Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia

Post »

Po wczorajszym oprysku HT ogórków,pomidorów,papryki i 1 bakłażana,nie zauwazyłem zadnych negatywnych zmian .Wszystko jest w porządku.
Co do pozostałego oprysku to poskrzypkę i gąsienicę udusiłem,natomiast jakieś 60%
mszyc na róży zdechło.Żyjące ponownie opryskałem pozostałą herbatką tymiankową.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

jokaer pisze:A mnie ciekawi, dlaczego nie u wszystkich osób mszyce padają od oprysku OW.
No przynajmniej u mnie nie. :(
Jolu,robiłaś octan na swoim prawdziwym occie.Pozostali użyli mikstury octopodobnej ,konserwowanej pirosiarczynem potasowym K?S?O? ,może to ten konserwant je wykończył,albo sól wapniowa(siarczyn wapnia-E226),który mógł powstać w wyniku reakcji z węglanem lub octanem wapnia.To już działka forumowicz,może On to jakoś powiąże.
magdalenka147
100p
100p
Od: 25 lut 2013, o 19:35

Post »

legina pisze:Po wczorajszym oprysku HT ogórków,pomidorów,papryki i 1 bakłażana,nie zauwazyłem zadnych negatywnych zmian .Wszystko jest w porządku.
Co do pozostałego oprysku to poskrzypkę i gąsienicę udusiłem,natomiast jakieś 60%
mszyc na róży zdechło.Żyjące ponownie opryskałem pozostałą herbatką tymiankową.

Jak często będziesz robił oprysk HT? U mnie kilka pomidorów i cukinii też tym potraktowałam. Ogórków jeszcze nie, bo siedzą sobie w ziemi.
Pozdrawiam. Magda
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

Magdalenko ponowię za tydzień.Natomiast przy zwiększonej wilgotności(zimno,deszcze,gorsze wietrzenie),planuję co 4-5 dni.Chodzi mi o zabezpieczenie przed szarą pleśnią. ;:63 ;:63 .Zastanawiam się też na oprysku przemiennym raz HT,a raz OW.Ale to jeszcze do przemyślenia.Nad ogórkami jeszcze się nie zastanawiałem,ale raczej też co tydzień. :wink: :wink:
magdalenka147
100p
100p
Od: 25 lut 2013, o 19:35

Post »

Dzięki za informacje. Sądząc po tym, co za oknem, nastawię się chyba na te 4-5 dni. A tak swoją drogą HT przepięknie pachnie, coś jak Amol. Wierzę, że będzie równie skuteczna.
Pozdrawiam. Magda
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie HT również gotowe i na razie zastanawiam się do czego go używać. Rozsada psiankowatych i dyniowatych traktowana MW na przemian z OW rośnie jak na drożdżach więc nie chcę dokładać nic nowego.
Mam taki kawałek poletka gdzie w zeszłym roku miałam bakteriozę na pomidorach, spróbuję zdezynfekować glebę i wsadzę swoje pomidorowe nadwyżki - jako doświadczenie.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
mar_ch
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 maja 2014, o 22:15

Post »

Ja w szklarni będę pryskał HT nawet jak nie będzie widać żadnych efektów. Piękny zapach utrzymuje się już drugi dzień :D
forumowicz - czy w przepisie na HT zamiast wódki nie można by było użyć denaturatu?
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

A ja kilka minut temu zrobiłam swój pierwszy OW :D Zastanawiam się czy pryskać pomidory dopiero po wysadzeniu, czyli za tydzień, czy może jutro, kiedy siedzą jeszcze w kubkach :?:
Rudka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 kwie 2014, o 22:08

Post »

Na brzoskwini obok porazonych pojawiły się też zdrowe liście. TŻ opryskał drzewko sylitem. Odczekam kilka dni i znów wrócę do OW.
Serce się raduje jak patrzę na zdrowiutkie róże. Za radą b. właściciela działki zaopatrzylam się w chemię na mszysce i na czarną plamistość. Jak naradzie nie będą potrzebne.
Nie mam możliwości wysyłania PW ;:196 ;:196 dla wszystkich ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
mroovka
100p
100p
Od: 10 kwie 2014, o 18:13

Post »

Ufff... właśnie skończyłam czytać wątek ;:138 Jutro jadę na zakupki (kreda, ocet, ziółka itp.) ;:oj
forumowicz, proszę o przepis na HB. Moje ogóreczki pokazały liścienie, zarówno w doniczkach, jak i w gruncie w ogrodzie i chciałabym potestować oprysk OW+HB.
Z góry dziękuję i pozdrawiam :)
Ola
joannaszt
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 lut 2013, o 10:49

Post »

Whitedame, czym będziesz dezynfekować, ja w zeszłym roku miałam ZZ dopadła pomidorki we wrześniu
Dziękuję Joanna
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52

Post »

:wit
moje wnioski ze stosowania OW+HB: oprysk na rozsadzie pomidorów znacznie poprawił ich kondycję, liście zrobiły się ciemniejsze, słabsze pomidory ruszyły z miejsca a taki jeden bidulek dostał przysłowiowego "kopa" ;:138
Działanie na mszyce: na różach oblepionych mszycami w stopniu średnim i na drzewkach owocowych - ani śladu, na różach, które dosłownie były dwa razy grubsze od mszyc - spadek ich ilości myślę do jakiś 50 %. Ten oprysk robiony w piątek.
W sobotę poprawiłam HT - mszyce zostały pojedyńcze :heja :heja
Dodam, że zauważyłam też znaczny spadek mrówek urzędujących na piwoniach rosnących obok róż.
Zarówno OW+HB jak i HT zostały poczęstowane truskawki, poziomki, krzewy i drzewka owocowe (szczególnie bacznie obserwuję brzoskwinie - kędzierzawka się rozszalała....) i oczywiście pomidorki i ogórki. A i jeszcze jedno, męczę w donicach niskie pomidorki koktajlowe, mają już zielone pomidorki i czekają na wysadzenie do gruntu, biegam z nimi nieustannie bo pogoda paskudna i te bidule trochę "podupadły na zdrowiu" - po obu opryskach widzę znaczną poprawę w ich wyglądzie - nabrały wigoru ;:215
pozdrawiam
Iwona
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Wczoraj miałam inwazję mszycy na 2 pędach róży, po dwóch godzinach jeszcze były żywe.
Obrazek
Więc im zaaplikowałam jeszcze jedną dawkę.
Obrazek
Dziś rano
Obrazek
Zdjęcie trochę nie wyraźne, ale łodygi czyste, to co zostało już się nie rusza.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”