.....i przyszła wiosna w wiejskim ogrodzie cz.18

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: .....i przyszła wiosna w wiejskim ogrodzie cz.18

Post »

Justynko, dopisałam, co trzeba powyżej.

;:196 Jagi
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Marysiu ależ są zdjęcia ogólne ogrodu, ale już wielokrotnie pisałam: kształt mojego ogrodu nie sprzyja ani kompozycjom ani takim zdjęciom. To jest długi wąski pas ziemi przez który biegnie ścieżka a raczej droga, ciąg komunikacyjny, wymuszony przez mojego M dość szeroki. Od ogrodzenia biegną z jednej strony nasadzone przez poprzedników drzewa głównie iglaste duże kilkunastoletnie: świerki, klon, brzozy, sosny, ale na szczęście są też amorfy (2) i głóg, po przeciwnej drzewa owocowe, więc niewiele miejsca zostaje na grządki kwiatowe. Parę stron wcześniej jest zdjęcie dające pogląd na mój ogród :roll: nawet w kolorze pobudzającym do wyobraźni :D
Mehanię dostałam i chyba razem z dużą liczbą roślin od Marysi mar ? jednak zakwitła dopiero w tym roku.
Jagodo bardzo dziękuję za informacje o Mehanii, a ja nie mogłam nic znaleźć przez złą pisownię. Rzeczywiście roślina ma wąsy pokładające się, ale zaraz pójdę ją powąchać :lol:
Niestety nie rośnie w glebie przepuszczalnej i próchniczej tylko w mojej glinie i może dlatego nie chciała kwitnąć od razu :? Rośnie obok zawilca kanadyjskiego (a może z nim przyszła?) i mikołąjka płaskolistnego i niestety obydwie rośliny kwitną później :oops:
Dziękuję ;:196 .... i odlatuję ;:306
Elu oczywiście zrobię próbę ;:333 szczególnie tych kolorowych i szlachetniejszych ;:215
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Doczytałam informację Jagis i zaczęłam szukać bo rok temu miałam duże imieninowe zamówienie w B. ....strasznie dużo roślin nie przetrwało z tego zamówienia ;:185
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciekawe dlaczego te rośliny Ci nie przetrwały. Może nie były dobrze dobrane do warunków ;:218 ?
Ja u nich zamawiałam masę roślin i wszystkie świetnie się mają i u mnie i w ogrodzie na Kaszubach.
A propos mehanii, właśnie dlatego czepiam się zawsze prawidłowej pisowni nazw roślin. Błędnie zapisane utrudniają poszukiwania.

Marysiu, skoro odlatujesz, to życzę Ci tyle samo lądowań (miękkich), co startów ;:306.

;:196 Jagoda
PS. Udaję się do śmierdzącej roboty, tj. użycia mączki kostnej ;:218.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

MARYŚ......moja Mehania jeszcze w doniczce z wąsami 0,5 metra i tak chadzam z nią w poszukiwaniu miejsca dla niej....wiedziałam tyle, ze bardzo ekspansywna ale nadal nie wiem gdzie ja ulokować....może Jagi mi podpowie......
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ech, Leszczynko, toż ja dopiero zapoznaję się z tą rośliną.
Nawet u siebie nie wiedziałabym, gdzie ją posadzić tym bardziej, że ona wymaga gleby wilgotnej, a u mnie z tym krucho. Ale, skubana, śliczna jest i kusi... ;:224.
Niestety, nie piszą, czy toto rozrasta się też na boki i czy, tak jak u barwinka, pędy potrafią się "przyspawać" do ziemi.
Myślałam, Marysiu, że Ty nas podszkolisz, ale u Ciebie mehania rośnie chyba z zbyt dużym gąszczu, żeby mogła zaprezentować swoje zadarniające zdolności ;:218.

;:196 Jagi
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Marysiu, ja jeszcze z pytaniem: jeśli pamięć mnie nie myli, miałaś u siebie hibiskusa bylinowego. Czy on już się jakoś pokazał po zimie? Kupiłam jedną sztukę w ubiegłym roku, ale na razie w miejscu gdzie był posadzony, cisza kompletna.
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jaguś z pewnością masz rację...tak to jest jak kupuje się oczami :roll:
Niektóre rośliny były maluśkie i w mojej glinie jak jest okres deszczowy to roślinkę wręcz zasklepia, a nie każda to lubi :wink:
Nie wyszła mi np. firletka poszarpana nana, a obok rośnie ta zwykła powiedziałabym dzika i jest ;:215
Nie nabiegała się specjalnie, jedynie powąchałam (na kolanach) mehanię - ma delikatny korzenny zapach ;:333
a potem namówiona pojechałam na niewielkie zakupy....po powrocie rozlało się i ......dla Ciebie śpiący Maciek ;:196

Obrazek

Krysiu na końcu wąsów jest kwiatostan i nie czepia się podłoża ;:185 Jagoda napisała z czym się ładnie komponuje :D

Obiecuję poobserwować co będzie się działo z wąsami po przekwitnięciu....może się rozsiewa?

Zuziu jak miałam posadzonego hibiskusa w miejscu zacienionym to nie mogłam się doczekać wystartowania rośliny a w jesieni przesadziłam go na pełne słońce i już jest! zobacz dałam czerwoną strzałkę ;:306

Obrazek

i parę zdjęć z południowego spaceru

Obrazek Obrazek

Ten barwinek jest jeszcze bujniejszy niż zwykły ;:oj

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

będą nasiona arcydzięgla ;:333

Obrazek

Obrazek Obrazek

Takiego ujęcia chyba jeszcze nie było

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

z przewagą niebieskości ;:333

Krzewuszki szykują się do kwitnienia

Obrazek Obrazek

Rabatka kompletnie zacieniona ....za ławką'

Obrazek

Jaka to azalia pachnie bardzo delikatnie'

Obrazek

Obrazek

dziękuję za uwagę ;:196
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

Biały bodziszek bardzo ładnie się prezentuje. :wink: Mój niebieski anemon dopiero się szykuje do kwitnienia. Mikołajek agawolistny, ciekawa roślina. Czy tak jak w nazie kwitnie jak mikołajek? Czy to te wielgachne orliki Ci tak pięknie zakwitły? ;:oj
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

..oj znowu śliczności pokazałaś... :) krzewuszki już kwitną ;:oj a u mojej jedynaczki nic nie wskazuje że ma zamiar kwitnąć... ;:131 orliki kwitną ...powiedz jak to jest powinno u ciebie być chłodniej a tu widzę rośliny szybciej rozwijają się... :oops: fajnie kiciuś śpi... :)
..a o mehani już wszystko wiem... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No właśnie śliczności, a ten mikołajek śliczny, nie widziałam jeszcze takiego ;:138
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Krystianie śliczny jest i mam go dwa lata ale jakoś się nie rozrasta :? anemon to już drugi (ostatni) mniejszy :wink:
Mikołajek agawolistny kwitnie podobnie jak mikołajki inne, ale u mnie rok temu środek wyżarły ślimaki i kwiatostanu nie było ;:185
Tak to jest ten wielgachny orlik :lol:

Misiu tak to są stare egzemplarze krzewuszek (nie wiem czy Ty też takiej nie dostałaś?) orliki prawie wszystkie zaczynają kwitnąć. Martwi mnie tylko ten pełny że ma tylko jeden kwiatostan :? Pisałaś u Pati o kokoryczce ....wyślę Ci po kwitnieniu ;:215

Iwonko spodobał mi się i kupiłam ale jak wyżej napisałam ślimak zrobił sobie ucztę i nie wiem jak kwitnie, a w tym roku zobaczymy. Liście ma rzeczywiście jak agawa mięsiste :lol:
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, ta azalia wygląda na pontyjską, a one mocno pachną.
Pogoda widać wszędzie dostała czkawki ;:224.

:wit Jagoda
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”