Bób cz.2
Re: Bób cz.2
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
-
- 10p - Początkujący
- Od: 13 mar 2014, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
arty piękny bób , cieszy oko.
Powiedz w jakim odstępie siałeś. Wyglądami mi na 30 miedzy rzędami i ok 15 w rzędzie, czy się mylę?? Siałeś już tak w poprzednich latach? Jak z plonami?
Pozdrawiam
Powiedz w jakim odstępie siałeś. Wyglądami mi na 30 miedzy rzędami i ok 15 w rzędzie, czy się mylę?? Siałeś już tak w poprzednich latach? Jak z plonami?
Pozdrawiam
Między rzędami będzie 30 cm ale w rzędach to co jakieś max 10 cm. Sieje tak gęsto bo potem jak wieje wiatr to trzymają się wzajemnie. Z tego kawałka co jest na zdjęciu na zimę zamroziłem ok. 20 kg i jakieś 2-3kg bieżącego spożycia.
pozdrawiam Tomasz
-
- 10p - Początkujący
martinezzs - potwierdzam, to jest askochytoza.
Też mój bóbek kiedyś przez to przeszedł. Przy deszczowej wiośnie ten grzyb często atakuje bób. Spryskaj go Amistarem 250 SC (albo Amistar Xtra 280 SC) albo Dithanem M-45 i pryskaj zwłaszcza po dłuższych opadach. A na przyszłość, jesienią oczyść poletko porządnie z pozostałości i polecam głęboką orkę (przekopanie). Na wiosnę zapraw nasiona Dithanem M-45 i pryskaj po opadach jak się pojawią siewki i wiosna będzie deszczowa.
To samo się tyczy grochu nawiasem mówiąc jakbyś też uprawiał.
Też mój bóbek kiedyś przez to przeszedł. Przy deszczowej wiośnie ten grzyb często atakuje bób. Spryskaj go Amistarem 250 SC (albo Amistar Xtra 280 SC) albo Dithanem M-45 i pryskaj zwłaszcza po dłuższych opadach. A na przyszłość, jesienią oczyść poletko porządnie z pozostałości i polecam głęboką orkę (przekopanie). Na wiosnę zapraw nasiona Dithanem M-45 i pryskaj po opadach jak się pojawią siewki i wiosna będzie deszczowa.
To samo się tyczy grochu nawiasem mówiąc jakbyś też uprawiał.
-
- 10p - Początkujący
Kurdę, moje pierwsze wrażenie to było 10 w rzędzie No to ładny plon. Moja babiszka poleciła mi ostatnio stary sprawdzony sposób wciskanie gałęzi np. brzozowych, wierzbowych między rzędy. Wtedy dodatkowo stabilizuje. To samo przy grochu. Powiedz mi proszę jeszcze jaka odmiana i kiedy siałeś. Pozdrawiamarty pisze:Między rzędami będzie 30 cm ale w rzędach to co jakieś max 10 cm. Sieje tak gęsto bo potem jak wieje wiatr to trzymają się wzajemnie. Z tego kawałka co jest na zdjęciu na zimę zamroziłem ok. 20 kg i jakieś 2-3kg bieżącego spożycia.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na wielkość mój jest taki sam tylko areał śladowy.
To jest niecała połowa. Zdjęcia były robione w tamten poniedziałek ale nie miałem czasu wstawić teraz to już kwitnie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 maja 2014, o 12:26
Dzięki Matagot za odpowiedź, kupiłem dziś specyfik, jutro będę pryskał. mam tylko nadzieję że bobik odżyje i ładnie obrodzi:)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 mar 2014, o 09:15
Nawożenie bobu
Słuchajcie, chciałbym coś podsypać pod ten swój bobik, ale nie wiem co, żeby miał więcej owocu i żeby go nie spalić. Podzielicie się swoimi doświadczeniami? Czy magnez byłby dobry? słyszałem że bób dobrze reaguje na magnez.
EDIT
EDIT
Kolega do mnie pisał z tym sąsiadowaniem???mati917533 pisze: Witam sąsiada z miejscowości obok
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 maja 2014, o 12:26
Koledzy a czy 'TOPSIN' zadziała na tą askochytoze przebrzydłą??
- Siekier
- 200p
- Od: 15 lip 2012, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Topsin jest przeciwgrzybowy więc powinien pomóc. Na pewno nie zaszkodzi...
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Działeczka Siekiera