Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?
- calka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czym obsadzacie skrzynki w tym sezonie?
Witam
W tym roku zagościł na moim balkonie duet: pelargonia bluszczolistna pełna w kolorze biskupim i właśnie wspomniany wilczomlecz. Już teraz wygląda to ładnie. Planuję także kompozycje z pelargonii rabatowych i lobelii.
W tym roku zagościł na moim balkonie duet: pelargonia bluszczolistna pełna w kolorze biskupim i właśnie wspomniany wilczomlecz. Już teraz wygląda to ładnie. Planuję także kompozycje z pelargonii rabatowych i lobelii.
Ewa
Ja zaszalałam tylko z jedną donicą, w sensie eksperymentu - szałwia, osteospermum i złocienie karłowe. Zobaczymy jak długo będę się tą kompozycją cieszyła
Na parapetach kompozycje pelargonii z goździkami
Na parapetach kompozycje pelargonii z goździkami
Nieśmiało, skromnie, balkonowo... Zapraszam!
Pozdrawiam Alicja
Pozdrawiam Alicja
Ja wczoraj kupiłam calibrachoa million bells w kształcie gęstej kulki obsypaną pąkami (najczęściej widuję z dłuższymi gałązkami).Posadzę w misie i ciekawa jestem jak to wyrośnie i czy wyrośnie, bo ogólnie to często nie mam do nich szczęścia, potrafią nagle z niewiadomych przyczyn oklapnąć po posadzeniu.Ogólnie to droższe były od tamtych.Może podlewane skarlaczem, albo taka odmiana?
Wizualnie wygląda świetnie. Udana kompozycja. Jaka to szałwia? Bo liście ma takie, jak coś, co kupiłam pod nazwą szałwii fioletowej błyszczącej, ale kwiatostany dłuższe niż moja szałwia lekarska.
Dzięki, wizualnie też mi się podoba czekam jeszcze na kwitnienie złocieni, ale to może potrwać bo to moje siewki
A szałwia to nemorosa ostfriesland
Selli7 też mam 3 milion bells, miałam też w zeszłym sezonie i uważam, ze to udane egzemplarze...jak na razie
A szałwia to nemorosa ostfriesland
Selli7 też mam 3 milion bells, miałam też w zeszłym sezonie i uważam, ze to udane egzemplarze...jak na razie
Pozdrawiam Alicja
Pozdrawiam Alicja
- anka22639
- 200p
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Właśnie wróciłam z giełdy kwiatowej w Minikowie (koło Nakła n/Noteć.) -hektary ogrodowego szaleństwa .
Wnioski na przyszłość trzeba jechać bez dzieci (3l i drugie 9mies.)-ciężko z zakupami i dziećmi na rękach ,
trzeba jechać z określoną kwotą gotówki- by za dużo nie wydać,
jechać najlepiej autokarem (brak organizacji na parkingach -wszystkie są płatne a każdy na nich jedzie i parkuje jak chce)
Trzeba się rozejrzeć w cenach na początku targu ceny są wyższe niż w środku i tak pelargonie były od 6zł nie specjalne do 5 za bardzo ładne sztuki.
Jest wiele kwiatowych perełek
Wnioski na przyszłość trzeba jechać bez dzieci (3l i drugie 9mies.)-ciężko z zakupami i dziećmi na rękach ,
trzeba jechać z określoną kwotą gotówki- by za dużo nie wydać,
jechać najlepiej autokarem (brak organizacji na parkingach -wszystkie są płatne a każdy na nich jedzie i parkuje jak chce)
Trzeba się rozejrzeć w cenach na początku targu ceny są wyższe niż w środku i tak pelargonie były od 6zł nie specjalne do 5 za bardzo ładne sztuki.
Jest wiele kwiatowych perełek
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Aniu naprawdę jesteś zachwycona tegorocznym Minikowem ? Ja mam zupełnie odwrotne wrażenia. Kicha totalna. Z rabatowych kiepski wybór, wszystko na jedno kopyto. Sprzedawcy zlewają klientów i wciskają i mówią, kity takie, jakie klient chce usłyszeć. Wystarczy lekko podpuścić i bajki wymyślają jakich mało. Najbardziej się zdrzaźniłam na stoisku u producenta host. Przepraszam z niego producent host jak z koziej dupy trąba, bo skoro nie wie jakie ma funkie na stoisku i ja mu mówię, że to Stiletto, a on bierze długopis i sobie zapisuje no to sorry. Bardzo mało profesjonalnie i byleby wypchnąć towar.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- anka22639
- 200p
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z tymi kitami to faktycznie czasami bajer na poczekaniu. Facet na początku mówi że sprzedaje gipsowe figurki komuś później daje rabaty a jeszcze później mówi że sam je maluje..... byle sprzedać. Bardzo dużo było pelargonii i jednorocznych i w cenach takich jakie są na lokalnych ryneczkach. Niestety całości nie ogarnęliśmy bo z dzieciakami na rękach było ciężko ale wózek małego się przydał na zakupy . Generalnie babeczki się męczyły kupowały kwiaty i na bieżąco nosiły do aut.... trochę to niewygodne. Najgorzej było wyjechać zero organizacji.....
W przyszłym roku warto jechać rozejrzeć się ale taniej bywa na promocjach w marketach i jeszcze nie trzeba za parking 5zł płacić....
W przyszłym roku warto jechać rozejrzeć się ale taniej bywa na promocjach w marketach i jeszcze nie trzeba za parking 5zł płacić....
Pozdrawiam Anka
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich w tym wątku.
Czy ktoś uprawia może miniaturowe pelargonie angielskie?
Czy ktoś uprawia może miniaturowe pelargonie angielskie?
Pozdrawiam. Ania
Pozdrawiam Alicja
Pozdrawiam Alicja
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
Ja też miałam w ubiegłym sezonie. Teraz też będę polować. Zastanawiam się, czy można gdzieś dostać nasiona.
Pozdrawiam. Ania
- Fajerka
- 200p
- Od: 22 mar 2014, o 11:55
hugomir_a, powiem tylko WOW!
Gdzie sie kupuje takie cudeńka?
Gdzie sie kupuje takie cudeńka?
Asia http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=74586" onclick="window.open(this.href);return false; Buduję swój zielony zakątek
Po deszczu nadchodzi słońce. Czas na słońce.
"Jaka róża taki cierń, nie dziwi nic" oraz "Uparcie i skrycie..." zawsze chwytają mnie za serce.
Po deszczu nadchodzi słońce. Czas na słońce.
"Jaka róża taki cierń, nie dziwi nic" oraz "Uparcie i skrycie..." zawsze chwytają mnie za serce.
- Malagenia
- 100p
- Od: 1 lut 2011, o 22:48
hugomir_a
Dołączam się do zachwytów i również jestem ciekawa gdzie takie cacko można kupić Ale ślicznotka, buzia na jej widok sama się rozdziawia
Ja już na ten rok komplet roślin na balkony mam, nawet chyba kolanem upychać będę musiała , ale w przyszłym roku, kto wie ...
Jest tak cudna, że aż mniej już mi się podobają te pelargonie, które kupiłam, i o kolorowych liściach, i w wielu kolorach kwiatów, w większości bluszczolistne. Każda jest inna, bo chcę przetestować, które najlepiej będą się czuły na moich balkonach, najlepiej pozwolą się poprowadzić i najbardziej przypadną mi do serca.
Z jakiego miesiąca pochodzi zdjęcie ? Chodzi mi o to, czy jest to już pełnej, maksymalnej wielkości roślina, czy w trakcie wzrostu, rozrostu jeszcze ? Ile cm śr. i wys. miała doniczka, czy pamiętasz ?
Rozmalinko, wobec tego, że jest to niewątpliwie rarytas, byłabym bardzo ostrożna z kupowaniem nasion, bo to niczym kupowanie kota w worku. No, chyba, że znalazłabyś naprawdę godnego zaufania producenta, by nie zostać nabitą w butelkę. Należy pamiętać, co na pewno wiesz, że rozmnażanie generatywne, z nasion, niesie większe ryzyko - nie daje gwarancji powtórzenia cech rośliny matecznej. Poza tym, o ile mi wiadomo, niektóre kultywary - rośliny powstające wskutek manipulacji w genach dla uzyskania pewnych trwałych cech, nie zawsze tworzą nasiona lub są one bezpłodne i nadają się wyłącznie do rozmnażania wegetatywnego. Mój nos mi podpowiada, że to będzie kultywar, jak wiele tych bardziej wymyślnych odmian roślin ozdobnych.
Może po prostu lepiej zapolować na roślinę i samej ją potem rozmnażać z sadzonek, jeśli one łatwo dadzą się sadzonkować. Mało jeszcze wiem o pelargoniach, lecz czytałam, że niektóre są dość trudne, sadzonki niby się ukorzeniają, po czym padają z niewiadomych przyczyn.
Dołączam się do zachwytów i również jestem ciekawa gdzie takie cacko można kupić Ale ślicznotka, buzia na jej widok sama się rozdziawia
Ja już na ten rok komplet roślin na balkony mam, nawet chyba kolanem upychać będę musiała , ale w przyszłym roku, kto wie ...
Jest tak cudna, że aż mniej już mi się podobają te pelargonie, które kupiłam, i o kolorowych liściach, i w wielu kolorach kwiatów, w większości bluszczolistne. Każda jest inna, bo chcę przetestować, które najlepiej będą się czuły na moich balkonach, najlepiej pozwolą się poprowadzić i najbardziej przypadną mi do serca.
Z jakiego miesiąca pochodzi zdjęcie ? Chodzi mi o to, czy jest to już pełnej, maksymalnej wielkości roślina, czy w trakcie wzrostu, rozrostu jeszcze ? Ile cm śr. i wys. miała doniczka, czy pamiętasz ?
Rozmalinko, wobec tego, że jest to niewątpliwie rarytas, byłabym bardzo ostrożna z kupowaniem nasion, bo to niczym kupowanie kota w worku. No, chyba, że znalazłabyś naprawdę godnego zaufania producenta, by nie zostać nabitą w butelkę. Należy pamiętać, co na pewno wiesz, że rozmnażanie generatywne, z nasion, niesie większe ryzyko - nie daje gwarancji powtórzenia cech rośliny matecznej. Poza tym, o ile mi wiadomo, niektóre kultywary - rośliny powstające wskutek manipulacji w genach dla uzyskania pewnych trwałych cech, nie zawsze tworzą nasiona lub są one bezpłodne i nadają się wyłącznie do rozmnażania wegetatywnego. Mój nos mi podpowiada, że to będzie kultywar, jak wiele tych bardziej wymyślnych odmian roślin ozdobnych.
Może po prostu lepiej zapolować na roślinę i samej ją potem rozmnażać z sadzonek, jeśli one łatwo dadzą się sadzonkować. Mało jeszcze wiem o pelargoniach, lecz czytałam, że niektóre są dość trudne, sadzonki niby się ukorzeniają, po czym padają z niewiadomych przyczyn.
Pozdrawiam serdecznie, Iza
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka