Wszystko o pomidorach cz. 8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nertu
100p
100p
Od: 6 kwie 2014, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 8

Post »

A ja mogę ten bydlęcy czy lepiej kurzy? i za jaki czas można wsadzić w tak przygotowaną glebę sadzonki?
Ciesz się drobiazgami, a wielkie szczęście wejdzie w twoje życie. - Ola
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

forumowicz - to ja się jeszcze przypomnę. Faktycznie nie ma co na szybko nawozić rzędowo. Ziemia przekopana jesienią z nawozem zielonym. Chodzi o ten kawałek nie nawieziony rzędowo - mam florovit, mam kurzeniec "mokry" z zeszłego roku. Doradź proszę coś sensownego :wink:
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Lepiej tego bydlęcego, jest bardziej zrównoważony. Do kurzego potrzebny byłby jeszcze potas dodatkowo.

Sadzić możesz nawet tego samego dnia, w którym przykopiesz miedzy rzędy obornik. Nawóz płynny dany w dołek pod pomidora bezpośrednio zabezpieczy go do czasu kiedy sięgnie korzeniami między rzędy do tego przykopanego obornika.

Sposób jest sprawdzony osobiście przeze mnie w ub. roku. Ulewy wypłukały mi nawóz dany wiosną. Przykopałem więc kurzeniec + saletra potasowa między rzędy już rosnących pomidorów . Ruszyły w oczach.

Obrazek

tysonka pisze: Doradź proszę coś sensownego :wink:
Proponuję dokładnie to samo co koleżankom przed chwilą.
Katasia
50p
50p
Od: 25 lip 2013, o 21:05

Post »

forumowicz pisze:Katasia

Na takim kawałku , jak piszesz, 2x5,5 m zmieszczą Ci się 3 rzędy pomidorów w rozstawie rzędów po 70 cm.
Wytycz rzędy wbijając paliki a następnie rozsyp równomiernie ten posiadany nawóz miedzy rzędy pasem szerokości 40 cm i przykop go płytko na jakieś 10 cm. To będzie takie nawożenie rzędowe na "zaś " :D . Pomidory sięgną go dopiero za jakiś czas w miarę jak korzenie będą się rozrastać na boki. Kup sobie opakowanie 0,5 l Florovitu do pelargonii z którego przygotujesz roztwór wg przepisu na opakowaniu tj 100 ml nawozu na 10 l wody. Wykop pod pomidory dołki i wlej do każdego dołka po 0,5 l tego roztworu nawozu i przysyp dołki ziemią. W to wsadzisz pomidory. To nawożenie prawdopodobnie starczy Ci na cały sezon.
forumowicz, bardzo dziękuję :)
Będę to robić jutro lub pojutrze, czy dobrze zrozumiałam, że Florovit (który stosuję swoją drogą do fertygacji rozsady, polecanej przez Ciebie) wlać teraz i zostawić do czasu, gdy będę przesadzać rozsadę, czyli najwcześniej po 20 maja?
I czy obornik sypać z ręki tak mniej więcej, czy użyć jakąś określoną ilość na metr kw.? Bo ja mam go ok. 7 litrów, czyli połowę dużego worka, a w linku jaki wcześniej wstawiłam jest opakowanie 2 litry, więc się teraz zakręciłam trochę :wink:
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Katasia

Nawóz do dołków wlać tydzień przed sadzeniem i przysypać dołki ziemią, ale tak, by po wsadzeniu pomidora pozostało lekkie zagłębienie ułatwiające podlewanie czy aplikację nawozu, jeśli taka potrzeba by zaszła.

Jak widzisz w opisie składu nawozu umieszczonym na worku, w składzie nawozu jest zaledwie 1 % azotu mineralnego a równoważnik nawozowy dla azotu organicznego wynosi 0,3, więc zasolenie ze strony azotu nie jest groźne. Trzeba wyjść z zapotrzebowania na potas. Potrzeba go dla pomidora 60 g/m2 .W nawozie jest go 3,3 %. Ty masz powierzchnie do uprawy 11 m2, potrzeba więc na nią 0,66 kg potasu jako K2O.

Ilość nawozu 0,66 x 100/3,3 = 22 kg

A Ty się martwisz czy 7 kg nie będzie za dużo .

Nieznana jest zawartość potasu w Twojej glebie ,więc dasz te 7 kg, które masz, a w razie potrzeby uzupełni się niedobór potasu saletrą potasową.
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42

Post »

Moje pomidorki, mają dziwne kropki, czego wcześniej, nie zauważyłam, może taka ich uroda? Nasiona dostałam od sąsiada,
4szt. mam też torebkę.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Nie widzę nic niepokojacego na tym pomidorku :)
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
mroovka
100p
100p
Od: 10 kwie 2014, o 18:13

Post »

Witajcie :wit Mam 2g Polyversum. Jak mam go zaaplikować moim pomidorkom? Rosną już w tunelu foliowym. Podlać, czy zrobić oprysk?
Ola
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Czy ktoś uprawiał pomidora Qunai Huang? Jak wysoki rośnie i jak smakuje? Sadzonka wygląda na odmianę karłową :roll:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29

Post »

ewa2019 pisze:Moje pomidorki, mają dziwne kropki, czego wcześniej, nie zauważyłam, może taka ich uroda? Nasiona dostałam od sąsiada,
4szt. mam też torebkę.

Obrazek
Ewciu,

w zeszłym roku miałam "Balkonzauber" w donicach na tarasie. Bardzo szybko i jako jedyny pokazywał niedobory magnezu. Pryskałam go roztworem gorzkiej soli (Siarczan magnezu). Jeżeli plamy będą coraz jaśniejsze, to pewnie ten niedobór jest przyczyną.
:wit
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
zark7
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 mar 2012, o 09:20

Post »

forumowicz pisze:Rok temu, dokładnie 22 maja wykopywałem swoją rozsadę przed przymrozkiem i powiedziałem sobie, że przed 20 maja nie sadzę więcej pomidorów.
W Katowicach 23 maja temperatura przy gruncie MINUS 1,2 st. C !!!
Dwa miesiące opieki nad sadzonkami i po jednej nocy koniec marzeń o pięknych pomidorkach ?
Ja nie zaryzykuję.
Proszę sobie sprawdzić prognozę w swoim rejonie
http://www.twojapogoda.pl/tematyczne/dla-rolnikow
Pozdrowienia dla wszystkich z ziemią za paznokciami
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09

Post »

U nas przymrozków to może nie będzie i tamte z początku maja też nas ominęły natomiast mam inny problem-otóż bez przerwy leje, glina nasiąknięta a ma tak padać przez co najmniej najbliższy tydzień :evil:
A mam wysadzone (w ubiegłą sobotę) pomidory w gruncie :oops:
No więc tak: ma ktoś może pomysł żeby nad tymi niskimi jeszcze krzaczkami pomidorów rozpiąć jakąś folię- zrobić jakieś prowizoryczne zadaszenie...?Nie musi byc solidne-tak aby wytrzymało ten tydzien czasu...Grządka moja z pomidorami ma mniej więcej wymiary 3 m x 7 m...
Czy sprawdziłoby się wkopać na każdym rogu pionowo jakąś deskę, tudzież palik (albo te paliki też przez środek grządki) i rozciągnąć folię ogrodniczą? Nie musi być wysokie to zadaszenie bo sadzonki mają tak około 30-40 cm.
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Proponuję najzwyklejszy mini tunel foliowy.
Można było je kupić za ok. 30 zł w lidlu, ale też można dostać na internetowych portalach.
Pozdrawiam Kaśka
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”