Dużo bo i roślina duża, nie ja wymyśliłem te szerokości. Takie są zalecenia wyczytałem w pracach poświęconych uprawie qq, oraz od rolników którzy uprawiają ją od lat. O ile w uprawie pastewnej zdania są podzielone (czy zagęszczenie nie powoduje większego zysku ze wzgl. na większą liczbę roślin), to przy cukrowej słyszałem jeden głos "nie warto zagęszczać, nie warto uprawiać w rzędzie". Do tej pory też siałem w rozstawie 40-50 bo miałem mało miejsca - kolby były słabo zapylone, teraz mogę sobie pozwolić i zwiększyłem rozstaw, a na części przetestuje uprawę z fasoląmajs pisze: 70-100 to bardzo dużo, siewnika by mi brakło.
Kukurydza cz.1
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kukurydza cukrowa
Dawno temu moja mama zaczęła uprawiać kukurydzę łącznie z fasolą i dyniami, bo tak usłyszała w radiu:),a ja to samo wyczytalam na paczce nasion kukurydzy bardzo dobrej firmy ogrodniczej, że te trzy warzywa dobrze uprawiać łącznie podobnie jak np. seler z kalafiorem. U mnie to dobrze funkcjonuje.
-- 13 maja 2014, o 09:57 --
Mam mało miejsca więc sieję kukurydzę baaaardzo gęsto i kolby maja nieraz po kilka ziarenek tylko... Nie powiazałam tego ze słabym zapyleniem. W tym roku za pozno ale w przyszłym pójdę w jakość z nie ilośc i spróbuje zasiać rzadko...
-- 13 maja 2014, o 09:57 --
Mam mało miejsca więc sieję kukurydzę baaaardzo gęsto i kolby maja nieraz po kilka ziarenek tylko... Nie powiazałam tego ze słabym zapyleniem. W tym roku za pozno ale w przyszłym pójdę w jakość z nie ilośc i spróbuje zasiać rzadko...
-
A jakie to dynie ? Może też bym dosiał, tylko nie znam się na dyniach zupełnie.jondi pisze:Dawno temu moja mama zaczęła uprawiać kukurydzę łącznie z fasolą i dyniami, [...] U mnie to dobrze funkcjonuje.
Możesz też przerwać.Mam mało miejsca więc sieję kukurydzę baaaardzo gęsto i kolby maja nieraz po kilka ziarenek tylko... Nie powiazałam tego ze słabym zapyleniem. W tym roku za pozno ale w przyszłym pójdę w jakość z nie ilośc i spróbuje zasiać rzadko...
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziś też jeszcze niektórzy tak uprawiają "3 siostry" Myślę,że warto spróbować.
http://przedkolumbem.blogspot.com/2012/ ... dza-i.html
http://przedkolumbem.blogspot.com/2012/ ... dza-i.html
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Ale ja czegoś nie rozumiem! Fasola ma się piąć po kukurydze, czyli fasole trzeba wysiewać dużo później, jak już kukurydza trochę podrośnie? Czy jak?
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Romaszko- trzeba by samemu wypróbować,albo Indian zapytać ( bo to oni wymyślili ten sposób uprawy). A na poważnie,to myślę,że można trochę wcześniej wysiać kukurydzę,ona b. szybko rośnie ,i zanim fasola ruszy do góry,to "tyczka"będzie już gotowa A dynia,wiadomo,na starcie wegetacji rośnie dość wolno (zwykle wiosną są jeszcze zimne noce),a jak ruszy na dobre,to kukurydza z fasolą na grzbiecie już podskoczy wyżej
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Ja właśnie w tym roku tak uprawiam eksperymentalnie. Póki co kukurydza ma dopiero 3-4 cm.
Romaszka - siejesz kukurydzę , gdy osiągnie ona wysokość około 15 centymetrów dosiewasz jej w nogi fasolę, a obok cukinie itd.. Zresztą jest tutaj temat o uprawie na 3 siostry.
Romaszka - siejesz kukurydzę , gdy osiągnie ona wysokość około 15 centymetrów dosiewasz jej w nogi fasolę, a obok cukinie itd.. Zresztą jest tutaj temat o uprawie na 3 siostry.
- halys
- 200p
- Od: 5 wrz 2011, o 14:25
Człowiek uczy się całe życie. O tym sposobie wspólnego sadzenia kukurydzy i fasoli to nie słyszałam, ale podoba mi się. Trzeba chyba tylko pamiętać o nawożeniu bo oba żarłoczne.
Życie, Ty wariacie...
- majs
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Też uprawiam od lat cukrową, i jedyny problem z zagęszczeniem to odrosty boczne, których można się pozbyć ręcznie, już tego nie praktykuje, ale kiedyś i owszem.newrom pisze:Dużo bo i roślina duża, nie ja wymyśliłem te szerokości. Takie są zalecenia wyczytałem w pracach poświęconych uprawie qq, oraz od rolników którzy uprawiają ją od lat. O ile w uprawie pastewnej zdania są podzielone (czy zagęszczenie nie powoduje większego zysku ze wzgl. na większą liczbę roślin), to przy cukrowej słyszałem jeden głos "nie warto zagęszczać, nie warto uprawiać w rzędzie". Do tej pory też siałem w rozstawie 40-50 bo miałem mało miejsca - kolby były słabo zapylone, teraz mogę sobie pozwolić i zwiększyłem rozstaw, a na części przetestuje uprawę z fasoląmajs pisze: 70-100 to bardzo dużo, siewnika by mi brakło.
Nie wszystkie gatunki się tak mocno "krzewią" a jak wcześniej napisałem 50 cm to minimum. Przez zbyt wielki zagęszczenie można też uważać ilość ziaren wysianych na metr.
Każdy gatunek, (jak masz posianych kilka to polecam sprawdzić) ma inną wielkość i ilość ziaren na kolbie, różnią się nawet ułożeniem. Nie wszystkie gatunki posiadają ziarna na całym kaczanie. Niestety niektóre mają gołe czuby i nic się nie poradzi, nawet jak zwiększysz odstępy w rzędach.
trzeba dobrać odmiany i odpowiednio zadbać.
Tu są dwa gatunki
A to dla ślinianek
brak polskich znaków
-
Ziarniaki powinny być na całej kolbie. Jeśli nie są to coś nie gra. Taki cytat
"Pierwsze 2-3 tygodnie po zapyleniu decydują o liczbie i wielkości ziarniaków w kolbie. Stres suszy lub stres wywołany dużym niedoborem składników pokarmowych, także silne uszkodzenia gradowe, masowe pojawienie się szkodników albo chorób mogą spowodować znaczne obniżenie plonu kukurydzy, Roślina kukurydzy w reakcji obronnej na te czynniki stresowe przestaje dostarczać składniki pokarmowe do części ziarniaków na szczycie kolby. Im silniejsze natężenie czynnika stresowego i dłuższe jego trwanie, tym większa liczba ziarniaków przestaje się rozwijać i zasycha, w skrajnych przypadkach mogą pozostać tylko pojedyncze ziarniaki w dolnej części kolby.
"
Może po prostu niektóre odmiany są wrażliwsze i/lub mają większe wymagania.
"Pierwsze 2-3 tygodnie po zapyleniu decydują o liczbie i wielkości ziarniaków w kolbie. Stres suszy lub stres wywołany dużym niedoborem składników pokarmowych, także silne uszkodzenia gradowe, masowe pojawienie się szkodników albo chorób mogą spowodować znaczne obniżenie plonu kukurydzy, Roślina kukurydzy w reakcji obronnej na te czynniki stresowe przestaje dostarczać składniki pokarmowe do części ziarniaków na szczycie kolby. Im silniejsze natężenie czynnika stresowego i dłuższe jego trwanie, tym większa liczba ziarniaków przestaje się rozwijać i zasycha, w skrajnych przypadkach mogą pozostać tylko pojedyncze ziarniaki w dolnej części kolby.
"
Może po prostu niektóre odmiany są wrażliwsze i/lub mają większe wymagania.
- majs
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
newrom
Kukurydze nawożę 2X, i nawadniana, stres pokarmowy i suszowy raczej odpada. Szkodniki, no chyba że dziki, bo wszystko inne raczej skutecznie wypryskane.
Niektóre mieszance, nie mają ziarniaków na całej kolbie, albo dojrzewają zbyt późno, tzn. kukurydza nadaje się już do zbioru a czubki o długości np. 3 cm są jeszcze całkiem białe. Wiadomo, że cukrowa powinna być zebrana w określonym czasie, zbyt długie przetrzymywanie na krzaku spowoduje jej stwardnienie, a taką można już tylko dać zwierzątkom.
Minęło kilka lat ( a uprawiam już od ponad 20 ) zanim metodą prób wybrałem odpowiednie odmiany. Które co jakiś czas giną z rynku , ale co roku mam przynajmniej 3 nowe do testu.
Fakt jest to dość wrażliwa roślinka, na temperaturę ( potrafi sobie zrobić strajk głodowy i nie pobierać potasu), na brak wody, na choroby i robaczki. Ale możesz mi wierzyć lub nie, bardzo ważne jest dobranie odpowiednich gatunków pod względem wydajności i jakości, terminu dojrzewania, i jak ja to określam "krzewienia".
Innymi prawami, rządzi się cukrowa a innymi pastewna.
Pozdrawiam.
Kukurydze nawożę 2X, i nawadniana, stres pokarmowy i suszowy raczej odpada. Szkodniki, no chyba że dziki, bo wszystko inne raczej skutecznie wypryskane.
Niektóre mieszance, nie mają ziarniaków na całej kolbie, albo dojrzewają zbyt późno, tzn. kukurydza nadaje się już do zbioru a czubki o długości np. 3 cm są jeszcze całkiem białe. Wiadomo, że cukrowa powinna być zebrana w określonym czasie, zbyt długie przetrzymywanie na krzaku spowoduje jej stwardnienie, a taką można już tylko dać zwierzątkom.
Minęło kilka lat ( a uprawiam już od ponad 20 ) zanim metodą prób wybrałem odpowiednie odmiany. Które co jakiś czas giną z rynku , ale co roku mam przynajmniej 3 nowe do testu.
Fakt jest to dość wrażliwa roślinka, na temperaturę ( potrafi sobie zrobić strajk głodowy i nie pobierać potasu), na brak wody, na choroby i robaczki. Ale możesz mi wierzyć lub nie, bardzo ważne jest dobranie odpowiednich gatunków pod względem wydajności i jakości, terminu dojrzewania, i jak ja to określam "krzewienia".
Innymi prawami, rządzi się cukrowa a innymi pastewna.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Majs a powiedź mi, proszę, jak to jest z cukrową i pastewną? Czym się różnią, oprócz smaku oczywiście? Czy nasiona pastewnej są tańsze? Czy pastewna wydaje większy plon? A może większe kolby albo skład mineralny owoców jest inny, lepszy dla zwierząt?
Ja, akurat, miałam dużo (chociaż to jest pojęcie względne ) kukurydzy cukrowej, to sobie wysiałam poletko kwadratowe, tak jak radziliście, no i oprócz tego, pobawiłam się w sadzonki na te dwa rządki, co pokazałam wyżej.
Mam zwierzęta, które w zimie chętnie by pochrupały kukurydze , dla tego się pytam ... przyszłościowo
Ja, akurat, miałam dużo (chociaż to jest pojęcie względne ) kukurydzy cukrowej, to sobie wysiałam poletko kwadratowe, tak jak radziliście, no i oprócz tego, pobawiłam się w sadzonki na te dwa rządki, co pokazałam wyżej.
Mam zwierzęta, które w zimie chętnie by pochrupały kukurydze , dla tego się pytam ... przyszłościowo
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Sialiście już kukurydzę? Ja mam zamiar zrobić z tym dzisiaj, jeśli starczy mi czasu