Wszystko o pomidorach cz. 8
Re: Wszystko o pomidorach cz. 8
A ja mogę ten bydlęcy czy lepiej kurzy? i za jaki czas można wsadzić w tak przygotowaną glebę sadzonki?
Ciesz się drobiazgami, a wielkie szczęście wejdzie w twoje życie. - Ola
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
forumowicz - to ja się jeszcze przypomnę. Faktycznie nie ma co na szybko nawozić rzędowo. Ziemia przekopana jesienią z nawozem zielonym. Chodzi o ten kawałek nie nawieziony rzędowo - mam florovit, mam kurzeniec "mokry" z zeszłego roku. Doradź proszę coś sensownego
Lepiej tego bydlęcego, jest bardziej zrównoważony. Do kurzego potrzebny byłby jeszcze potas dodatkowo.
Sadzić możesz nawet tego samego dnia, w którym przykopiesz miedzy rzędy obornik. Nawóz płynny dany w dołek pod pomidora bezpośrednio zabezpieczy go do czasu kiedy sięgnie korzeniami między rzędy do tego przykopanego obornika.
Sposób jest sprawdzony osobiście przeze mnie w ub. roku. Ulewy wypłukały mi nawóz dany wiosną. Przykopałem więc kurzeniec + saletra potasowa między rzędy już rosnących pomidorów . Ruszyły w oczach.
Sadzić możesz nawet tego samego dnia, w którym przykopiesz miedzy rzędy obornik. Nawóz płynny dany w dołek pod pomidora bezpośrednio zabezpieczy go do czasu kiedy sięgnie korzeniami między rzędy do tego przykopanego obornika.
Sposób jest sprawdzony osobiście przeze mnie w ub. roku. Ulewy wypłukały mi nawóz dany wiosną. Przykopałem więc kurzeniec + saletra potasowa między rzędy już rosnących pomidorów . Ruszyły w oczach.
Proponuję dokładnie to samo co koleżankom przed chwilą.tysonka pisze: Doradź proszę coś sensownego
forumowicz, bardzo dziękujęforumowicz pisze:Katasia
Na takim kawałku , jak piszesz, 2x5,5 m zmieszczą Ci się 3 rzędy pomidorów w rozstawie rzędów po 70 cm.
Wytycz rzędy wbijając paliki a następnie rozsyp równomiernie ten posiadany nawóz miedzy rzędy pasem szerokości 40 cm i przykop go płytko na jakieś 10 cm. To będzie takie nawożenie rzędowe na "zaś " . Pomidory sięgną go dopiero za jakiś czas w miarę jak korzenie będą się rozrastać na boki. Kup sobie opakowanie 0,5 l Florovitu do pelargonii z którego przygotujesz roztwór wg przepisu na opakowaniu tj 100 ml nawozu na 10 l wody. Wykop pod pomidory dołki i wlej do każdego dołka po 0,5 l tego roztworu nawozu i przysyp dołki ziemią. W to wsadzisz pomidory. To nawożenie prawdopodobnie starczy Ci na cały sezon.
Będę to robić jutro lub pojutrze, czy dobrze zrozumiałam, że Florovit (który stosuję swoją drogą do fertygacji rozsady, polecanej przez Ciebie) wlać teraz i zostawić do czasu, gdy będę przesadzać rozsadę, czyli najwcześniej po 20 maja?
I czy obornik sypać z ręki tak mniej więcej, czy użyć jakąś określoną ilość na metr kw.? Bo ja mam go ok. 7 litrów, czyli połowę dużego worka, a w linku jaki wcześniej wstawiłam jest opakowanie 2 litry, więc się teraz zakręciłam trochę
Katasia
Nawóz do dołków wlać tydzień przed sadzeniem i przysypać dołki ziemią, ale tak, by po wsadzeniu pomidora pozostało lekkie zagłębienie ułatwiające podlewanie czy aplikację nawozu, jeśli taka potrzeba by zaszła.
Jak widzisz w opisie składu nawozu umieszczonym na worku, w składzie nawozu jest zaledwie 1 % azotu mineralnego a równoważnik nawozowy dla azotu organicznego wynosi 0,3, więc zasolenie ze strony azotu nie jest groźne. Trzeba wyjść z zapotrzebowania na potas. Potrzeba go dla pomidora 60 g/m2 .W nawozie jest go 3,3 %. Ty masz powierzchnie do uprawy 11 m2, potrzeba więc na nią 0,66 kg potasu jako K2O.
Ilość nawozu 0,66 x 100/3,3 = 22 kg
A Ty się martwisz czy 7 kg nie będzie za dużo .
Nieznana jest zawartość potasu w Twojej glebie ,więc dasz te 7 kg, które masz, a w razie potrzeby uzupełni się niedobór potasu saletrą potasową.
Nawóz do dołków wlać tydzień przed sadzeniem i przysypać dołki ziemią, ale tak, by po wsadzeniu pomidora pozostało lekkie zagłębienie ułatwiające podlewanie czy aplikację nawozu, jeśli taka potrzeba by zaszła.
Jak widzisz w opisie składu nawozu umieszczonym na worku, w składzie nawozu jest zaledwie 1 % azotu mineralnego a równoważnik nawozowy dla azotu organicznego wynosi 0,3, więc zasolenie ze strony azotu nie jest groźne. Trzeba wyjść z zapotrzebowania na potas. Potrzeba go dla pomidora 60 g/m2 .W nawozie jest go 3,3 %. Ty masz powierzchnie do uprawy 11 m2, potrzeba więc na nią 0,66 kg potasu jako K2O.
Ilość nawozu 0,66 x 100/3,3 = 22 kg
A Ty się martwisz czy 7 kg nie będzie za dużo .
Nieznana jest zawartość potasu w Twojej glebie ,więc dasz te 7 kg, które masz, a w razie potrzeby uzupełni się niedobór potasu saletrą potasową.
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje pomidorki, mają dziwne kropki, czego wcześniej, nie zauważyłam, może taka ich uroda? Nasiona dostałam od sąsiada,
4szt. mam też torebkę.
4szt. mam też torebkę.
Pozdrawiam Ewa
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Nie widzę nic niepokojacego na tym pomidorku
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- mroovka
- 100p
- Od: 10 kwie 2014, o 18:13
Witajcie Mam 2g Polyversum. Jak mam go zaaplikować moim pomidorkom? Rosną już w tunelu foliowym. Podlać, czy zrobić oprysk?
Ola
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Czy ktoś uprawiał pomidora Qunai Huang? Jak wysoki rośnie i jak smakuje? Sadzonka wygląda na odmianę karłową
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Ewciu,
w zeszłym roku miałam "Balkonzauber" w donicach na tarasie. Bardzo szybko i jako jedyny pokazywał niedobory magnezu. Pryskałam go roztworem gorzkiej soli (Siarczan magnezu). Jeżeli plamy będą coraz jaśniejsze, to pewnie ten niedobór jest przyczyną.
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
W Katowicach 23 maja temperatura przy gruncie MINUS 1,2 st. C !!!forumowicz pisze:Rok temu, dokładnie 22 maja wykopywałem swoją rozsadę przed przymrozkiem i powiedziałem sobie, że przed 20 maja nie sadzę więcej pomidorów.
Dwa miesiące opieki nad sadzonkami i po jednej nocy koniec marzeń o pięknych pomidorkach ?
Ja nie zaryzykuję.
Proszę sobie sprawdzić prognozę w swoim rejonie
http://www.twojapogoda.pl/tematyczne/dla-rolnikow
Pozdrowienia dla wszystkich z ziemią za paznokciami
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
U nas przymrozków to może nie będzie i tamte z początku maja też nas ominęły natomiast mam inny problem-otóż bez przerwy leje, glina nasiąknięta a ma tak padać przez co najmniej najbliższy tydzień
A mam wysadzone (w ubiegłą sobotę) pomidory w gruncie
No więc tak: ma ktoś może pomysł żeby nad tymi niskimi jeszcze krzaczkami pomidorów rozpiąć jakąś folię- zrobić jakieś prowizoryczne zadaszenie...?Nie musi byc solidne-tak aby wytrzymało ten tydzien czasu...Grządka moja z pomidorami ma mniej więcej wymiary 3 m x 7 m...
Czy sprawdziłoby się wkopać na każdym rogu pionowo jakąś deskę, tudzież palik (albo te paliki też przez środek grządki) i rozciągnąć folię ogrodniczą? Nie musi być wysokie to zadaszenie bo sadzonki mają tak około 30-40 cm.
A mam wysadzone (w ubiegłą sobotę) pomidory w gruncie
No więc tak: ma ktoś może pomysł żeby nad tymi niskimi jeszcze krzaczkami pomidorów rozpiąć jakąś folię- zrobić jakieś prowizoryczne zadaszenie...?Nie musi byc solidne-tak aby wytrzymało ten tydzien czasu...Grządka moja z pomidorami ma mniej więcej wymiary 3 m x 7 m...
Czy sprawdziłoby się wkopać na każdym rogu pionowo jakąś deskę, tudzież palik (albo te paliki też przez środek grządki) i rozciągnąć folię ogrodniczą? Nie musi być wysokie to zadaszenie bo sadzonki mają tak około 30-40 cm.
pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Proponuję najzwyklejszy mini tunel foliowy.
Można było je kupić za ok. 30 zł w lidlu, ale też można dostać na internetowych portalach.
Można było je kupić za ok. 30 zł w lidlu, ale też można dostać na internetowych portalach.
Pozdrawiam Kaśka