Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Moje mszyce zignorowały oprysk OW. HT jeszcze nie był gotowy więc potraktowałem je opryskiem z wywaru z odrostów ziemniaków. Skuteczność 90%.
Skuteczność przeciw mszycom nie jest celem prób z tym preparatem. Ta skuteczność może być różna. Mam pewne podejrzenia od czego zależy ta skuteczność. Ew. potwierdzenie wymagałoby jednak przeprowadzenia równoległych kilku prób .
Wiem że OW jest skierowane na choroby grzybowe więc się mszycami nie przejmuję.
Martwi mnie natomiast taki fakt:
Pryskałem OW sadzonki winorośli na paru z nich mam takie objawy:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cb1 ... 01aeb.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/abe ... a208f.html
Czy to są przędziorki czy może to być wynik poparzenia OW?
Stały na parapecie w sąsiedztwie zaatakowanych storczyków. Ale pod lupą nie widzę, żadnych form żywych na tych liściach.
Martwi mnie natomiast taki fakt:
Pryskałem OW sadzonki winorośli na paru z nich mam takie objawy:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cb1 ... 01aeb.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/abe ... a208f.html
Czy to są przędziorki czy może to być wynik poparzenia OW?
Stały na parapecie w sąsiedztwie zaatakowanych storczyków. Ale pod lupą nie widzę, żadnych form żywych na tych liściach.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 20 kwie 2014, o 22:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na moją brzoskwinie OW chyba nie działa . Oberwalam porażone listki, opryskalam OW już 2x i nie widzę poprawy. Były właściciel zeznał, że drzewko zawsze chorowało. Chyba trzeba będzie wyciąćjokaer pisze:OW + HB a kędzierzawość brzoskwinii.
Zaczęłam więc ją opryskiwać co tydzień OW + HB bo ciągle są jakieś opady.
Jest efekt, rozwój kędzierzawości się zmniejszył zdecydowani
i czoraj znalazłam tylko parę listków poskręcanych.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Rudka, w przypadku brzoskwini, bardzo ważne jest opryskiwanie w fazie uśpionego pąka liściowego.
Ja pryskałam, ale niezbyt regularnie. Stąd zapewne pojawienie się grzyba.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Mar_ch- a jak wyglądała reakcja po wlaniu zawiesiny kredy do octu?
U mnie były podobne objawy po opryskaniu sadzonek pomidorów roztworem ze złą kredą .
U mnie były podobne objawy po opryskaniu sadzonek pomidorów roztworem ze złą kredą .
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
forumowicz, czy jeżeli pryskam OW, mogę przy wysadzaniu pomidorów opryskać je miedzianem .
Na razie 2 dni temu opryskałam dwie sztuki pomidorów, bo obawiałam się, czy mój OW jest prawidłowy. Po dolaniu octu jabłkowego (6% z Biedronki) do kredy (pisze że malarska i produkt naturalny) przez chwilę się pieniło. Myślałam, że reakcja będzie dłużej trwała i będzie bardziej burzliwa. W tej chwili na dnie butli jest szaro-czarny osad, w smaku nie czuję octu, natomiast zapach jest lekko octowy.
Na sadzonkach na razie nie widzę żadnej reakcji, ani pozytywnej ani negatywnej .
Na razie 2 dni temu opryskałam dwie sztuki pomidorów, bo obawiałam się, czy mój OW jest prawidłowy. Po dolaniu octu jabłkowego (6% z Biedronki) do kredy (pisze że malarska i produkt naturalny) przez chwilę się pieniło. Myślałam, że reakcja będzie dłużej trwała i będzie bardziej burzliwa. W tej chwili na dnie butli jest szaro-czarny osad, w smaku nie czuję octu, natomiast zapach jest lekko octowy.
Na sadzonkach na razie nie widzę żadnej reakcji, ani pozytywnej ani negatywnej .
-
- 10p - Początkujący
Czyli co? Już mam podrobione i na jakąkolwiek interwencje za późno?jokaer pisze:Rudka, w przypadku brzoskwini, bardzo ważne jest opryskiwanie w fazie uśpionego pąka liściowego.
Pierwszy rok mam działkę i część nasadzen chce zachować. Udało mi się z różami. Mają zdrowe liście i czyste pąki bez mszyc. Pryskane OW. Na gruszy pokazały się jakieś dziwne liście. Zerwalam i całe drzewko dosłownie zlałam OW. Dzisiaj gruszeczka dokładnie obejrzana dostała znów OW-profilaktycznie, bo listeczki już były ładne. Tylko martwi mnie brzoskwinia. Wyciąć najprosciej ale chciałabym tego uniknąć. Poradzicie mi coś pliiiiis
forumowicz korzystał z octu winno- jabłkowego 6%, może więc efekt stymulujący zawdzięczamy właśnie jakimś substancją zawartym w occie winnym, chociaż ja bym też kwestionował ten ocet z biedronki bo czasami za ceną idzie jakość.jode22 pisze:forumowicz, czy jeżeli pryskam OW, mogę przy wysadzaniu pomidorów opryskać je miedzianem .
Kreda z Obi - pieniło się, więc raczej ok. Ale jeżeli objawy u Ciebie były podobne, to może coś w tym jednak jest nie tak.krynka pisze:Mar_ch- a jak wyglądała reakcja po wlaniu zawiesiny kredy do octu?
Chociaż na drugim parapecie pryskałem OW tylko najsłabsze sadzonki, a wydaje mi się, że objawy są na więcej sadzonkach niż pryskałem. Dlatego skłaniam się bardziej ku przędziorkom, których jednak pod lupą nie mogę dostrzec.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Rudka
Jeśli robienie dla Ciebie obydwu preparatów nie jest problem finansowym i technicznym,
to chyba żaden problem pryskać przez sezon regularnie te drzewka.
Czy masz coś do stracenia? Drzewko chciałaś wyciąć, a może mu pomożesz?
Jeśli robienie dla Ciebie obydwu preparatów nie jest problem finansowym i technicznym,
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
Sprawdziłem z octem kredę którą zakupiłem. Reakcja burzliwa jak najbardziej, zapach octowy, osad biało-kremowy. 5 litrów OW zrobione, ale czekam z użyciem do wysadzenia w docelowe donice na taras. Piszę to gdyby ktoś chciał namiar w okolicach Marek na sklep z kredą.
-
- 10p - Początkujący
Drzewko było pryskane w lutym/marcu miedzianem. Później roztworem mleka z wodą 1/1 i kwiecień/maj OW 2x.jokaer pisze:Rudka
OW nie jest drogi. Krede mam z Obi za 12zł starczy na conajmniej 2 sezony. Ocet winno-jabłkowy 0.5l/2.99zł. Nie przygladam się zbytnio jak długo się pieni, syczy itd. Ważne, że róże nie chorują, truskawki mają piękne zielone liście. Tylko brzoskwinia kręci nosem (listkami) na moje zabiegi. Nie mam przepisu na HB. Jeśli zrobienie tego nie jest trudne i forumowicz poda mi przepis to chętnie skorzystam