Ślimaki w ogrodzie - zwalczanie,dyskusje
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 kwie 2014, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ślimaki w uprawach
Ja osobiście obsypuje solą wokół. W pewnej odległości od roślin, ślimak nie przejdzie bo go to boli. Tylko że po każdym deszczu trzeba to robić na nowo.
Możesz nie lubić ludzi, tłum nawet nienawidzić. Jeśli nie lubisz zwierząt i nie szanujesz przyrody jesteś nikim.
-
- 200p
- Od: 9 maja 2013, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niebieskie granulki niszczą ślimaki chyba BROS to nazwa tego preparatu
-- 8 maja 2014, o 19:40 --
Stosowałam też piwo do słoika,który lekko wystawał nad ziemię i przyciągał ślimaki, które się w nim topiły.
Mąż niestety mocno protestował, że jego piwo dla ślimaków leję
-- 8 maja 2014, o 19:40 --
Stosowałam też piwo do słoika,który lekko wystawał nad ziemię i przyciągał ślimaki, które się w nim topiły.
Mąż niestety mocno protestował, że jego piwo dla ślimaków leję
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
BROS to firma,środek to SNACOL.
-
- 200p
- Od: 9 maja 2013, o 21:44
Całkiem możliwe że Bros to firma. Muszę zerknąć na opakowanie. Jak dla mnie bardzo skuteczny środek
Moje sałaty zaczęły atakować te czarne paskowane paskudy bez muszli. Załatwiłem gady w ten sposób że położyłem im obok przysmaków deski, pod które uwielbiają się chować na dzień. Po tygodniu wybierania spod desek paskudnych spaślaków wygląda na to że odniosłem sukces, mam nadzieję że na dłuższy czas.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 4 lis 2013, o 08:38
Jeśli chodzi o ślimaki to polecam Snacol, bardzo skuteczny, a w porównaniu z innymi produktami korzystny cenowo
Pozdrawiam, Agas
Poszłam na działkę po tych deszczach i wszędzie powyłaziły te paskudztwa bez skorupek. Siedzą wszędzie na ziemniakach , bobie na kwiatach . Posypałam Snakolem i mam nadzieję ,że cosik ocaleje bo ja oszaleję .W tym roku już 4 razy musiałam siać marchewkę bo w tajemniczy sposób znikała
-
http://images62.fotosik.pl/991/2bdca51f92b18160m.jpg
Zdjęcie... niesmaczne,zamieniam na link/Administrator
Ale tak jescze nie masz?To super!Polecam Glanzit 06 GB z Agrecolu-to samo co wycofany Mesurol Alimax 02 RB od Bayera ,tylko 3x mocniejszy.Działa też na turkucie.Po godzinie od zjedzenia wyłażą naćpane na powierzchnię.
Zdjęcie... niesmaczne,zamieniam na link/Administrator
Ale tak jescze nie masz?To super!Polecam Glanzit 06 GB z Agrecolu-to samo co wycofany Mesurol Alimax 02 RB od Bayera ,tylko 3x mocniejszy.Działa też na turkucie.Po godzinie od zjedzenia wyłażą naćpane na powierzchnię.
U mnie również jak co roku plaga ślimaków Mam te niebieskie granulki z Brosa, ładnie wcinają Z tym że mam taki problem, że nie mogę wszędzie posypać tam, gdzie mi zżerają Musze je chyba na piwo łapać, bo tam nie posypie, bo psiaki mają tam dostęp, a nie odgrodzę. Moje aksamitki to już tylko łodygi
Ale zauważyłam że nie chytają się ani pelargoni, ani begoni. Czy ktoś wie czy te rośliny odstraszają jakoś naturalnie te gnidy Czy po prostu nie smakują im
Ale zauważyłam że nie chytają się ani pelargoni, ani begoni. Czy ktoś wie czy te rośliny odstraszają jakoś naturalnie te gnidy Czy po prostu nie smakują im
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Witam Mi ostatnio znika prawie co noc kilka ogórków. Są to jeszcze małe rośliny. Dziś idę jeszcze dosadzić, ale mam już ostatnie sztuki na ten cel. Co polecacie na ślimaki Czy te granulki niebieskie z Brosha dobrze działają? Jaka jest ich cena? Dodam jeszcze, że na noc ogórki są pod włókniną
-
Może być z Brosa,może być z Agrecolu ,ważne ,żeby substancją czynną był metaldehyd.
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
kaLo Żeby było śmieszne to moja mama pytała ostatnio w ogrodniku o coś na ślimaki. Okazało się, że nic nie mieli, ponieważ w hurtowni nie mają. Dziwne
A czy jest jakiś naturalny sposób na walkę ze ślimakami Sól, piwo, skorupki, popiół odpadają, bo już o nic wiem.
Może jest jakiś opryski naturalny na to?
A czy jest jakiś naturalny sposób na walkę ze ślimakami Sól, piwo, skorupki, popiół odpadają, bo już o nic wiem.
Może jest jakiś opryski naturalny na to?
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale sól jest toksyczna dla roślin, a my chcemy je chronić!
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa