Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.6
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Hokkaido miałam z akcji, bezłupinowa swoja.
Poczekam jeszcze z tydzień.
Dziękuję wszystkim za sugestie.
Poczekam jeszcze z tydzień.
Dziękuję wszystkim za sugestie.
Pozdrawiam, Marta.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ika2008 ja miałam z 3 źródeł hokkaido, wyłożyłam 6 nasion - po dwie i z jednego źródła nie wykiełkowały, reszta bez problemów.
Sporo dyniowatych miałam, zauważyłam, że te co dłużej kiełkowały to słabowite roślinki, jakieś 90% wykiełkowało w 1 tygodniu (mówię o wacikach).
Sporo dyniowatych miałam, zauważyłam, że te co dłużej kiełkowały to słabowite roślinki, jakieś 90% wykiełkowało w 1 tygodniu (mówię o wacikach).
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 sie 2011, o 08:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy ktoś już wysadził sadzonki dyni do otwartego gruntu? Moje już są duże .ale nie mieszkam przy ogrodzie,zapowiadają niezbyt ciepłe dni, nie wiem co robić.
maria
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja mam jedną w gruncie od 24 kwietnia Ale to koło domu
- Siekier
- 200p
- Od: 15 lip 2012, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Poza tym o ile pamiętam to twoja sadzonka nadal mimo że w gruncie to pod osłona siedzi
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Działeczka Siekiera
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Nie dodałes jeszcze, że została podtopiona przez siostre, w czasie mojej tygodniowej nieobecności A tak na serio, to osłona jest zrobiona z dwóch starych okien i przedniej szyby od malucha Bardziej chronią przed wiatrem i moim pokręconym psem, niż przed chłodem
- Carrie Bradshaw
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 kwie 2014, o 10:51
Od ok. tygodnia mam w gruncie dwie sadzonki dyni piżmowej, rozsada siana w domu. Sadzonki są przykryte dwiema warstwami włókniny, podpartej na trzech niewysokich kołkach, tak aby włóknina nie leżała na liściach. Wszystko z nimi dobrze Bardziej martwią mnie opady deszczu niż spadek temperatury, póki co
Verba volant, scripta manent
- lelumpolelum
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
Moje dynie są w doniczkach, w tamtym roku zmarzły mi w gruncie 19 maja i dmucham na zimne Wczoraj wieczorem było 5 stopni i przeniosłam skrzynkę z doniczkami do domu. A tymczasem na pryzmie obornika wyrosła dyniowa samosiejka, jest tej samej wielkości, co moje rozsady. I tak, ja latam po nocy i zabezpieczam a ona tam pręży muskuły i żyje w najlepsze
jak tylko pojadę na działkę, sprawdzę u sąsiada, czy skiełkowały moje posiane dyńki. Sąsiad na ugorze (dobrze schowanym) kilka lat składował obornik, od ubiegłego roku nie . Ponieważ brakuje mi miejsca, na początku maja zasiałam tam namoczone nasionka dyń . Ja korzystam z ziemi sąsiada - nie będę miała pretensji, gdy ktoś skorzysta z moich zasiewów . Najważniejsze, żeby wszyscy byli zadowoleni
Nie wolno w lesie kląć, kapelusz trzeba zdjąć
Pozdrawiam Violetta
Pozdrawiam Violetta
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Na tej pryźmie ma jak na Majorce to i nie dziwotalelumpolelum pisze:Moje dynie są w doniczkach, w tamtym roku zmarzły mi w gruncie 19 maja i dmucham na zimne Wczoraj wieczorem było 5 stopni i przeniosłam skrzynkę z doniczkami do domu. A tymczasem na pryzmie obornika wyrosła dyniowa samosiejka, jest tej samej wielkości, co moje rozsady. I tak, ja latam po nocy i zabezpieczam a ona tam pręży muskuły i żyje w najlepsze
- lelumpolelum
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
Przy tych opadach to faktycznie idealne warunki Ciepełko bije od spodu, bo wciąż się obornik rozkłada. Mam tylko zgryz, bo to całkiem nowy obornik przywieziony wiosną i dynia z pewnością nie z moich, tylko któraś z pastewnych, sąsiad innych nie uprawia.
A niech rośnie, należy jej się za bohaterstwo
A niech rośnie, należy jej się za bohaterstwo
- Carrie Bradshaw
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 kwie 2014, o 10:51
Obejrzałam wczoraj moje butternuty w gruncie i nie wyglądają na nieszczęśliwe z powodu deszczu, co bardzo mnie cieszy
Verba volant, scripta manent
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Dzisiaj trafiłem na taką wyprzedaż .W środku,jak widać podłoże 6 maciupeńkich ceramicznych doniczek i 11 nasionek odmiany Tom Fox: http://www.seekayhortsupplies.com/produ ... :::4961851 miał ktoś tę odmianę?