.....i przyszła wiosna w wiejskim ogrodzie cz.18
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: .....i przyszła wiosna w wiejskim ogrodzie cz.18
Justynko, dopisałam, co trzeba powyżej.
Jagi
Jagi
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Marysiu ależ są zdjęcia ogólne ogrodu, ale już wielokrotnie pisałam: kształt mojego ogrodu nie sprzyja ani kompozycjom ani takim zdjęciom. To jest długi wąski pas ziemi przez który biegnie ścieżka a raczej droga, ciąg komunikacyjny, wymuszony przez mojego M dość szeroki. Od ogrodzenia biegną z jednej strony nasadzone przez poprzedników drzewa głównie iglaste duże kilkunastoletnie: świerki, klon, brzozy, sosny, ale na szczęście są też amorfy (2) i głóg, po przeciwnej drzewa owocowe, więc niewiele miejsca zostaje na grządki kwiatowe. Parę stron wcześniej jest zdjęcie dające pogląd na mój ogród nawet w kolorze pobudzającym do wyobraźni
Mehanię dostałam i chyba razem z dużą liczbą roślin od Marysi mar ? jednak zakwitła dopiero w tym roku.
Jagodo bardzo dziękuję za informacje o Mehanii, a ja nie mogłam nic znaleźć przez złą pisownię. Rzeczywiście roślina ma wąsy pokładające się, ale zaraz pójdę ją powąchać
Niestety nie rośnie w glebie przepuszczalnej i próchniczej tylko w mojej glinie i może dlatego nie chciała kwitnąć od razu Rośnie obok zawilca kanadyjskiego (a może z nim przyszła?) i mikołąjka płaskolistnego i niestety obydwie rośliny kwitną później
Dziękuję .... i odlatuję
Elu oczywiście zrobię próbę szczególnie tych kolorowych i szlachetniejszych
Mehanię dostałam i chyba razem z dużą liczbą roślin od Marysi mar ? jednak zakwitła dopiero w tym roku.
Jagodo bardzo dziękuję za informacje o Mehanii, a ja nie mogłam nic znaleźć przez złą pisownię. Rzeczywiście roślina ma wąsy pokładające się, ale zaraz pójdę ją powąchać
Niestety nie rośnie w glebie przepuszczalnej i próchniczej tylko w mojej glinie i może dlatego nie chciała kwitnąć od razu Rośnie obok zawilca kanadyjskiego (a może z nim przyszła?) i mikołąjka płaskolistnego i niestety obydwie rośliny kwitną później
Dziękuję .... i odlatuję
Elu oczywiście zrobię próbę szczególnie tych kolorowych i szlachetniejszych
- Maska
- Kontakt:
Doczytałam informację Jagis i zaczęłam szukać bo rok temu miałam duże imieninowe zamówienie w B. ....strasznie dużo roślin nie przetrwało z tego zamówienia
-
Ciekawe dlaczego te rośliny Ci nie przetrwały. Może nie były dobrze dobrane do warunków ?
Ja u nich zamawiałam masę roślin i wszystkie świetnie się mają i u mnie i w ogrodzie na Kaszubach.
A propos mehanii, właśnie dlatego czepiam się zawsze prawidłowej pisowni nazw roślin. Błędnie zapisane utrudniają poszukiwania.
Marysiu, skoro odlatujesz, to życzę Ci tyle samo lądowań (miękkich), co startów .
Jagoda
PS. Udaję się do śmierdzącej roboty, tj. użycia mączki kostnej .
Ja u nich zamawiałam masę roślin i wszystkie świetnie się mają i u mnie i w ogrodzie na Kaszubach.
A propos mehanii, właśnie dlatego czepiam się zawsze prawidłowej pisowni nazw roślin. Błędnie zapisane utrudniają poszukiwania.
Marysiu, skoro odlatujesz, to życzę Ci tyle samo lądowań (miękkich), co startów .
Jagoda
PS. Udaję się do śmierdzącej roboty, tj. użycia mączki kostnej .
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
MARYŚ......moja Mehania jeszcze w doniczce z wąsami 0,5 metra i tak chadzam z nią w poszukiwaniu miejsca dla niej....wiedziałam tyle, ze bardzo ekspansywna ale nadal nie wiem gdzie ja ulokować....może Jagi mi podpowie......
-
Ech, Leszczynko, toż ja dopiero zapoznaję się z tą rośliną.
Nawet u siebie nie wiedziałabym, gdzie ją posadzić tym bardziej, że ona wymaga gleby wilgotnej, a u mnie z tym krucho. Ale, skubana, śliczna jest i kusi... .
Niestety, nie piszą, czy toto rozrasta się też na boki i czy, tak jak u barwinka, pędy potrafią się "przyspawać" do ziemi.
Myślałam, Marysiu, że Ty nas podszkolisz, ale u Ciebie mehania rośnie chyba z zbyt dużym gąszczu, żeby mogła zaprezentować swoje zadarniające zdolności .
Jagi
Nawet u siebie nie wiedziałabym, gdzie ją posadzić tym bardziej, że ona wymaga gleby wilgotnej, a u mnie z tym krucho. Ale, skubana, śliczna jest i kusi... .
Niestety, nie piszą, czy toto rozrasta się też na boki i czy, tak jak u barwinka, pędy potrafią się "przyspawać" do ziemi.
Myślałam, Marysiu, że Ty nas podszkolisz, ale u Ciebie mehania rośnie chyba z zbyt dużym gąszczu, żeby mogła zaprezentować swoje zadarniające zdolności .
Jagi
- zuzanna2418
- 1000p
- Od: 15 maja 2013, o 09:59
Marysiu, ja jeszcze z pytaniem: jeśli pamięć mnie nie myli, miałaś u siebie hibiskusa bylinowego. Czy on już się jakoś pokazał po zimie? Kupiłam jedną sztukę w ubiegłym roku, ale na razie w miejscu gdzie był posadzony, cisza kompletna.
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
moje wątki miastowe i wiejskie
- Maska
- Kontakt:
Jaguś z pewnością masz rację...tak to jest jak kupuje się oczami
Niektóre rośliny były maluśkie i w mojej glinie jak jest okres deszczowy to roślinkę wręcz zasklepia, a nie każda to lubi
Nie wyszła mi np. firletka poszarpana nana, a obok rośnie ta zwykła powiedziałabym dzika i jest
Nie nabiegała się specjalnie, jedynie powąchałam (na kolanach) mehanię - ma delikatny korzenny zapach
a potem namówiona pojechałam na niewielkie zakupy....po powrocie rozlało się i ......dla Ciebie śpiący Maciek
Krysiu na końcu wąsów jest kwiatostan i nie czepia się podłoża Jagoda napisała z czym się ładnie komponuje
Obiecuję poobserwować co będzie się działo z wąsami po przekwitnięciu....może się rozsiewa?
Zuziu jak miałam posadzonego hibiskusa w miejscu zacienionym to nie mogłam się doczekać wystartowania rośliny a w jesieni przesadziłam go na pełne słońce i już jest! zobacz dałam czerwoną strzałkę
i parę zdjęć z południowego spaceru
Ten barwinek jest jeszcze bujniejszy niż zwykły
będą nasiona arcydzięgla
Takiego ujęcia chyba jeszcze nie było
z przewagą niebieskości
Krzewuszki szykują się do kwitnienia
Rabatka kompletnie zacieniona ....za ławką'
Jaka to azalia pachnie bardzo delikatnie'
dziękuję za uwagę
Niektóre rośliny były maluśkie i w mojej glinie jak jest okres deszczowy to roślinkę wręcz zasklepia, a nie każda to lubi
Nie wyszła mi np. firletka poszarpana nana, a obok rośnie ta zwykła powiedziałabym dzika i jest
Nie nabiegała się specjalnie, jedynie powąchałam (na kolanach) mehanię - ma delikatny korzenny zapach
a potem namówiona pojechałam na niewielkie zakupy....po powrocie rozlało się i ......dla Ciebie śpiący Maciek
Krysiu na końcu wąsów jest kwiatostan i nie czepia się podłoża Jagoda napisała z czym się ładnie komponuje
Obiecuję poobserwować co będzie się działo z wąsami po przekwitnięciu....może się rozsiewa?
Zuziu jak miałam posadzonego hibiskusa w miejscu zacienionym to nie mogłam się doczekać wystartowania rośliny a w jesieni przesadziłam go na pełne słońce i już jest! zobacz dałam czerwoną strzałkę
i parę zdjęć z południowego spaceru
Ten barwinek jest jeszcze bujniejszy niż zwykły
będą nasiona arcydzięgla
Takiego ujęcia chyba jeszcze nie było
z przewagą niebieskości
Krzewuszki szykują się do kwitnienia
Rabatka kompletnie zacieniona ....za ławką'
Jaka to azalia pachnie bardzo delikatnie'
dziękuję za uwagę
- Kriss1515
- 1000p
- Od: 15 cze 2012, o 21:16
Biały bodziszek bardzo ładnie się prezentuje. Mój niebieski anemon dopiero się szykuje do kwitnienia. Mikołajek agawolistny, ciekawa roślina. Czy tak jak w nazie kwitnie jak mikołajek? Czy to te wielgachne orliki Ci tak pięknie zakwitły?
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
..oj znowu śliczności pokazałaś... krzewuszki już kwitną a u mojej jedynaczki nic nie wskazuje że ma zamiar kwitnąć... orliki kwitną ...powiedz jak to jest powinno u ciebie być chłodniej a tu widzę rośliny szybciej rozwijają się... fajnie kiciuś śpi...
..a o mehani już wszystko wiem...
..a o mehani już wszystko wiem...
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
No właśnie śliczności, a ten mikołajek śliczny, nie widziałam jeszcze takiego
- Maska
- Kontakt:
Krystianie śliczny jest i mam go dwa lata ale jakoś się nie rozrasta anemon to już drugi (ostatni) mniejszy
Mikołajek agawolistny kwitnie podobnie jak mikołajki inne, ale u mnie rok temu środek wyżarły ślimaki i kwiatostanu nie było
Tak to jest ten wielgachny orlik
Misiu tak to są stare egzemplarze krzewuszek (nie wiem czy Ty też takiej nie dostałaś?) orliki prawie wszystkie zaczynają kwitnąć. Martwi mnie tylko ten pełny że ma tylko jeden kwiatostan Pisałaś u Pati o kokoryczce ....wyślę Ci po kwitnieniu
Iwonko spodobał mi się i kupiłam ale jak wyżej napisałam ślimak zrobił sobie ucztę i nie wiem jak kwitnie, a w tym roku zobaczymy. Liście ma rzeczywiście jak agawa mięsiste
Mikołajek agawolistny kwitnie podobnie jak mikołajki inne, ale u mnie rok temu środek wyżarły ślimaki i kwiatostanu nie było
Tak to jest ten wielgachny orlik
Misiu tak to są stare egzemplarze krzewuszek (nie wiem czy Ty też takiej nie dostałaś?) orliki prawie wszystkie zaczynają kwitnąć. Martwi mnie tylko ten pełny że ma tylko jeden kwiatostan Pisałaś u Pati o kokoryczce ....wyślę Ci po kwitnieniu
Iwonko spodobał mi się i kupiłam ale jak wyżej napisałam ślimak zrobił sobie ucztę i nie wiem jak kwitnie, a w tym roku zobaczymy. Liście ma rzeczywiście jak agawa mięsiste
-
Marysiu, ta azalia wygląda na pontyjską, a one mocno pachną.
Pogoda widać wszędzie dostała czkawki .
Jagoda
Pogoda widać wszędzie dostała czkawki .
Jagoda