Kawon ( arbuz ) - część 4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 4

Post »

Nie ma szansy zbierać tej wody. Mam i w domu straszną wilgoć, w okolicy ludzi podtapia. Wszystkie grządki mam podniesione. Pod arbuzy i melony nawiozłam ziemi (z piaskiem), by było wyżej. Ona dodatkowo jest ciężka i gliniasta (są złoża gliny w mojej okolicy) - od góry przesycha i tworzy skorupę, od spodu wilgotna. Będę je nawozić nawozami rozpuszczanymi w wodzie (nie mam dostępu do obornika żadnego - kupno w ogrodniczym wychodzi strasznie drogo - kompostownika nie mam, a nie wiem czy na wilgotnej ziemi ma sens go robić).
W zeszłym roku zapomniałam kupić nasiona arbuzów, ale dwa lata temu posadziłam je na działce brata - jest obok i sporo wyżej, ale brak osłony i wiatr szalał, zdążyły tylko zakwitnąć. W tym roku mam nadzieję będzie lepiej. W razie deszczowego lata spróbuję im zrobić zadaszenie.
Zelazo26
50p
50p
Od: 4 kwie 2014, o 15:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Muszę wam napisać że na zdjęciu wydaje się sadzonka mniejsza, to jest odmiana duża, duży arbuz, duże liście, taka jaką można dostać w dużej ilości sklepów w kraju.
grimol
50p
50p
Od: 19 mar 2014, o 12:10

Post »

A czy arbuzy wolno hodować w wielkich donicach? takich około 10 - 20 l ?

Czy będą owoce, bo w takiej donicy mieć arbuza no i do szklarni go postawić?
Awatar użytkownika
Heliot
100p
100p
Od: 14 kwie 2013, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pewno że można, ale pytanie po co? Coś tam zawsze urośnie. Ale jak masz miejsce w szklarni na taką 20l doniczkę, to nie masz miejsca na posadzenie owej roślinki? Hodowanie roślin jednorocznych w doniczkach to sztuka dla sztuki xD Naprawdę nie masz miejsca?
magdallenax
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 kwie 2014, o 22:41

Post »

Czy nawozicie czymś swoje arbuzy? A jeśli tak to czym i od kiedy - czy już w doniczce czy dopiero po wysadzeniu na miejsce stałe. Czytałam, że arbuzy są bardzo żarłoczne (ale może się mylę)
grimol
50p
50p
Od: 19 mar 2014, o 12:10

Post »

Powiem tak, mam 4 arbuzy, z czego ten 1 jest w donicy. ; ) Jego mam zamiar zameldować w szklarni, ale nie będę go wsadzał do ziemi, zostanie w donicy. Pozostałe 4 mam zamiar posadzić w folii, w ziemi. ; ) Tylko że są tam pomidory i nie wiem... ; 9
Awatar użytkownika
Heliot
100p
100p

Post »

magdallenax- Arbuzy wymagają ziemi o wysokiej zawartości składników odżywczych, ja osobiście nie używam sztucznych nawozów bo nie widzę w tym sensu, bo chodzi chyba o to żeby mieć swoją zdrową żywność. Obornik i gnojówka są idealnym substytutami dla sztucznych nawozów. Nawozimy po wysadzeniu do gruntu. Obornik pod arbuzy a gnojówka kilka razy w sezonie.

grimol- Ja już próbowałem sadzić arbuzy pomiędzy pomidory, przynajmniej mi się to nie udało bo arbuzy potrzebują bardzo dużo światła. Uda Ci się może to jak będziesz obrywać intensywnie pomidorom listki.
magdallenax
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 kwie 2014, o 22:41

Post »

Dzięki Heliot.
Pod arbuzy dałam granulowany obornik koński - tylko taki miałam - po pół szpadla na dołek. A jako nawożenie w czasie rośnięcia można podlewać gnojówką z pokrzywy, czy lepiej jakąś inną?
Awatar użytkownika
Heliot
100p
100p

Post »

Oczywiście że można z pokrzywy, można również każdą inną.
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

grimol-Można mieć arbuza w donicy ,moja znajoma dostała ode mnie sadzonki i miała arbuzy w donicy :)

A to moje w gruncie już z linią kroplującą

siane w marcu

Obrazek

i jeszcze dosiewałam sobie w kwietniu , są dużo mniejsze

Obrazek

:wit
Ayaka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 sie 2013, o 11:15

Post »

no te twoje kwietniowe podobne wielkością do moich :)
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06

Post »

WOW!!! Viola K te marcowe to giganty a jakie piękne gratuluje. Moje maleństwa siane ponad 3 tyg temu niedługo pójdą do gruntu. Spędzają już noce w foliaku są przyzwyczajone. Rosły będą pod gołym niebem co z tego wyjdzie zobaczymy.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ayaka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 sie 2013, o 11:15

Post »

ładnie :D moje trochę wolno rosną... Może mają za zimno. Siane 13 kwietnia i mają pierwszy, mały listek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”