MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.III
-
- 50p
- Od: 6 maja 2007, o 22:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach. Cz. III
Czasami się zastanawiam po co istnieją tacy ludzie w przyrodzie? Jaki jest ich sens? To agresywne ssaki - szkodniki. Nic pożytecznego nie robią, są niepotrzebni w przyrodzie. No chyba, ze ktoś mnie oświeci i przekona. Nie mają naturalnych wrogów a zatem są na szczycie hierarchii pokarmowej. Po co takie żywe istnienie jest? Jak myślicie?
markonix
Przyglądając się trzcinie pokazanej na zdjęciu, doszedłem do wniosku, że wiele wysiłku zaoszczędzić można pszczołom poprzez wstępne czyszczenie rurek. Ja czyszczę rurki wysuszonym ponacinanym kijkiem, którego używam jak szczotki do mycia butelek. Po takim czyszczeniu pszczoły wprowadzają się bardzo chętnie, omijając rurki które wymagają przystosowania.
Poza tym tworząc wiązki rurek obracam tak rurki aby dłuższy koniec po cięciu był na dole. Stwarza to pszczołom jakby platformę do lądowania, a jednocześnie wygodniej jest im obracać się do wejścia tyłem do rurki.
Przyglądając się trzcinie pokazanej na zdjęciu, doszedłem do wniosku, że wiele wysiłku zaoszczędzić można pszczołom poprzez wstępne czyszczenie rurek. Ja czyszczę rurki wysuszonym ponacinanym kijkiem, którego używam jak szczotki do mycia butelek. Po takim czyszczeniu pszczoły wprowadzają się bardzo chętnie, omijając rurki które wymagają przystosowania.
Poza tym tworząc wiązki rurek obracam tak rurki aby dłuższy koniec po cięciu był na dole. Stwarza to pszczołom jakby platformę do lądowania, a jednocześnie wygodniej jest im obracać się do wejścia tyłem do rurki.
- ania1590
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Józek Ty im zafudowałeś hotel de lux. Pozdrawiam
ania1590
Witajcie
czy myślicie, że wystawienie teraz domku dla owadów pożytecznych ma sens czy jest już za późno?
Nie mam żadnych kokonów pszczół murarek ale chciałabym taki domek u siebie na działce zamontować i mam nadzieję, że coś się u mnie zalęgnie - ale nie wie czy już nie jest za późno
czy myślicie, że wystawienie teraz domku dla owadów pożytecznych ma sens czy jest już za późno?
Nie mam żadnych kokonów pszczół murarek ale chciałabym taki domek u siebie na działce zamontować i mam nadzieję, że coś się u mnie zalęgnie - ale nie wie czy już nie jest za późno
- darendarski
- 200p
- Od: 24 sie 2012, o 07:45
Witam,
zastanawiam się nad przedłużeniem sezonu "murarkowego". W tym roku pierwszy raz nie dodawałem nowych otworów. Pszczółek w kwietniu było mnóstwo niestety teraz już nie widać ich za wiele (większość otworów zalepiona pozostały chyba te nielubiane). Podejrzewam że muraki rozeszły się po okolicy a truskawki dopiero co zaczęły kwitnąć :/
Przecież nie będę dokładał co roku 200% otworów:/ ....Może cześć kokonów co roku wywozić gdzieś zasilając okoliczne ekosystemy i zostawiając więcej pustych otworów ? Tak żeby do czerwca lokalne murarki miały co robić ? A nie rozchodziły się po okolicy .....
Pozdrawiam
Darek
zastanawiam się nad przedłużeniem sezonu "murarkowego". W tym roku pierwszy raz nie dodawałem nowych otworów. Pszczółek w kwietniu było mnóstwo niestety teraz już nie widać ich za wiele (większość otworów zalepiona pozostały chyba te nielubiane). Podejrzewam że muraki rozeszły się po okolicy a truskawki dopiero co zaczęły kwitnąć :/
Przecież nie będę dokładał co roku 200% otworów:/ ....Może cześć kokonów co roku wywozić gdzieś zasilając okoliczne ekosystemy i zostawiając więcej pustych otworów ? Tak żeby do czerwca lokalne murarki miały co robić ? A nie rozchodziły się po okolicy .....
Pozdrawiam
Darek
-
- 100p
- Od: 11 wrz 2012, o 13:36
Zajrzyj na http://www.przyroda.org i wyszukaj temat: Bronię os i szerszeni.BartekOpole pisze:(...)
P.S. Czasami się zastanawiam po co istnieją takie szerszenie w przyrodzie. Jaki jest ich sens? (...)
- ania1590
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Kontakt:
Mój ulik pusty, głucho wokół, nie wiem czy coś się zasiedli
ania1590
Aniu jeszcze są szanse na zasiedlenie rurek. Oprócz różnych gatunków murarki w czerwcu wylatują miesierki. Też bardzo ciekawa pszczoła budująca gniazda z liści. Po wyjęciu z rurek wyglądają jak kredki maślane. U mnie występują dwa gatunki. Jeden buduje gniazda z liści brzozy a drugi z płatków róży.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
darendarski
U mnie też gdzieś przepadły,choć dołożyłem 100 rurek następnych.Swoją drogą jest teraz dość długo zimno i deszczowo,może gdzieś siedzą pochowane. Pomysł z wywożeniem kokonów jest ciekawym rozwiązaniem. Zwróć uwagę na mapę jak rozrasta się populacja rufa=bicornis. Niestety,inne gatunki tyle szczęścia nie mają.....
U mnie też gdzieś przepadły,choć dołożyłem 100 rurek następnych.Swoją drogą jest teraz dość długo zimno i deszczowo,może gdzieś siedzą pochowane. Pomysł z wywożeniem kokonów jest ciekawym rozwiązaniem. Zwróć uwagę na mapę jak rozrasta się populacja rufa=bicornis. Niestety,inne gatunki tyle szczęścia nie mają.....
- MarcinP87
- 50p
- Od: 10 lis 2010, o 18:01
Witam
Ja dzisiaj zauważyłem jak do jednej z rurek wlatuje jakaś osa coś podobnego (wydłużone ciało) z jakąś gąsieniczką chyba na przekąskę
Upolować ją czy niech sobie składa do rurki.
Ja dzisiaj zauważyłem jak do jednej z rurek wlatuje jakaś osa coś podobnego (wydłużone ciało) z jakąś gąsieniczką chyba na przekąskę
Upolować ją czy niech sobie składa do rurki.
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
zostaw ją, nie szkodzi a wręcz trochę chociaż pomoże pozbyć się robactwa te gąsieniczki są dla młodych, jak złoży jajeczka będą się nimi żywić
:)
-
- 500p
- Od: 24 paź 2010, o 09:31
Ciekawa publikacja "Hotele dla owadów. 30 projektów do samodzielnego wykonania"
http://premiera.granice.pl/ksiazka,767954
http://premiera.granice.pl/ksiazka,767954