Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
TomekD
200p
200p
Od: 16 lut 2013, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki

Post »

beti_h pisze:Czy ma może ktoś z Was zdjęcia ogórków na podporach?
Nie chodzi mi o ogorki na sznurkach, tylko przy takich podporach/palikach jak pomidory!
W moich poszukiwaniach pionizacji uprawy inspiracje czerpałem m.in. przeglądając:
https://www.google.pl/search?q=vertical ... r&tbm=isch
może znajdziesz wśród zdjęć takie jakiego szukasz...
pozdrawiam, Tomek
RODBiala
50p
50p
Od: 21 mar 2014, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam ogórkoogrodników.Swoje ogórki posiałem 7 maja.W tym roku były to odmiany Octopus i Krak (dwie nowe) oraz sprawdzone z ubiegłych sezonów Izyd,Kronos Skierniewicki i Cezar.Ziemię nawoziłem od wczesnej wiosny-zbutwiałą słomą,kompostem i co najważniejsze rzędowo w miejscach przyszłego zasiewu ogórka nawozem gołębim w ilości 10 litowe wiaderko/5 mb ,wkopanym na głębokość szpadla w początkach kwietnia.Całość przykryta cienką białą agrowłókniną.Prognozy pogody są dosyć pomyślne więc po tygodniu idę zobaczyć wschody...oby.
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

RODBiala
a ten gołębi nawóz to suchy, przefermentowany czy jaki?
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
RODBiala
50p
50p
Od: 21 mar 2014, o 17:36

Post »

Nawóz gołębi był wysuszony na pieprz.Objętość 10 l/5 metrów bieżących rowka.Dawkowanie wywnioskowałem z uwag forumowicz. Co ciekawe zakopałem go bardzo wcześnie, także po pierwsze nie obawiam się wpływu amoniaku na siewki, po drugie ładnie się zmineralizuje.Tego nawozu mam b. dużo ,bo brat hoduje gołębie pocztowe, z tego co wiem jest w miarę zbilansowany, brak mu ew.Potasu.
Kusiło mnie żeby go dać jeszcze więcej...
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

beti_h pisze:Czy ma może ktoś z Was zdjęcia ogórków na podporach?
Były zdjęcia ogórków prowadzonych na kratce umieszczonej kilkadziesiąt cm nad ziemią.Problem jest ze zrywaniem,bo trzeba włazić pod kratkę.Sznurki to najefektywniejszy sposób u uprawy.
Awatar użytkownika
beti_h
200p
200p
Od: 7 mar 2012, o 10:37

Post »

D3flo gdyby jeszcze na te gałęzie położyć agro to ogorki nie wchodziłby pomiędzy :wink:

TomekD dziękuję za linka :D Tez tak szukałam ale po polsku i nic ciekawego poza sznurkami nie było...a tu rzeczywiście inspiracje niesamowite :D

kaLo mam kratkę, na to biała agro i powinno być ok :wink:

Na sznurkach chcę puścić przy ścianie garażu, natomiast na "płasko" chcę cosik wymyślić...i podoba mi się pomysł kratki przykrytej agro...

Tylko czy ta agro najcieńsza nie będzie za długo schła np po deszczach?
magdallenax
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 kwie 2014, o 22:41

Post »

Ja chcę prowadzić część ogórków na płasko a część na sznurkach. Moje odmiany to Julian F1, Cezar i Odys. Tak się tylko zastanawiałam, czy pod te prowadzone na płasko mogę wyłożyć czarną agro??? A może taka folia poparzy ogóreczki (no nie wiem: korzenie albo roślinkę). Pod arbuzy jest wskazana taka folia, a to przecież też dyniowate.
A, no i część mam jako rozsady jeszcze w domu na parapecie, a część wysiałam już do gruntu, więc na te z gruntu myślałam żeby położyć folię jak już coś się pojawi.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Nie folię a czarną lub brązową włókninę. Jest taka dostępna w sklepach ogrodniczych, ja kupowałam o szer. 3.20m (i na długość grządki np - 5m) i cięłam na pasy, kładłam w międzyrzędzia i pomidorów, i ogórków. Przynajmniej z chwastami był spokój a pod włókniną spały sobie ropuchy. Folia nie przepuszcza ani wody ani powietrza.
Beti, chcesz położyć kratkę na ziemi czy pod jakimś kątem, ukośnie ? Jak będziesz zrywać ogórki, chodząc po kratce czy jak?
Pozdrawiam! Gienia.
magdallenax
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 kwie 2014, o 22:41

Post »

O tą właśnie czarną agrowłóknine mi chodziło, tylko źle napisałam. Ja mam taką na 80 cm szeroką a długą chyba na 50m, więc powinno wystarczyć.
M wczoraj zrobił mi konstrukcje (naokoło 4 metry długą i jakieś 1,80 wysoką), bo resztę jednak posieję tradycyjnie.
qshka
50p
50p
Od: 26 maja 2013, o 11:18

Post »

Moje ogórki wzięła choroba.. opryskałam 2 razy, nie widzę żeby postępowała na górne liście.. Mam oberwać te chore liście? Zrobić jeszcze oprysk? Obrazek
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

magdallenax pisze:M wczoraj zrobił mi konstrukcje (naokoło 4 metry długą i jakieś 1,80 wysoką), bo resztę jednak posieję tradycyjnie.
Zobaczysz, wypróbujesz i z czasem w ogóle zrezygnujesz z uprawy na płasko. Przynajmniej kręgosłup nie boli przy zrywaniu owoców. No i liście szybko po deszczu obsychają, jak dla mnie uprawa pionowa to same plusy, zresztą robię tak od dawna.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

qshka, nie podałeś czym pryskałeś. Ja bym te najbardziej uszkodzone liście przy ziemi pousuwał, szyjkę korzeniową zabezpieczył jednym ze środków jak:polyversum, trianum, previcur i podsypał, aby przy podlewaniu nie była mokra łodyga przy korzeniach.
Awatar użytkownika
beti_h
200p
200p
Od: 7 mar 2012, o 10:37

Post »

gienia1230 pisze: Beti, chcesz położyć kratkę na ziemi czy pod jakimś kątem, ukośnie ? Jak będziesz zrywać ogórki, chodząc po kratce czy jak?
Gieniu bardziej myślałam, żeby dać kratkę w "półkole", tak jak robi sie minitunele i na to białą agro. Grządki mam wąskie 120cm/400cm więc spokojnie sięgnę z dwóch stron.

Na razie to tylko plany - szukam najlepszego rozwiązania, żeby ogorki nie leżały na ziemi.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”