Tulipany cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tulipany cz.2

Post »

Nie no ja jestem pewna, że wszystkie cebulki przeszły okres suszenia w wysokiej temperaturze a potem okres schłodzenia, tyle, że wcześniej. A to oznacza, że one po prostu wcześniej zakwitną. Holendrzy zbyt kochają te swoje 'buble' aby schły przez zime w jakims magazynie. Na pewno nie puścili do obrotu o tej porze nie preparowanych cebulek. Tak, że postępuj z nimi jednakowo czy z lodówki, czy z półki.
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ależ piękne kompozycje tulipanowe.

Mam pytanie, czy mogę już powoli wykopywać cebule tulipanów, czy może z miesiąc jeszcze poczekać?
Rabata, na której były posadzone kilka lat temu (i co roku dosadzane kilka cebul) obrosła totalnie konwaliami i roślinami zadarniającymi. A w śród nich jest też niestety dużo chwastów i ciężko się je wyrywa z takiego gąszczu.
Dlatego wymyśliłam sobie, że wszystko wykopię do gołej ziemi i na nowo na jesień posadzę cebulowe.
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

minia821 myślę, że warto dać im trochę nawozu i pozwolić nowym cebulkom nabrać ,,siły" inaczej będą ,,liliputki" :D Wykop je jak liście już żółkną.
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48

Post »

Dobrze, w takim razie jeszcze poczekam.
A nawóz może być w granulkach Floreo - do roślin kwitnących?
Ewentualnie mam jeszcze Florowit do pelargonii.
Pozdrawiam Kaśka
washi
200p
200p
Od: 5 lut 2012, o 19:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nadal pięknie kwitnące

Obrazek

Obrazek

Obrazek
guru302
500p
500p
Od: 14 lip 2012, o 23:09

Post »

W moim ogrodzie wyrósł tulipan o kolorze biało fioletowym . Ciekawostką jest to , że takiego koloru nie miałam . W związku z tym mam pytanie skąd sie tam wziął o takim kolorze ?
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
Awatar użytkownika
Agusiia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 11 kwie 2014, o 10:40

Post »

Witam wszystkich forumowiczów. Moje tulipany zakupione jako czerwone pełne bez nazwy (w Biedronce jeśli dobrze pamiętam)okazały się żółtym mutantem, również bardzo pięknym ale nie mam wytłumaczenia na jego zachowanie. Część jest żółta a obrzeża płatków (na zdjęciu nie do uchwycenia) są czerwone, część ma jakby maznięcia piórkiem czerwonym gdzieś w płatkach, jeden ma większą połowę czerwoną, a ze 2 podpadają pod pomarańcz. Czy to jakaś choroba? Popatrzcie na zdjęcia
Obrazek

Obrazek

Obrazek

To moje pierwsze tulipany na nowej działce które zakwitły, aż sąsiedzi przychodzą oglądać te dziwolągi :lol:
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Od: 10 mar 2013, o 12:41
Kontakt:

Post »

Agusiiu, to najprawdopodobniej odmiana Creme Upstar, sprzedawana w biedronce zeszłej jesieni. Piękno tej odmiany polega również na tym, ze właściwie nie ma dwóch identycznych kwiatów, różnią się trochę kształtem i wielkością, a najbardziej rozmiarem i formą tych czerwonych maźnięć. To nie choroba, to ich niezwykłość i uroda.
No i kwitną teraz, dość późno, to także zaleta, kiedy więszkość tulipanów już gubi płatki ;:222.
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Agusiia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 11 kwie 2014, o 10:40

Post »

Dziękuję Mariuszu za rozpoznanie , rzeczywiście różnią się trochę wielkością, te z większą ilością czerwonego są jakby ciut mniejsze, natomiast kilka żółtych zrobiło się bardziej pomarańczowych, zmieniają się w trakcie kwitnienia.Cieszę się ze to nie choroba.
Awatar użytkownika
Teresa6868
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 maja 2014, o 13:36

Post »

Arku przepiękna ta alejka i ładna kolorystycznie ;:138

Agusiu
piękna te dziwolągi a sąsiedzi niech oglądają i podziwiają bo jest czego .

Żabeczko
powiedz mi jak dbasz o tulipany ,że są takie śliczne .Proste ,grube niby gęsto posadzone ale cudnie wyglądają .Musi być jakiś sekret chyba że odpowiednie odżywki dajesz przeznaczone typowo do tulipanów bo wiem że i takie są .

Ibizaa te tulipany przy ogrodzeniu wyglądają naprawdę bajecznie a w całym ogrodzie jest ich setki chyba że się mylę ?

Tomku warto widzę się kusić na te tulipany z Biedronki są w większości zgodne z opisem i fotkami ,

Pozdrawiam TERESA

Połączyłam posty. /Iwona
Zielono mi ;)
Awatar użytkownika
Perek11
100p
100p
Od: 10 mar 2013, o 12:41

Post »

Faktycznie super te tulipany z Zarzecza:-D :-D a co z krokusami ktore rosly tam
Chyba?:-)
Marcin?
kjakub
100p
100p
Od: 5 lut 2012, o 11:15

Post »

Mariusz DLW pisze:Agusiiu, to najprawdopodobniej odmiana Creme Upstar, sprzedawana w biedronce zeszłej jesieni. Piękno tej odmiany polega również na tym, ze właściwie nie ma dwóch identycznych kwiatów, różnią się trochę kształtem i wielkością, a najbardziej rozmiarem i formą tych czerwonych maźnięć.
U mnie tak wyglądały biedronkowe tulipany 'Sun lover' :wink:
Pozdrawiam, Jakub.
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek