Magnolia - choroby

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Problem z magnolią

Post »

Moim zdaniem problem z rodzajem gleby, zbyt zwięzła, a głębiej nieprzepuszczalna.Dla magnolii odczyn nie ma zbytniego znaczenia, będzie rosła na każdej, byle z natury przepuszczalnej.
Awatar użytkownika
dorcia1311
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 maja 2014, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Problem z magnolią

Post »

A jak "uprzepuszczlnić" glebę pod magnolią? Wyciągnąć ją i przekopać?
Poza tym okazało się że coś niszczy mi korzenie magnolii - w ziemi obok drzewka są wokoło korytarze wydrążone przez kreta lub nornicę...
Nie wiem co, bo w większości ogródka mam siatkę (więc nie ma kopców) - jednak pod magnolię siatka była wycięta i się zwierzak jakiś dobrał ;:174
Kupiłam specjalne zatrute ziarno - może się nornica nabierze, a jak nie będę próbowała kolejnych sposobów.
Powiedzcie proszę czy mam opryskiwać tę magnolię miedzianem - czy to co widać na zdjęciu to może być efekt gryzonia i nieprzepuszczalnej gleby?

Pozdrawiam,
Dorota
zijo
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 maja 2014, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Magnolia - choroby

Post »

Dzień dobry wszystkim. Ja bym się podłączył do tematu, jeśli można... Trochę ponad dwa tygodnie temu posadziłem w ogródku między innymi magnolię Susan, dzisiaj zrobiłem sobie przegląd nowych nabytków, wszystko wygląda fajnie, poza magnolią, niektóre liście nie wyglądają specjalnie zdrowo i pojawił się na tychże biały nalot... Byłbym wdzięczny za poinformowanie, czy to efekt stresu po zmianie środowiska, czy powinienem już panikować. Dzięki z góry i pozdrawiam.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
zijo
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Re: Magnolia Rustica rubra choroby

Post »

Dzień dobry wszystkim. Ja bym się podłączył do tematu, jeśli można... Trochę ponad dwa tygodnie temu posadziłem w ogródku między innymi magnolię Susan, dzisiaj zrobiłem sobie przegląd nowych nabytków, wszystko wygląda fajnie, poza magnolią, niektóre liście nie wyglądają specjalnie zdrowo i pojawił się na tychże biały nalot... Byłbym wdzięczny za poinformowanie, czy to efekt stresu po zmianie środowiska, czy powinienem już panikować. Dzięki z góry i pozdrawiam.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04

Post »

Wygląda jak by była zaatakowana przez szarą pleśń, którą zwalczać należy teldorem, rovralem flo, można też topsinem naprzemiennie.

Pozdrawiam, Francik
Francik
zijo
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Re: Magnolia Rustica rubra choroby

Post »

Może się mylę, ale po dłuższym buszowaniu w necie znalazłem coś podobnego... Wygląda na to, że po prostu trochę podmarzła. Na szczęście większość liści wygląda zdrowo... Prosiłbym o korektę, jeśli się mylę.
zijo
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki. Podejrzewałem też przemarznięcie w czasie majowego weekendu, za ciekawie z temperaturami nie było... Niezależnie, oprysk nie zaszkodzi, zobaczymy czy coś jej pomoże.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Dodam od siebie, że jeżeli chcesz ją utrzymać to nie może być skazana na zimne wiatry. Drugą sprawą jest osłona bryły korzeniowej / płytki system/ i obsypać można drobną mieloną korą lub innym siuwareksem.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
zijo
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Hmm... To ogródki działkowe, dość gęsto upakowane, z dwóch stron krzew jest odsłonięty folią, altaną i drzewami, pustego pola raczej z żadnej strony nie ma, ale pomyślę jeszcze o jakiejś osłonie. Kora jest w planach, na dniach będę robił porządek z iglakami, wtedy magnolia też dostanie. Możliwe, że już jutro, jeśli czas pozwoli...
Maciek86
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 maja 2014, o 21:10

Post »

Witam serdecznie,

jest to mój pierwszy post na tym forum więc wstępnie chciałbym sie z Wami wszystkimi przywitać.

A teraz chciałbym opisać swoj problem. Jakieś 5 tygodni temu zakupiłem dwie magnolie w jednej ze szkółek (niestety nie pamiętam nazw). Posadziłem je w ogrodzie, który dopiero co zakładam i jest to pierwszy ogród w moim życiu z jakim mam doczynienia dlatego tez czuję się troche bezradny. Niestety moje Magnolie dopadła jakaś zaraz i teraz pytanie do Was co to jest za licho??? i jak temu przeciwdziałać??

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Zaznaczam że magnolie sa blisko siebie i mają bardzo podobne warunki bytowe. Ale jedna ma bardzo jasne liście a druga bardziej wysycone zielenią. I niestety dzisiaj znalazłem na spodniej stronie kilku liści jakieś niezidentyfikowane pajęczaki... Help me ;:202
francikrecz
500p
500p

Post »

Przeczytaj: choroby.kwiaty-ogrody.pl/rosliny-jednoroczne-i-dwuletnie/przedziorek-chmielowiec/

Pozdrawiam, Francik
Francik
Maciek86
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 maja 2014, o 21:10

Post »

No faktycznie wiele wskazuje że będzie to ten przędziorek chmielowiec. Tylko co teraz?? Jaki srodek polecacie najlepiej z doświadczenia?? Jakie dawki?? Jak to opryskać?? I rzecz najważniejsze czy da się jeszcze uratować te rośliny??
francikrecz
500p
500p

Post »

Myślę, że możesz opryskać mieszanką Ortus 05 SC + Nissorun 050 EC. Dawkę musisz dobrać do wielkości drzewek i dokładnie pokryć cieczą całe rośliny.

Pozdrawiam, Francik
Francik
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”