Surfinia - wiadomości podstawowe

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
klocadam
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 maja 2014, o 10:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Surfinia

Post »

Mam pytanie odnośnie surfinii. Wysiane z własnych nasionek na początku kwietnia, teraz hartują się w dni na balkonie. Kiedy można się spodziewać kwitnienia oraz czy nie są za małe jak na tą porę? Przy podlewaniu stosuję nawożenie specjalnym preparatem.
Obrazek
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Od: 6 maja 2014, o 12:36
Kontakt:

Post »

Witam.Ja kupiłem wczoraj piękną sadzonkę w lawendowym kolorze.Miałem nie brać bo posiałem własne ale ta była ostatnia i ładnie rozrośnięta więc się skusiłem.Wkrótce zapodam zdjęcie bo już ją przesadziłem.
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

klocadam pisze:Mam pytanie odnośnie surfinii. Wysiane z własnych nasionek na początku kwietnia, teraz hartują się w dni na balkonie. Kiedy można się spodziewać kwitnienia oraz czy nie są za małe jak na tą porę? Przy podlewaniu stosuję nawożenie specjalnym preparatem.
Obrazek
Biorąc pod uwagę to, że wysiewane na pocz. kwietnia, to nie są jakoś szczególnie małe. Na pewno zakwitną, choć na kwiatki trzeba jeszcze chwilę poczekać. Gdy dostaną więcej słońca i ciepła, zaczną rosnąć naprawdę szybko.
Pozdrawiam, Kasia
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Gdzie kupujecie sadzonki surfinii? w Obi nie widzę nic ciekawego, może więc macie jakis dobry namiar?
jagusia111

Post »

Tylko i wyłącznie na targu. Do najbliższego większego marketu z działem roślinnym mam prawie 100 km, a na targ niecałe 15. :D
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Szamanka pisze:Gdzie kupujecie sadzonki surfinii? w Obi nie widzę nic ciekawego, może więc macie jakiś dobry namiar?
Najczęściej w pobliskich ogrodniczych sklepach, zaglądam często, bo co rusz jest coś nowego.Mam też zasadę, że kupuję na początku sezonu, wtedy mam wrażenie są ciekawsze odmiany, rośliny' niewymęczone' w doniczkach i przez klientów. Mam gdzie schować na wypadek zimna.Nie kupuję w marketach, jestem przerażona jak widzę rośliny w regałach bez dostępu światła z przesuszonymi korzeniami. Jak nie w ogrodniczym, to targu, są ładne, zadbane sadzonki i wolę zapłacić trochę więcej, kupić mniej, ale mieć odmiany jakie lubię, no i dla mnie liczy się jakość :wink:
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Od: 6 maja 2014, o 12:36
Kontakt:

Post »

Moje maluchy dziś poszły na inne okno,mam nadzieje że tam będzie im lepiej,dostały też nawóz ekologiczny,troszkę "papu" by się wzmocniły bo to biedule straszne ale przynajmniej nie marnieją. ;:65
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Awatar użytkownika
*Kasia
500p
500p
Od: 27 sie 2009, o 09:28

Post »

Ja kupuję na targu. U nas jest ogrom pięknych i zdrowych roślin. Te w marketach wypadają przy nich nędznie. Jak mi się sprawdzą w danym roku to w następnym kupuję od tej samej osoby. Za surfinie płacę 5 zł, ale sadzonki są duże, gęste i mają ogromną ilość pąków. Dla mnie też najbardziej liczy się jakość, bo najważniejsze to się nie denerwować przez cały sezon, że rośliny marnie wyglądają lub chorują.
Awatar użytkownika
MonkaD
50p
50p
Od: 22 lip 2012, o 17:54

Post »

Witam. Jak często nawozicie surfinie, przy każdym podlewaniu czy raz w tygodniu ?
jagusia111

Post »

Raz w tygodniu zwykłym florowitem.
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37

Post »