Wszystko o pomidorach cz. 8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 8

Post »

Moje pomidorki, mają dziwne kropki, czego wcześniej, nie zauważyłam, może taka ich uroda? Nasiona dostałam od sąsiada,
4szt. mam też torebkę.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Nie widzę nic niepokojacego na tym pomidorku :)
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
mroovka
100p
100p
Od: 10 kwie 2014, o 18:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie :wit Mam 2g Polyversum. Jak mam go zaaplikować moim pomidorkom? Rosną już w tunelu foliowym. Podlać, czy zrobić oprysk?
Ola
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Czy ktoś uprawiał pomidora Qunai Huang? Jak wysoki rośnie i jak smakuje? Sadzonka wygląda na odmianę karłową :roll:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29

Post »

ewa2019 pisze:Moje pomidorki, mają dziwne kropki, czego wcześniej, nie zauważyłam, może taka ich uroda? Nasiona dostałam od sąsiada,
4szt. mam też torebkę.

Obrazek
Ewciu,

w zeszłym roku miałam "Balkonzauber" w donicach na tarasie. Bardzo szybko i jako jedyny pokazywał niedobory magnezu. Pryskałam go roztworem gorzkiej soli (Siarczan magnezu). Jeżeli plamy będą coraz jaśniejsze, to pewnie ten niedobór jest przyczyną.
:wit
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
zark7
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 mar 2012, o 09:20

Post »

forumowicz pisze:Rok temu, dokładnie 22 maja wykopywałem swoją rozsadę przed przymrozkiem i powiedziałem sobie, że przed 20 maja nie sadzę więcej pomidorów.
W Katowicach 23 maja temperatura przy gruncie MINUS 1,2 st. C !!!
Dwa miesiące opieki nad sadzonkami i po jednej nocy koniec marzeń o pięknych pomidorkach ?
Ja nie zaryzykuję.
Proszę sobie sprawdzić prognozę w swoim rejonie
http://www.twojapogoda.pl/tematyczne/dla-rolnikow
Pozdrowienia dla wszystkich z ziemią za paznokciami
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09

Post »

U nas przymrozków to może nie będzie i tamte z początku maja też nas ominęły natomiast mam inny problem-otóż bez przerwy leje, glina nasiąknięta a ma tak padać przez co najmniej najbliższy tydzień :evil:
A mam wysadzone (w ubiegłą sobotę) pomidory w gruncie :oops:
No więc tak: ma ktoś może pomysł żeby nad tymi niskimi jeszcze krzaczkami pomidorów rozpiąć jakąś folię- zrobić jakieś prowizoryczne zadaszenie...?Nie musi byc solidne-tak aby wytrzymało ten tydzien czasu...Grządka moja z pomidorami ma mniej więcej wymiary 3 m x 7 m...
Czy sprawdziłoby się wkopać na każdym rogu pionowo jakąś deskę, tudzież palik (albo te paliki też przez środek grządki) i rozciągnąć folię ogrodniczą? Nie musi być wysokie to zadaszenie bo sadzonki mają tak około 30-40 cm.
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Proponuję najzwyklejszy mini tunel foliowy.
Można było je kupić za ok. 30 zł w lidlu, ale też można dostać na internetowych portalach.
Pozdrawiam Kaśka
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Na grządkę 3x7 m to taki tunel nie za zbytnio... No może faktycznie tak jak apw81 proponuje, ale dałabym środkiem wyższą poprzeczkę, żeby deszcz spływał na boki. Sama mam goń myślową nad zabezpieczeniem przed deszczem jeszcze nie wsadzonych 10 samokończących krzaków, które planuje posadzić obok namiotu (z braku miejsca w środku).
Dorota
piotraspl
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 kwie 2014, o 14:59

Post »

Cześć, w tym roku dołączyliśmy z żoną do grona "pomidorarzy" i ruszyliśmy z własną plantacją na którą składa się sporo sadzonek pomidorów koktailowych oraz 5 dużych (częściowo wyszukanych) krzaczków: 2 x czerwone, 2x czarne + żółte koktailowe. Obecnie jestem na etapie czytania "wszystko o pomidorach cz.2" ale niestety zauważyłem, że niektóre krzaczki mają dziwne liście i muszę już teraz prosić was o pomoc. Poniżej kilka zdjęć i info, przeglądając poradniki starałem się zdiagnozować samemu:

Krzaczek 1) Czerwona odmiana "1884"

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9ed ... bae7b.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3d9 ... 2b97f.html

Czy to może być : Brunatna plamistość liści pomidora/ Bakterioza? Plamy występują tylko na 2-3 liściach na samym dole. Czymś to opryskać czy wystarczy oderwać i zapomnieć?

Krzaczek 2) Paul Robeson

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6c9 ... 7995a.html

To wygląda na zarazę ziemniaka. Tak jak poprzednio, występuje wyłącznie na dolnych listkach

Krzaczek 3) Carol Chycko's Big Paste Black

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7bd ... 34893.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c2f ... 09ea8.html

Nie jestem pewien, trochę wygląda jak Brunatna plamistość liści pomidora ale rozwija się inaczej niż na pierwszym krzaczku ale może to z powodu odmiany pomidora?

Krzaczek 4) Green Grape Cherry

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5b1 ... 87032.html

Plamki na liściach co wskazuje na jedno z powyższych a na drugim planie widać liście z uschniętymi krawędziami co wskazuje np. na alternariozie...

Podsumowując wyszło mi prawie każdy krzaczek ma inną przypadłość :/ Szkoda żeby się zmarnowały i byłby to fatalny start dlatego prośba o pomoc. Dodam jeszcze trochę ogólnych informacji:

1) sadzonki od początku chowane na parapecie, przez chwile były w małej szklarni na balkonie ale od 3-4 tygodni znowu stoją na parapecie i chyba już tak zostanie.
2) ziemia standardowa z domieszką jakiś nawozów w granulkach
3) parapet od strony zachodniej więc mają sporo słonka a dotychczas na pewno nie miały jak się przypalić w słonku z powodu braku tego ostatniego :)
4) poza nawozem z ziemi niczym innym nie nawoziłem oraz nie pryskałem (może to było błędem)
5) jeżeli ma to znaczenie, powoli kształtują się pierwsze kwiaty
6) raczej nie narzekają na brak/niedobór wody - zawsze podlewane po korzeniach.

Czekam na wasze pomysły :)
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Widzę, że po sezonie wskazane będzie sanatorium na podleczenie nerwów. :D

Żadna z tych diagnoz nie jest trafiona. Te wszystkie zmiany związane są z warunkami uprawy.
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

;:oj Ile chorób już na początku sezonu.
Piotrek. Najpierw tak ;:14 wybij sobie te wszystkie choroby z głowy. Tutaj ogrodnikowi kropelki na uspokojenie potrzebne. ;:306 Wszystko jest ok. Za zimno i za ostre słoneczko. Wsadzaj do ziemi a te uszkodzone potem oberwiesz.
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09

Post »

Czy jak pomidor się ułamie-zostanie tylko mały kikutek od korzenia to czy po odrosnięciu zdąży on jeszcze zaowocować w tym roku...? Mam takich kilka sztuk niestety :evil:
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48

Post »

Puści wilki i zaowocuje.
Trochę się wszystko opóźni, owoców może być mniej ale jak Ci zależy na tej odmianie, to warto zostawić.
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
nertu
100p
100p
Od: 6 kwie 2014, o 12:35

Post »

forumowicz mam pytanie odnośnie mojego nawozu bydlęcego.

Moja grządka ma 2,7m2 i rozumiem że też powinnam wyjść z zapotrzebowania na potas.
Mnie wyszło po analogicznych wyliczeniach do Twoich jakieś 2 l nawozu na te moje 2,7 m2 powierzchni grządki.
Będzie dobrze?

I jeszcze jedno głupie pytanie tą mieszankę z florovitu wlewać do dołków wykopanych na łopatę czy mniej?
Ciesz się drobiazgami, a wielkie szczęście wejdzie w twoje życie. - Ola
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”