Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Po wczorajszym oprysku HT ogórków,pomidorów,papryki i 1 bakłażana,nie zauwazyłem zadnych negatywnych zmian .Wszystko jest w porządku.
Co do pozostałego oprysku to poskrzypkę i gąsienicę udusiłem,natomiast jakieś 60%
mszyc na róży zdechło.Żyjące ponownie opryskałem pozostałą herbatką tymiankową.
Co do pozostałego oprysku to poskrzypkę i gąsienicę udusiłem,natomiast jakieś 60%
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jolu,robiłaś octan na swoim prawdziwym occie.Pozostali użyli mikstury octopodobnej ,konserwowanej pirosiarczynem potasowym K?S?O? ,może to ten konserwant je wykończył,albo sól wapniowa(siarczyn wapnia-E226),który mógł powstać w wyniku reakcji z węglanem lub octanem wapnia.To już działka forumowicz,może On to jakoś powiąże.jokaer pisze:A mnie ciekawi, dlaczego nie u wszystkich osób mszyce padają od oprysku OW.
No przynajmniej u mnie nie.
-
- 100p
- Od: 25 lut 2013, o 19:35
legina pisze:Po wczorajszym oprysku HT ogórków,pomidorów,papryki i 1 bakłażana,nie zauwazyłem zadnych negatywnych zmian .Wszystko jest w porządku.
Jak często będziesz robił oprysk HT? U mnie kilka pomidorów i cukinii też tym potraktowałam. Ogórków jeszcze nie, bo siedzą sobie w ziemi.
Pozdrawiam. Magda
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Magdalenko ponowię za tydzień.Natomiast przy zwiększonej wilgotności(zimno,deszcze,gorsze wietrzenie),planuję co 4-5 dni.Chodzi mi o zabezpieczenie przed szarą pleśnią. .Zastanawiam się też na oprysku przemiennym raz HT,a raz OW.Ale to jeszcze do przemyślenia.Nad ogórkami jeszcze się nie zastanawiałem,ale raczej też co tydzień.
-
- 100p
- Od: 25 lut 2013, o 19:35
Dzięki za informacje. Sądząc po tym, co za oknem, nastawię się chyba na te 4-5 dni. A tak swoją drogą HT przepięknie pachnie, coś jak Amol. Wierzę, że będzie równie skuteczna.
Pozdrawiam. Magda
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie HT również gotowe i na razie zastanawiam się do czego go używać. Rozsada psiankowatych i dyniowatych traktowana MW na przemian z OW rośnie jak na drożdżach więc nie chcę dokładać nic nowego.
Mam taki kawałek poletka gdzie w zeszłym roku miałam bakteriozę na pomidorach, spróbuję zdezynfekować glebę i wsadzę swoje pomidorowe nadwyżki - jako doświadczenie.
Mam taki kawałek poletka gdzie w zeszłym roku miałam bakteriozę na pomidorach, spróbuję zdezynfekować glebę i wsadzę swoje pomidorowe nadwyżki - jako doświadczenie.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Ja w szklarni będę pryskał HT nawet jak nie będzie widać żadnych efektów. Piękny zapach utrzymuje się już drugi dzień
forumowicz - czy w przepisie na HT zamiast wódki nie można by było użyć denaturatu?
forumowicz - czy w przepisie na HT zamiast wódki nie można by było użyć denaturatu?
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
A ja kilka minut temu zrobiłam swój pierwszy OW Zastanawiam się czy pryskać pomidory dopiero po wysadzeniu, czyli za tydzień, czy może jutro, kiedy siedzą jeszcze w kubkach
-
- 10p - Początkujący
- Od: 20 kwie 2014, o 22:08
Na brzoskwini obok porazonych pojawiły się też zdrowe liście. TŻ opryskał drzewko sylitem. Odczekam kilka dni i znów wrócę do OW.
Serce się raduje jak patrzę na zdrowiutkie róże. Za radą b. właściciela działki zaopatrzylam się w chemię na mszysce i na czarną plamistość. Jak naradzie nie będą potrzebne.
Nie mam możliwości wysyłania PW dla wszystkich
Serce się raduje jak patrzę na zdrowiutkie róże. Za radą b. właściciela działki zaopatrzylam się w chemię na mszysce i na czarną plamistość. Jak naradzie nie będą potrzebne.
Nie mam możliwości wysyłania PW dla wszystkich
- mroovka
- 100p
- Od: 10 kwie 2014, o 18:13
Ufff... właśnie skończyłam czytać wątek Jutro jadę na zakupki (kreda, ocet, ziółka itp.)
forumowicz, proszę o przepis na HB. Moje ogóreczki pokazały liścienie, zarówno w doniczkach, jak i w gruncie w ogrodzie i chciałabym potestować oprysk OW+HB.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
forumowicz, proszę o przepis na HB. Moje ogóreczki pokazały liścienie, zarówno w doniczkach, jak i w gruncie w ogrodzie i chciałabym potestować oprysk OW+HB.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Ola
Whitedame, czym będziesz dezynfekować, ja w zeszłym roku miałam ZZ dopadła pomidorki we wrześniu
Dziękuję Joanna
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
moje wnioski ze stosowania OW+HB: oprysk na rozsadzie pomidorów znacznie poprawił ich kondycję, liście zrobiły się ciemniejsze, słabsze pomidory ruszyły z miejsca a taki jeden bidulek dostał przysłowiowego "kopa"
Działanie na mszyce: na różach oblepionych mszycami w stopniu średnim i na drzewkach owocowych - ani śladu, na różach, które dosłownie były dwa razy grubsze od mszyc - spadek ich ilości myślę do jakiś 50 %. Ten oprysk robiony w piątek.
W sobotę poprawiłam HT - mszyce zostały pojedyńcze
Dodam, że zauważyłam też znaczny spadek mrówek urzędujących na piwoniach rosnących obok róż.
Zarówno OW+HB jak i HT zostały poczęstowane truskawki, poziomki, krzewy i drzewka owocowe (szczególnie bacznie obserwuję brzoskwinie - kędzierzawka się rozszalała....) i oczywiście pomidorki i ogórki. A i jeszcze jedno, męczę w donicach niskie pomidorki koktajlowe, mają już zielone pomidorki i czekają na wysadzenie do gruntu, biegam z nimi nieustannie bo pogoda paskudna i te bidule trochę "podupadły na zdrowiu" - po obu opryskach widzę znaczną poprawę w ich wyglądzie - nabrały wigoru
pozdrawiam
Iwona
Iwona
- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt: