Elfickie storczyki :)
- Elfica_4flower
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 kwie 2014, o 21:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Elfickie storczyki :)
Callanthe, Emila707
kahim różowy w kropeczki otworzył ostatnie pączki i też go baardzo lubię natomiast systematycznie opadają dolne kwiatki- mam nadzieję, że jeszcze z miesiąc wytrzymają ;)
Dzisiaj muszę się pochwalić pierwszym moim storczykiem, wiadomo już, że jest to phalaenopsis, do reanimacji
Storczyk został przesadzony do ziemi przez mojego dziadka, który nie wiedział jak się je uprawia. Zmizerniał, liście miał wiotkie i korzenie w opłakanym stanie. Poobcinałam wszystkie zniszczone korzenie i zostało, to co widać na zdjęciu. Nie jest źle, bo aktualnie liści zrobiły się twarde, a i korzenie widzę że wypuszcza.
Mam tylko pytanie, czy to wszystko są korzenie..? Bo jedne są zaokrąglone, a dwa wychodzą takie "ostre", niemożliwe żeby w takim stanie wypuszczał dwa pędy
Kolor kwiatów nieznany, z czasem się wyjaśni...
A teraz się pochwalę po raz drugi, gdyż patrząc na mojego maluszka buzia sama się śmieje
Na 2 pędach jest 13 kwiatów i 2 pąki są jeszcze zamknięte...
Podziwiam Wasze Phalaenopsisy Mini Mark i strasznie mnie kusi żeby sobie jakiegoś sprawić
Pozdrawiam Was i dziękuję za odwiedziny
kahim różowy w kropeczki otworzył ostatnie pączki i też go baardzo lubię natomiast systematycznie opadają dolne kwiatki- mam nadzieję, że jeszcze z miesiąc wytrzymają ;)
Dzisiaj muszę się pochwalić pierwszym moim storczykiem, wiadomo już, że jest to phalaenopsis, do reanimacji
Storczyk został przesadzony do ziemi przez mojego dziadka, który nie wiedział jak się je uprawia. Zmizerniał, liście miał wiotkie i korzenie w opłakanym stanie. Poobcinałam wszystkie zniszczone korzenie i zostało, to co widać na zdjęciu. Nie jest źle, bo aktualnie liści zrobiły się twarde, a i korzenie widzę że wypuszcza.
Mam tylko pytanie, czy to wszystko są korzenie..? Bo jedne są zaokrąglone, a dwa wychodzą takie "ostre", niemożliwe żeby w takim stanie wypuszczał dwa pędy
Kolor kwiatów nieznany, z czasem się wyjaśni...
A teraz się pochwalę po raz drugi, gdyż patrząc na mojego maluszka buzia sama się śmieje
Na 2 pędach jest 13 kwiatów i 2 pąki są jeszcze zamknięte...
Podziwiam Wasze Phalaenopsisy Mini Mark i strasznie mnie kusi żeby sobie jakiegoś sprawić
Pozdrawiam Was i dziękuję za odwiedziny
- kahim
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
Piękne kwitnienie Jeszcze nigdy żaden phalaenopsis mi tak obficie nie kwitł
Gratuluję
Co do tych zielonych cosiów to nie wiem to co Wiem tylko, że moja jedna miniaturka miała takie coś w chwili kupienia i nic się z tym nie działo- po prostu było
Gratuluję
Co do tych zielonych cosiów to nie wiem to co Wiem tylko, że moja jedna miniaturka miała takie coś w chwili kupienia i nic się z tym nie działo- po prostu było
- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Przywitam się i ja
pokaźną kolekcję już zgromadziłaś ulżyło mi, gdy przeczytałam, ze storczyki z osłonek przesadziłaś do doniczek, bo nie wróżyłam im dalekiej przyszłości a zielone "cosie" wyglądają na basal keiki ;)
pokaźną kolekcję już zgromadziłaś ulżyło mi, gdy przeczytałam, ze storczyki z osłonek przesadziłaś do doniczek, bo nie wróżyłam im dalekiej przyszłości a zielone "cosie" wyglądają na basal keiki ;)
- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co do tych dwóch przyrostów, to kto wie? A może kiedyś ci obrodzi w dzieciaczki?
Ale ja tu mogę gdybać, bo tak jak Kasia nic konkretnego nie powiem. Takie "coś" tylko na łodydze storczyka miałam(złamał je kot), a także mama ma to samo, na swoim..Ciekawe co z tego będzie?
U mnie póki co żaden nie kwitnie(jednemu już zaczyna usychać ostatni kwiat, inny puszcza pęd kwiatowy), więc póki co pozachwycam się Twoimi.
Pięknie rozkwitł, tak obficie. Gratuluję!!!
Ale ja tu mogę gdybać, bo tak jak Kasia nic konkretnego nie powiem. Takie "coś" tylko na łodydze storczyka miałam(złamał je kot), a także mama ma to samo, na swoim..Ciekawe co z tego będzie?
U mnie póki co żaden nie kwitnie(jednemu już zaczyna usychać ostatni kwiat, inny puszcza pęd kwiatowy), więc póki co pozachwycam się Twoimi.
Pięknie rozkwitł, tak obficie. Gratuluję!!!
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam , Emila ?
Pozdrawiam , Emila ?
Cześć Piękne roślinki, a co do sabotka... ja bym się nie podjęła, miałam jednego i byłam tak szczerze przerażona tym, że nie mam pojęcia, co robię, że trafił do nowego właściciela, więc bardzo podziwiam i trzymam kciuki
- Elfica_4flower
kahim dziękuję, mam nadzieję że kwiaty długo się utrzymają
Emila707, Dufin wyrósł mi jeszcze jeden taki "delikwent" poniżej łodygi kwiatowej, bardzo bym się ucieszyła z dzieciaczków
Isilmeiel mój sabotek niestety już stracił kwiat, natomiast dobrze rosną nowe listki- więc jestem dobrej myśli ;)
Odkryłam całą prawdę o moim słodziaku- Phal. różowym w kropeczki.
... Może i tych 6 kwiatów nie jest już takie mięsiste jak jeszcze 2 tygodnie temu, ich końcóweczki delikatnie się suszą i widać, że roślinka już "nie pompuje w nie" tak dużo jak jeszcze 2 tygodnie temu, ale...
Będę miała kolejnego pędzika
Dziękuję za odwiedzinki i miłe komentarze !
Pozdrawiam
Emila707, Dufin wyrósł mi jeszcze jeden taki "delikwent" poniżej łodygi kwiatowej, bardzo bym się ucieszyła z dzieciaczków
Isilmeiel mój sabotek niestety już stracił kwiat, natomiast dobrze rosną nowe listki- więc jestem dobrej myśli ;)
Odkryłam całą prawdę o moim słodziaku- Phal. różowym w kropeczki.
... Może i tych 6 kwiatów nie jest już takie mięsiste jak jeszcze 2 tygodnie temu, ich końcóweczki delikatnie się suszą i widać, że roślinka już "nie pompuje w nie" tak dużo jak jeszcze 2 tygodnie temu, ale...
Będę miała kolejnego pędzika
Dziękuję za odwiedzinki i miłe komentarze !
Pozdrawiam
- kahim
Gratuluję kolejnego pędzika
- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dołączam się do gratulacji.
U mnie też, ten dwu pędowy wypuszcza młody pęd.
U mnie też, ten dwu pędowy wypuszcza młody pęd.
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam , Emila ?
Pozdrawiam , Emila ?
- Elfica_4flower
kahim, Emilia dziękuję Tobie również Emilio gratuluję nowego pędzika
Aktualnie pędzik -w Phal. różowym w kropeczki- się pozytywnie rozwija, natomiast mój reanimek puszcza chyba keiki, ale żeby aż trzy..? wygląda to tak... ale martwię się, że roślinka jest za słaba na utrzymanie trzech maleństw, nawet przy mojej codziennej, troskliwej opiece :P zielony został tylko jeden liść i jest nim ten najmniejszy, który ciągle rośnie.
Mój olbrzym z Castoramy otworzył dla mnie swój pierwszy kwiatuszek, jest to moje II kwitnienie- mam go od stycznia br
Niestety jeden pączek niechybnie ułamałam, wygląda na to, że będzie 10 kwiatuszków Kwiaty są ciemniejsze od wcześniejszego mojego kwitnienia, a identyczne jak te "sklepowe".
Natomiast w maju zakupiłam dwa, dwupędowe egzemplarze- ponieważ nie potrafiłam się zdecydować, którego wybrać...
Z lidla za ok 20 zl
Delikatny różowo- fioletowy w kropeczki
i żółty w bordowe kropy
Dzięki za odwiedziny
Aktualnie pędzik -w Phal. różowym w kropeczki- się pozytywnie rozwija, natomiast mój reanimek puszcza chyba keiki, ale żeby aż trzy..? wygląda to tak... ale martwię się, że roślinka jest za słaba na utrzymanie trzech maleństw, nawet przy mojej codziennej, troskliwej opiece :P zielony został tylko jeden liść i jest nim ten najmniejszy, który ciągle rośnie.
Mój olbrzym z Castoramy otworzył dla mnie swój pierwszy kwiatuszek, jest to moje II kwitnienie- mam go od stycznia br
Niestety jeden pączek niechybnie ułamałam, wygląda na to, że będzie 10 kwiatuszków Kwiaty są ciemniejsze od wcześniejszego mojego kwitnienia, a identyczne jak te "sklepowe".
Natomiast w maju zakupiłam dwa, dwupędowe egzemplarze- ponieważ nie potrafiłam się zdecydować, którego wybrać...
Z lidla za ok 20 zl
Delikatny różowo- fioletowy w kropeczki
i żółty w bordowe kropy
Dzięki za odwiedziny
Hej hej, powodzenia w reanimowaniu. Oby się wykurował, a jak nie da rady z trzema basalkami to pewnie jakiegoś zasuszy, ale oby się trzymał zdrowo.
Nowe nabytki śliczne
Nowe nabytki śliczne
- kahim
Żółty w kropy bardzo udany
- Karnova
- 1000p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Piękne te Twoje kwiaty ale szczególnie zauroczył Mnie ten różowo-fioletowy w kropeczki cudo i ten z tył na zdj. biały z ciemną warżką Reszta tez ładna , gratuluje pędzików i trzymam kciuki za reanimka
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
Witaj. Piękna kolekcja, Cambrie mam taką samą.
Szkoda że parapety nie są z gumy
Pozdrawiam Iza
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=78078
Pozdrawiam Iza
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=78078