Zioła na działce cz. 2
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zioła na działce cz. 1
Czy ktoś z Was ma zdjęcie majeranku i tymianku? Chciałabym porównać z moim na działce...Z góry dziękuję
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Ebabko Moja roślinka wygląda inaczej. Muszę też ją sfotografować... W takim razie mam jeszcze tymianku
- ipako
- 200p
- Od: 11 wrz 2013, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
dziękuję za odpowiedzi! Jesteście wspaniałe
Moje sadzoneczki ziół są jeszcze takie maluteńkie, ale chce dać je za kilka dni do gruntu - mam nadzieję, że się przyjmą.
Przede mną rozplanowanie zielnika przy domu. Zielnik ma kształt trapezu. Głębokość ok 250cm, front 500cm, a tył 250cm. Macie jakieś rady?
Wiem, że np z tyłu powinnam dać wyższe zioła oraz pewnie te wieloletnie. Z przodu jednoroczne i niższe. Ogólnie to długo bedzie nasłoneczniony.
Aha, przez przypadek dałam jedną taczkę kwaśnego torfu (wymieszanego z kompostem) - był naszykowany do iglaków, borówek... mam nadzieję, że nie zaszkodzi to ziołom? Ogólnie ziemia była ładna, porządnie przekopana, potem posżło z 8 taczek kompostu w tym jedna ta z kwaśnym torfem.
Moje sadzoneczki ziół są jeszcze takie maluteńkie, ale chce dać je za kilka dni do gruntu - mam nadzieję, że się przyjmą.
Przede mną rozplanowanie zielnika przy domu. Zielnik ma kształt trapezu. Głębokość ok 250cm, front 500cm, a tył 250cm. Macie jakieś rady?
Wiem, że np z tyłu powinnam dać wyższe zioła oraz pewnie te wieloletnie. Z przodu jednoroczne i niższe. Ogólnie to długo bedzie nasłoneczniony.
Aha, przez przypadek dałam jedną taczkę kwaśnego torfu (wymieszanego z kompostem) - był naszykowany do iglaków, borówek... mam nadzieję, że nie zaszkodzi to ziołom? Ogólnie ziemia była ładna, porządnie przekopana, potem posżło z 8 taczek kompostu w tym jedna ta z kwaśnym torfem.
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No, cóż, zioła nie przepadają za kwaśnym podłożem, ale jedna taczka może ujdzie
Ja bym podzieliła ziołownik tylko wg.wysokości roślin. Bo np. tymianek to niska krzewinka i na obwódkę się nadaje, a bazylia, chociaż jednoroczna, jest wysoka i go zasłoni. A wszystkie zioła lubią słońce. W rozproszonym cieniu może rosnąć mięta, melisa, lubczyk.
Ja bym podzieliła ziołownik tylko wg.wysokości roślin. Bo np. tymianek to niska krzewinka i na obwódkę się nadaje, a bazylia, chociaż jednoroczna, jest wysoka i go zasłoni. A wszystkie zioła lubią słońce. W rozproszonym cieniu może rosnąć mięta, melisa, lubczyk.
Pozdrawiam Eugenia
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Ja mam oregano w półcieniu i też nie narzeka .
- Ebabka
Pewnie nie narzeka, ale lubię zioła ogrzane na słoneczku, wydają mi się bardziej aromatyczne i nie mogę przejść obojętnie ścieżką obok, zawsze muszę je dotknąć ręką, żeby zapach szedł za mną
Pozdrawiam Eugenia
Mój M uwielbia czochrać tymianek
Nie wolno w lesie kląć, kapelusz trzeba zdjąć
Pozdrawiam Violetta
Pozdrawiam Violetta
- Ebabka
Żeby nie wiem ile miejsca było, to i tak zioła wylewają się na ścieżki. Uwielbiam zapach ziół w ogrodzie
Pozdrawiam Eugenia
- Viola K
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
- ipako
- 200p
Piękna szałwia! Moje dopiero mają po 2 pary listków :P i mięta jabłkowa brzmi smakowicie. Nie mam takiej, ale może kiedyś...
A da radę jakoś odkwasić ziemię? Czy lepiej nie kombinować tylko spróbować z taką i obserwować?
A da radę jakoś odkwasić ziemię? Czy lepiej nie kombinować tylko spróbować z taką i obserwować?
- ipako
- 200p
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 kwie 2014, o 19:16
To zwykła mięta, ta pieprzowa, jest aromatyczna i świetnie nadaje się na nalewkę
ogrodowy Szkodnik