Nowa działka i zniszczona radość przez... mokry kłopot :(

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Post »

czarna_porzeczka pisze:Co to jest mała nośność (gruntu) ? :)
Nośność gruntu jest zdolnością gruntu do przenoszenia obciążeń, jakim ten grunt podlega.
Na terenie charakteryzującym się gruntem o znacznej ściśliwości (np. torfy) pod obciążonymi fundamentami mogą pojawić się znaczne osiadania.

Więc wykonanie odpowiednich fundamentów jest kłopotliwsze... i droższe...
Łysy
200p
200p

Post »

czarna_porzeczka pisze:Przeznaczenie działki - mały sadek, ogród, domek całoroczny, podwórko do 'latania'
Dom na ziemi rolnej - pewne formalności jescze przed Tobą, uzyskanie pozwolenia na budowę może bardzo się różnić dla poszczególnych gruntów w zależności od zaposów w planie przestrzennego zagospodarowania ( informacje w Gminie do uzyskania)
Awatar użytkownika
mora1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2006, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jaka to jest działka, chodzi mi jak jest wpisana na planie? Od tego trzeba zacząć, dwa to jak ktoś napisał nośność gruntu, na torfach to tylko fundament na studniach, lub płyta fundamentowa. Jedno i drugi rozwiązanie bardzo kosztochłonne. Wejdź na forum muratora, tam dość często ludzie maja podobne problemy z działkami, może znajdziesz kogoś, kto miał podobne problemy. Dobrze to nie wygląda, jeśli chodzi o budowę domu.
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeśli chodzi o rów melioracyjny, to zrób sobie wycieczkę wzdłuż owego rowu i zobacz czy ma zastawki- u nas takowe są i kiedy są opuszczone to różnica poziomów wód przed i za zastawką jest bardzo duża nawet do 1,5 metra.Jakoś u nas nikt specjalnie o to nie dba, nawet właściciele łąk, które są zalewane, bo rów jest przepełniony.Niestety nie znam praw "melioracyjnych", ale w gminie na pewno Cię poinformują.

Mówisz o budowie domu-mam nadzieję, że sprawdziliście w gminie plan zagospodarowania przestrzennego dotyczący Waszego gruntu- czy jest to działka budowlana, czy rolna, czy rekreacyjna.
Awatar użytkownika
czarna_porzeczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 wrz 2008, o 11:20

Post »

No tak to zrozumiałe :)

Czy wiecie, jak można się pozbyć korzeni wierzby iwy z działki?
Zaznaczam, że wykonanie tego ręcznie, jest raczej nie możliwe :))
Czy dobre jest rozwiązanie takie, że roundup'em teraz, a na wiosnę całość zaorać?
Czy przy takich korzeniach, w ogóle odpada oranie?
Oraz czy warto teraz na jesień zakopać ten rowek na środku działki i wyrównać te zagłębienie na środku pola?

Dziękuję za odpowiedzi!
Najpiękniejsze co posiadam, to wszystko - co było było kiedyś "niemożliwe".
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Cóż, mały ciągniczek i łańcuchy - wyharatasz wszystkie korzenie. Warto to zrobić, bo wycięta wierzba skutecznie odrasta z pozostałości w ziemi...
Awatar użytkownika
czarna_porzeczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Jakiś pan ma obecnie po 2 zł za tonę glinki suchej i kupiłabym z 30 ton do zasypania. Czy jest to dobry materiał do wyrównania terenu?? Obecnie jest tam torf. Pomyślałam aby tą glinkę a na to ziemię, czy to nie jest dobry pomysł?
Oraz czy lepiej teraz? czy na wiosnę w razie co pomyśleć o tym?

hehehe jaki status mam ;)
Awatar użytkownika
czarna_porzeczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Łysy pisze:
czarna_porzeczka pisze:Przeznaczenie działki - mały sadek, ogród, domek całoroczny, podwórko do 'latania'
Dom na ziemi rolnej - pewne formalności jescze przed Tobą, uzyskanie pozwolenia na budowę może bardzo się różnić dla poszczególnych gruntów w zależności od zaposów w planie przestrzennego zagospodarowania ( informacje w Gminie do uzyskania)
Ziemia nie jest rolna, jest to działka rekreacyjna z możliwością postawienia domu całorocznego, pensjonatu itp. Nie ma problemu żeby przekwalifikować na budowlaną. Obecnie nawet w tym całorocznym mogłabym mieszkać i się zameldować.
Także z tym problemu nie będzie :)
Awatar użytkownika
czarna_porzeczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

judyta pisze:Jeśli chodzi o rów melioracyjny, to zrób sobie wycieczkę wzdłuż owego rowu i zobacz czy ma zastawki- u nas takowe są i kiedy są opuszczone to różnica poziomów wód przed i za zastawką jest bardzo duża nawet do 1,5 metra.Jakoś u nas nikt specjalnie o to nie dba, nawet właściciele łąk, które są zalewane, bo rów jest przepełniony.Niestety nie znam praw "melioracyjnych", ale w gminie na pewno Cię poinformują.

Mówisz o budowie domu-mam nadzieję, że sprawdziliście w gminie plan zagospodarowania przestrzennego dotyczący Waszego gruntu- czy jest to działka budowlana, czy rolna, czy rekreacyjna.

Hmmm... ciężko byłoby się dostać do brzegu tego rowu, jest to strasznie zaniedbany zarośnięty kawał ziemi, zarówno ten mój - jak i na pozostałych terenach - ale w najbliższą sobotę, zrobię sobie takowy spacer i sprawdzę jak to wygląda. Ale prawda jest taka, że na pewno nikt o te rowy nie dba.
Działka jest rekreacyjna - obok są budowlane, ponieważ tereny w planie pod zabudowę. Także to nie jest problem, większy będzie zapewne z tym rowem :?
Ostatnio na mojej działce pojawiły się bobry (2km od działki płynie Bug) i ścięły dwa małe drzewka... Może to one gdzieś w tym rowie tamę zrobiły? :wink: :P
Łysy
200p
200p

Post »

czarna_porzeczka pisze: kupiłabym z 30 ton do zasypania.
Z Twojego małego rowku woda spływa do tego większego, a z niego z kolei do rzeki ( nie licząc powodzi).

Skoro część gruntu to torfy, to nawet tylko na podstawie tej informacji (plus zdjęcie roślin) można przewidzieć dalsze kłopoty z wodą mimo wyrównania terenu.

Zmiana stosunków wodnych to saperska robota, Jeżeli ktoś 80 lat temu wykonał ten rowek, to pewnie miał ku temu powody :roll:

czarna_porzeczka pisze: Czy glina to jest dobry materiał do wyrównania terenu??
Jeżeli gleba składa się tylko z gliny, torfu lub piasku, to uprawa roślin sprawia wiele kłopotów. Jeżeli w zasięgu korzeni te 3 składniki występują w odpowiednich proporcjach, to jest 100 razy łatwiej :)
Awatar użytkownika
czarna_porzeczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Kurcze, czyli co mogę zrobić? Aby moja działka przestała być mokra?
Póki co pozostaje zajęcie się rowem melioracyjnym pewnie... :roll:
Mi to się wydaje, że woda po prostu zbiera się na środku mojej działki, bo jest tam obniżenie terenu, którego nie ma na początku i na końcu (gdzie jest rów melioracyjny).

Czy korzenie wierzby da rade zaorać? :twisted:
Awatar użytkownika
czarna_porzeczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

A jakbym chciała położyć glinkę, a na to warstwę ziemi jeszcze?
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czarna P.- może poczekaj- co nagle to po diable.Kupiłaś działkę niedawno-więc daj sobie czas do lata-poobserwujesz, zaznaczysz teren zalewany, podkształcisz się i wysłuchasz opinii ludzi, którzy się zmierzyli z podobnym problemem. Owszem -przedstawiona przez Ciebie roślinność świadczy o tym, ze teren podmokły jest. Ale może sąsiad wyolbrzymił problem, warto to ocenić samemu. A może zdecydujesz się na jakiś staw- ludzie naprawdę wydają ogromne pieniądze, by takowy mieć.W moim przypadku jest to ogromnym marzeniem :roll:
Nie śpiesz się z decyzjami jeśli nie musisz-szkoda wyrzucać pieniędzy w błoto.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
czarna_porzeczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Masz rację Judytko, muszę poczekać :) Więcej szkody i roboty sobie narobię niż trzeba.
Powycinam w tym roku krzaki i na tym skończę.
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Przeczytałem wszystkie odpowiedzi na temat problemu i nie widzę tutaj żadnego problemu!

Jeśli teren podnosić ziemią to teraz bo przez 6-7 miesięcy usiądzie. I to w ten sposób by zrobić lekki spad z wyższego poziomu działki w stronę rowu melioracyjnego (jeśli jest po niższej stronie).

Torf Ci się nie przyda na działce no chyba, że go potraktujesz wapnem. Bo po co Ci torf, który latem wypali trawę (trawę ogrodową bo pewnie w przyszłości taka na tej działce będzie, aczkolwiek polecał bym trawę pastwiskową zero problemu, a wygląd super).

Krzewy i inne drobne drzewa można teraz śmiało potraktować Roundupem wypali wszystko (a jeśli będziesz teraz zasypywać działkę tj podnosić teren to i tak zasypiesz te krzaki, drzewka, a one z czasem zbutwieją)

Co do gliny do wyrównania terenu hmmmm materiał tani ale wiosną będzie jak twarda skała i może trawę hamować. Ja proponował bym jednak czarną ziemię lub jakieś piaski kl. 4-5.

A jeśli chcesz zobaczyć poziomy na działce teraz to pośpiesz się załatw kosiarkę rotacyjną od gospodarza i wykoś w diabły tyle ile się da.

Powtórzę się i powiem, że ja problemu tutaj nie widzę poza tym jak ktoś wspomniał, że macie kaca po zakupowego albo Ty po prostu jesteś wystraszona tym co mąż mógł mówić po zakupie.

PS: Chciałbym zobaczyć więcej zdjęć bo moja wyobraźnia się rozbudziła i mam przeczucie, że z tej działki można zrobić bardzo ale to bardzoooooooo atrakcyjny ogród, miejsce do wypoczynku i zabawy.

Pozdrawiam, głowa do góry.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”