czas robię w takich dawkach i nic im nie jest możesz je też spryskać lub nawet podsypać suchym nawozem próbowałam wszystkiego i nic im nie zaszkodziło. :heja
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
MirellaM
100p
100p
Od: 13 cze 2011, o 17:52

Post »

Czy lobelia pachnie??
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 61&t=75966" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

Jakie miejsce jest najlepsze dla lobeli???
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

MirellaM, lobelia nie pachnie, chyba że bardzo słabiutko, ale zapach jest u niej bez znaczenia.
Aniu, lobelia najlepiej prezentuje się w pojemnikach i skrzynkach wszelkiego rodzaju, gdzie jej przewieszająca się kępa prezentuje się najlepiej. Jednego roku miałam lobelię w gruncie i chociaż rosła tam dobrze, to nie było jak jej podziwiać. Przypuszczam, że dobrze też wyglądałaby na skalniaku, albo na żwirowisku, gdzie ta kępa byłaby bardziej widoczna.
A stanowisko lubi słoneczne, chociaż nie zaszkodzi jak w godzinach największego południowego skwaru coś będzie ją ocieniało. Wtedy kwitnie ładniej i nie palą jej się liście.
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p
Od: 13 sty 2012, o 12:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z tego co wiem, to właśnie wolą półcień wtedy są liście soczysto zielone i rosną bardziej krępe.
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

Z tym półcieniem możesz mieć rację paprotko, w każdym razie ja ze swojego doświadczenia, na okno południowe lobelii nie polecam. W zeszłym roku połowa sadzonek padła w lipcu, po kilku dniach patelni połączonej z wiatrem, wytrzymały tylko pelargonie. Atmosfera była jak w piekarniku z termoobiegiem, lobelie posadzone gdzie indziej, schowane przed południowym słońcem kwitły do jesieni, a te z południowego parapetu musiałam wyrzucić.
Lobelia, która raz się przegrzeje i wysuszy już nie odzyska dobrego wyglądu, podobnie jak petunie.
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

A jak sobie radzą zupełnie w cieniu??? tzn mam parapety na których od rana do 19 jest zacieniony.
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Kontakt:

Post »

Julka-11 pisze:Wasze już mają pąki :( ?!. Czy moje aby zakwitną latem? Myślałam, że są niezłe ale do Waszych im sporo brakuje!
Moim jeszcze więcej brakuje. Po prostu zakwitną później, ale też nie będą pod koniec lata przerośnięte. Jak dostaną więcej majowego i czerwcowego słońca i ciepła, to błyskawicznie podrosną i zakwitną. W końcu nie każdy kwiat musi kwitnąć już od maja. Teraz są bratki i inne wiosenne kwiaty, a kwitnienie lobelii można zostawić na później :)

-- 12 maja 2014, o 23:19 --
baxiowa pisze:A jak sobie radzą zupełnie w cieniu??? tzn mam parapety na których od rana do 19 jest zacieniony.
Będą rosły wolniej i mniej bujnie, ale powinny jakoś dać radę. Z resztą na takim oknie to niewiele roślin będzie bujnie rosło. U mnie od północy świeci wieczorne słońce (ale już po 17) i lobelie dają radę, podobnie jak aksamitki czy pelargonie.
ogrodowo
Zapraszam :-)
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

Posadziłam lobelie z petuniami i pelargoniami ciekawe jak to wszystko będzie się razem prezentować. :heja Niestety moja zwisająca lobelia nie zapuściła zbyt dużych korzeni i przy przesadzaniu bryły się rozsypywały myślicie że przeżyją te rozsypane???
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Aniu pewnie, że przeżyją - spoko. Moja druga tura posiana kilka dni temu już wylazła i rośnie :)
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”