Stewia (Stevia rebaudiana)
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Stewia
Dla mnie smak stewii, to smak sztucznego słodzika.
Ile suchych listków bądż łyżeczek suszu potrzeba, żeby np.posłodzić filiżankę herbaty?
Ile suchych listków bądż łyżeczek suszu potrzeba, żeby np.posłodzić filiżankę herbaty?
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Na filiżankę wystarczy i pół listka,jeśli ktoś nie lubi b. słodkiej.Uważam ,że stevia lepiej sprawdza się w napojach,które mają swój konkretny smak np: herbata z cytryną ,kawa,piwo.Lepiej sprawdza się jako "dosładzacz" niż słodzik.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dla mnie stewia jest dobrą przyprawą (np. do sosów czy zup). Do kawy pozostaje słodzik.
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
Kupiłam dziś stevię za 6,99 zł w biedronce, roślinka wysokości około 20 cm, listek w smaku bardzo słodki ale ma lekką goryczkę
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
To cena ciekawa. Muszę w wolnej chwili poszukać u siebie
- koniczynka2014
- 1000p
- Od: 12 kwie 2014, o 08:49
U mnie w ogrodniczym piękne, dorodne stewie po 6 zł .Zakupiłam więc i teraz muszę doczytać jak z niej korzystać
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=75337
Moje parapety http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75505
Pozdrawiam Dorota
Moje parapety http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75505
Pozdrawiam Dorota
- Elfia
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Kontakt:
Aż dzisiaj pojechałam do Biedronki i poszperałam wśród oferowanych roślinek. Udało mi się kupić stewię. Na ofertę pobliskich sklepów ogrodniczych nie liczę, bo fajne ciekawostki mają w bardzo zawyżonych cenach.
Biedronkowy krzaczorek jest całkiem ładny, ma trzy odnogi i jest w dobrej kondycji, jak na marketowe rośliny. Planuję go posadzić w sporej donicy, by móc schować na zimę. Mam kupione również nasionka, ale ciągle zapominam je wysiać. Do tego czytam na okrągło, że nasionka stewii są bardzo kapryśne, więc odkładam bliższą znajomość z nimi
Biedronkowy krzaczorek jest całkiem ładny, ma trzy odnogi i jest w dobrej kondycji, jak na marketowe rośliny. Planuję go posadzić w sporej donicy, by móc schować na zimę. Mam kupione również nasionka, ale ciągle zapominam je wysiać. Do tego czytam na okrągło, że nasionka stewii są bardzo kapryśne, więc odkładam bliższą znajomość z nimi
ogrodowo
Zapraszam
Zapraszam
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
Po dwóch nieudanych próbach siewu (siewki padły), stałam się szczęśliwą posiadaczką sadzonki stewi. Jaka radość Zakupiłam na ryneczku za 5 zł.
Pozdrawiam, Kasia
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
Moje siane stewie dalej stoją w miejscu, nie pomaga podlewanie odżywkami, biohumusami i wszystkim innym. Stewia kupiona w sklepie ładnie się rozkrzewia i szybko rośnie, porobiłam szczepki (siedzą w wodzie) ale nie chcą puścić korzeni
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Moja po dwóch upadkach z parapetu, wygląda conajmniej dziwnie Ale Wydaje mi się, że będę miał kolejną sadzonke, bo jedna ostatnia z dosiewki, nadal się trzyma Tej nie pozwolę zrzucić z parapetu
-
- 10p - Początkujący
- Od: 15 mar 2014, o 22:36
Hej słyszałam, że Stewia podczas kwitnięcia ma niedobry smak, więc mam małe pytanko. Jak sprawić, żeby nie kwitła? Z góry dziękuję za odpowiedź.