Coś dziwnego na gruszy!!

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
znany
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 maja 2014, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Coś dziwnego na gruszy!!

Post »

Witam, jestem nowym forumowiczem, zanim założyłem ten temat poszperałem, szukałem rozwiązania ale nic nie znalazłem. Otóż problem wygląda następująco. Parę dni temu zauważyłem na pniu gruszy pojawiło się coś żółtego, mała żółta kulka (no taka nie do końca kulka). Następnego dnia zauważyłem jeszcze kilka miejsc z ową żółtą wydzieliną. W przeciągu kilku dni ta pierwsza kulka rozrosła się, no dość znacznie i to mnie zaniepokoiło ;:174 . Nigdy czegoś takiego na tej grusze nie było, nigdy czegoś takiego nie widziałem. Drzewo ma swoje lata, nie wiem dokładnie ile, ale trochę ma. Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję :wink: Poniżej fotka tego czegoś:

Obrazek
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Coś dziwnego na gruszy!!

Post »

Żółciak siarkowy. Nie wiem, czy jest sens , drzewo zapewne wiekowe. Można zaryzykować- wyciąć mechanicznie grzybnię wraz z zakażonym i zniszczonym drewnem, odkazić np. Topsinem, zrobić papkę z popiołu drzewnego ( i tylko z popiołu z palenia drewnem ) połączonym z emulsją. Oraz jak byś miał miedziane gwożdzie 100 % miedzi. Dostępne są w sklepach dla majsterkowiczów. I Powbijać je naokoło powstałej chorobotwórczej rany. I gwożdzie powinny być tak wbite żeby wbiły się w żywe tkanki drewna.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
znany
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Bardzo dziękuje za odpowiedź. Ten grzyb rozwijał się wcześniej w środku drzewa wcześniej i to jest jego takie jakby ostatni stadium rozwoju?? Jaka jest szansa na uratowanie drzewa??
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Próbować zawsze warto, a bycie ogrodnikiem to wyzwanie :uszy Jeżeli jest odmiana stara i cenna możesz zaszczepić zrazy na podkładce i cieszyć się smakiem owoców jak padnie. U mnie wiśnia z zaawansowaną grzybnią żyje drugi rok, a grusza żyła jeszcze cztery lata.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
znany
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

No dobra wyciąłem to całe dziadostwo, opryskałem Topsinem. Zostawie tak do jutra i czyms zamaluje. Właśnie czym będzie najlepiej? Funabenem to wszystko zasmarować czy tak jak radził robertP2 zrobić papke z emulsji i popiołu? Gwoździ cały czas szukam, ale nie łatwo je dostać. Aha i jeszcze jedno, czy po oprysku topsinem rane można od razu czymś zasmarować czy trzeba odczekać jakiś czas aż owy środek się wchłonie?? Proszę o jak najszybszą odpowiedź, bo jutro chciałbym to jakoś zakryć. Z góry wielkie dzięki :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”