Kawon ( arbuz ) - część 4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 4
Nie ma szansy zbierać tej wody. Mam i w domu straszną wilgoć, w okolicy ludzi podtapia. Wszystkie grządki mam podniesione. Pod arbuzy i melony nawiozłam ziemi (z piaskiem), by było wyżej. Ona dodatkowo jest ciężka i gliniasta (są złoża gliny w mojej okolicy) - od góry przesycha i tworzy skorupę, od spodu wilgotna. Będę je nawozić nawozami rozpuszczanymi w wodzie (nie mam dostępu do obornika żadnego - kupno w ogrodniczym wychodzi strasznie drogo - kompostownika nie mam, a nie wiem czy na wilgotnej ziemi ma sens go robić).
W zeszłym roku zapomniałam kupić nasiona arbuzów, ale dwa lata temu posadziłam je na działce brata - jest obok i sporo wyżej, ale brak osłony i wiatr szalał, zdążyły tylko zakwitnąć. W tym roku mam nadzieję będzie lepiej. W razie deszczowego lata spróbuję im zrobić zadaszenie.
W zeszłym roku zapomniałam kupić nasiona arbuzów, ale dwa lata temu posadziłam je na działce brata - jest obok i sporo wyżej, ale brak osłony i wiatr szalał, zdążyły tylko zakwitnąć. W tym roku mam nadzieję będzie lepiej. W razie deszczowego lata spróbuję im zrobić zadaszenie.
Muszę wam napisać że na zdjęciu wydaje się sadzonka mniejsza, to jest odmiana duża, duży arbuz, duże liście, taka jaką można dostać w dużej ilości sklepów w kraju.
A czy arbuzy wolno hodować w wielkich donicach? takich około 10 - 20 l ?
Czy będą owoce, bo w takiej donicy mieć arbuza no i do szklarni go postawić?
Czy będą owoce, bo w takiej donicy mieć arbuza no i do szklarni go postawić?
Pewno że można, ale pytanie po co? Coś tam zawsze urośnie. Ale jak masz miejsce w szklarni na taką 20l doniczkę, to nie masz miejsca na posadzenie owej roślinki? Hodowanie roślin jednorocznych w doniczkach to sztuka dla sztuki xD Naprawdę nie masz miejsca?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 kwie 2014, o 22:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy nawozicie czymś swoje arbuzy? A jeśli tak to czym i od kiedy - czy już w doniczce czy dopiero po wysadzeniu na miejsce stałe. Czytałam, że arbuzy są bardzo żarłoczne (ale może się mylę)
Powiem tak, mam 4 arbuzy, z czego ten 1 jest w donicy. ; ) Jego mam zamiar zameldować w szklarni, ale nie będę go wsadzał do ziemi, zostanie w donicy. Pozostałe 4 mam zamiar posadzić w folii, w ziemi. ; ) Tylko że są tam pomidory i nie wiem... ; 9
magdallenax- Arbuzy wymagają ziemi o wysokiej zawartości składników odżywczych, ja osobiście nie używam sztucznych nawozów bo nie widzę w tym sensu, bo chodzi chyba o to żeby mieć swoją zdrową żywność. Obornik i gnojówka są idealnym substytutami dla sztucznych nawozów. Nawozimy po wysadzeniu do gruntu. Obornik pod arbuzy a gnojówka kilka razy w sezonie.
grimol- Ja już próbowałem sadzić arbuzy pomiędzy pomidory, przynajmniej mi się to nie udało bo arbuzy potrzebują bardzo dużo światła. Uda Ci się może to jak będziesz obrywać intensywnie pomidorom listki.
grimol- Ja już próbowałem sadzić arbuzy pomiędzy pomidory, przynajmniej mi się to nie udało bo arbuzy potrzebują bardzo dużo światła. Uda Ci się może to jak będziesz obrywać intensywnie pomidorom listki.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 kwie 2014, o 22:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki Heliot.
Pod arbuzy dałam granulowany obornik koński - tylko taki miałam - po pół szpadla na dołek. A jako nawożenie w czasie rośnięcia można podlewać gnojówką z pokrzywy, czy lepiej jakąś inną?
Pod arbuzy dałam granulowany obornik koński - tylko taki miałam - po pół szpadla na dołek. A jako nawożenie w czasie rośnięcia można podlewać gnojówką z pokrzywy, czy lepiej jakąś inną?
Oczywiście że można z pokrzywy, można również każdą inną.
- Viola K
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
no te twoje kwietniowe podobne wielkością do moich
ładnie moje trochę wolno rosną... Może mają za zimno. Siane 13 kwietnia i mają pierwszy, mały listek